Buitis – subtilus reikalas, o nuo smulkių buities nemalonumų neapsaugotas niekas. Ką daryti, jei vaikai ištepė tapetus, virtuvę atakuoja muselės ar užsikimšo plautuvė? Barti, kviesti dezinfekcijos paslaugas teikiančią įmonę ar skambinti santechnikui? Pradžiai reikia giliai įkvėpti, o tada apsiginklavus acto buteliu problemą išspręsti savarankiškai.

Kartais schema „septynios bėdos – vienas sprendimas“ iš tikrųjų veiksminga. Tai patvirtina žinovai, problemas drąsiai sprendžiantys su buteliu paprasčiausio acto rankose. Laikas sužinoti ir jums, ką gali ši priemonė patekusi į ausines rankas.

1. Užsikimšusi plautuvė

Jei jus ištiko šis nemalonus rūpestis, o po ranka stebuklingų miltelių neturite, nepanikuokite. Į nuotekų kanalą suberkite 0,5 stiklinės sodos ir užpilkite stikline acto. Tada lieka tik palaukti. Mišinys pradės putoti, šnypšti ir siųsti pačius įvairiausius pavojaus signalus. Neišsigąskite – tai normali cheminė reakcija, kuri padės nešvarumus pašalinti. Mišinio likučius nuplaukite vandeniu.

2. Lipdukų pėdsakai ant sienų ir baldų

Nesėkmingai nuplėšta etiketė ar vaikų įprotis klijuoti lipdukus, kur tik papuola, kartais gali labai suerzinti. Vis tik derėtų nepratrūkti, o imtis būtinų priemonių. Į buteliuką su purkštuku įpilkite šiek tiek acto, apdorokite pažeistą plotą, palikite minutei, o tada lengvai pašalinkite lipnius likučius sausa ir švelnia servetėle. Po šios nesudėtingos procedūros neliks jokių incidentą primenančių pėdsakų.

3. Nemalonūs kvapai šiukšlinėje

Net ir tuščias šiukšlių kibiras skleidžia tokį kvapą, kad, atrodo, ten įsikūrė nuolat nepatenkintas šeškas? Problemą išspręsti padės štai ši priemonė. Duonos riekę išmirkykite acte, dėkite ant servetėlės ir siųskite tiesiai ant tuščios šiukšlinės dugno. Palikite ją ten per naktį, o vėliau utilizuokite. Duona ir actas sugeria visas nemalonaus kvapo molekules lyg kempinė. Šis triukas veiksmingas ir kitoms itin „aromatingoms“ namų vietelėms neutralizuoti.

4. Buitinės chemijos pakaitalas

Į buteliuką su purkštuku pilkite 1/3 acto, 2/3 vandens ir porą lašų indų ploviklio. Gerai priemonę išplakę turėsite universalų pagalbininką, kuris tiks beveik visiems namuose esančių nešvarumų šalinimo darbams atlikti.

5. Įkyrios muselės

Šios nepakenčiamai įkyrios viešnios turi vieną didelę silpnybę – negali atsispirti saldumynams. Taigi ši muselių savybe ir bus panaudota. Į stiklinę ar dubenėlį pilkite obuolių acto, uždenkite maistine plėvele, o jos paviršiuje padarykite nedideles skylutes. Muselės įskirs į gaudyklę, pateks į jos vidų, o štai kelio atgal joms jau nebebus.

6. Drabužių lyginimas be lygintuvo

Jei skubos tvarka būtina sutvarkyti drabužius, o po ranka lygintuvo neturite, buteliuke su purkštuku sumaišykite 1 dalį acto ir 3 dalis vandens. Drabužį šiuo tirpalu išpurkškite ir palikite ant pakabos porai minučių. Patikėkite, drabužiai atrodys lyg tik ką išlyginti.

7. Į baldus nagučius galandantis katinas

Jei baldus apdorosite actu, katinas prie jų daugiau nesiartins. Tiesa, rizikuojate jį įžeisti, tačiau tai jau visai kita istorija.

8. Gėlių puokštės gyvavimo trukmės didinimas

Gaila gėlių, kurios net ir pačioje dailiausioje vazoje taip greitai nuvysta? Į vandenį įpilkite nedidelį kiekį obuolių acto, tirpalą šiek tiek suplakite ir tada į jį merkite puokštę tokiu būdu pratęsdami jos gyvenimą. Be jokios abejonės, ši mažytė gudrybė suteiks jums galimybę ilgiau džiaugtis nuostabiu vaizdu.

9. Kokybiškas akinių stiklų nuvalymas

Šiek tiek acto ir švelni pašluostė iš mikropluošto – tai viskas, ko jums prireiks, kai norėsite idealiai nuvalyti akinių stiklus.

10. Įkyrios prisvilusio maisto dėmės ant keptuvės

Į nešvarią keptuvę įpilkite šiek tiek acto, tada pilkite daugiau vandens ir laikykite ant kaitros, kol tirpalas ims virti. Praėjus vos penkioms minutėms svilėsiai išnyks kartu su burbuliukais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)