1. Pirkite sodinukus tik patikrintose vietose ir pas patikrintus pardavėjus, niekada nesusigundykite pirkti iš atsitiktinių žmonių šalikelėse ar prie įėjimo į turgų. Geriausia tokiu atveju kreiptis į specializuotus veislynus.

2. Prisiminkite, kad geras pardavėjas visada sugebės apibūdinti sodinuko veislę ir suteikti konkrečias rekomendacijas, kaip juo rūpintis. Jeigu pardavėjas to nedaro, drąsiai eikite medelių pirkti į kitą vietą.

3. Ant sodinuko privalo būti žyma su veislės pavadinimu. Idealu, jeigu taip pat galite pažiūrėti, kaip atrodo užaugęs medelis ir jo vaisiai.

4. Ant sodinuko šakų neturi būti lapelių. Priešingu atveju stipriai sumažėja jo prigijimo jūsų žemėje tikimybė.

5. Apžiūrėkite sodinuko šaknis. Visada geriau rinktis medelį su gerai išsivysčiusia šaknų sistema, bet ne visai išsivysčiusiomis šakelėmis, o ne atvirkščiai.

6. Šaknys taip pat neturi būti sausos. Ant jų privalo būti molio likučių, mat prieš pardavimą sodinukai dedami būtent į molį. Tai daroma tam, kad neišdžiūtų šaknys. Dar geriau, jeigu sodinukas parduodamas su žemės gumulu (pageidautina, kad žemės kiekis atitiktų šaknų dydį).

7. Labai paplitusi apgaulės forma – brangiai parduoti sodinuką su uždara šaknų sistema (vazonėlyje), nors iš tikrųjų tai yra paprastas, tik į vazoną pasodintas medelis. Jeigu norite patikrinti pardavėjo sąžiningumą, truktelkite medelį iš vazonėlio.

Jeigu jis lengvai išsiima, žemės vazonėlyje molingos arba tai dirvožemis, labai tikėtina, kad jus bando apgauti. Idealu, jeigu vazonėlyje parduodamo sodinuko šaknys prasiskverbusios pro jo apačią. Beje, tokius sodinukus galima sodinti net ir praleidus tinkamą sodinimo laiką.

8. Geriausia pirkti dviejų-trijų metų sodinukus. Dvimečiai turėtų turėti tris išsišakojusias šakas (ilgis iki 60 centimetrų). Kamieno storis nuo šaknų iki pirmosios šakos turėtų siekti du centimetrus.

9. Įsitikinkite, kad sodinukas neserga ir nėra apkrėstas kokiais nors kenkėjais.

10. Vidurinei juostai reikia rinktis tų veislių sodinukus, kurie buvo skiepyti ant poskiepio ir jau yra įpratę prie mūsų sąlygų. Tokie sodinukai kreivoki, ir, tiesą sakant, atrodo ne idealiai, tačiau jie garantuotai prigyja.