Jeigu saugosite savo įrenginius nuo žalos, protingai naudosite bateriją ir laiku atnaujinsite programas, tuomet galėsite tikėtis, kad jie veiks ilgiau. Tačiau svarbu žinoti ne tik tai, ką reikėtų daryti, bet ir tai, ko bet kokiomis aplinkybėmis reikėtų vengti.

Svetainė „Bright Side“ nurodo 10 labiausiai paplitusių klaidų, kurios gadina išmaniuosius prietaisus ir gali sutrumpinti jų tarnavimo laiką.

1. Niekada metaliniais smeigtukais nekrapštykite krovimo jungties.

Tokie aštrūs metaliniai daiktai kaip smeigtukai, peiliai ar sąvaržėlės gali pažeisti telefono įkrovimo jungtį ir sukelti dar daugiau problemų. Vienas iš geresnių variantų yra dantų krapštukas, kuris būna pakankamai mažas, kad įlįstų į jungtį ir ją išvalytų. Antrasis variantas – oro kompresorius, galintis išpūsti visas dulkes ir šiukšlytes. Venkite pūsti orą burna, nes galite pripūsti vandens dalelių, kurios padarys dar daugiau žalos.

2. Nepalikite telefono saulės atokaitoje.

Kai kuriems žmonėms gali būti patogu įkrauti telefoną, pasidėjus jį ant palangės. Tačiau taip elgtis nėra prasmės, nes jūsų telefonas krausis ilgiau – saulės spinduliai sulėtina įkrovimo procesą. Maža to, telefono ekranas gali greitai sugerti šilumą ir netikėtai sugesti. Blogiausiu atveju jūsų telefonas perkais ir išsijungs, kad apsisaugotų nuo saulės.

3. Neleiskite telefono baterijai išsekti iki 0 proc.

Telefono baterija tarnauja ilgiausiai, kai energijos kiekis joje svyruoja nuo 20 iki 80 proc. Niekada neleiskite, kad baterija išsektų iki 0 proc., o pripildžius ją daugiau kaip 80 proc., ji gali persitempti. Idealiausia telefono bateriją įkrauti iki 50 proc. Tuomet pusė ličio jonų būna ličio kobalto oksido sluoksnyje, o kita pusė – grafito sluoksnyje. Tačiau daugeliui žmonių taip elgtis yra nepraktiška, todėl laikykitės bent 80 proc. lubų.

Kraunamas telefonas, asociatyvi nuotr.

4. Saugokite telefoną nuo vandens, net jei gamintojas sako, kad jis yra atsparus vandeniui.

Kai kurie gamintojai tikina, kad jų telefonai nebijo vandens, tačiau tai turi kelias išimtis. Nerekomenduojama neštis telefoną su savimi į vandenį, jei tam nėra jokios svarios priežasties. Viskas gerai, jei telefonas netyčia įkrenta į vandenį ar sušlampa lyjant, bet mirkyti jį vandenyje ilgą laiką yra neprotinga. Drėgmė gali sugadinti jo įrangą, o jos taisymas brangiai kainuos. Gali būti, jog net teks pirkti naują telefoną.

5. Nesisiųskite programėlių iš nepatikimų parduotuvių.

Daugelis žmonių bando atsisiųsti nemokamas programėles iš neaiškų parduotuvių, kad nemokėtų už originalias jų versijas. Tačiau jie nežino, kad atsisiųsdami tokias programėles, jie gali atsisiųsti ir kenkėjiškų programų. Štai kodėl turėtumėte lankytis tik oficialiose parduotuvėse, kuriose galima rasti visų programėlių aprašymus ir reitingus. Kad jūsų įrenginiai būtų dar saugesni, įsitikinkite, kad esate įsidiegę antivirusines programas, kurios gali aptikti bet kokias kenkėjiškas programėles, bandančias patekti į jūsų prietaisus.

6. Neužterškite kompiuterio klaviatūros.

Nesvarbu, ar turite nešiojamąjį ar stacionarų kompiuterį, veikiausiai pastebėjote, kad laikui bėgant tarp klaviatūros mygtukų įstringa dulkės, plaukai ir trupiniai. Ši problema dar labiau paaštrėja, jei namuose turite augintinį arba valgote prie kompiuterio. Tai kenkia ne tik klaviatūrai, bet ir ventiliatoriams, kuriems tenka dėti dvigubai daugiau pastangų, kad kompiuteris tinkamai dirbtų.

Taigi pirmiausia stenkitės sumažinti ant klaviatūros patenkančių dulkių ir kitų šiukšlių kiekį. Taip pat stenkitės kuo dažniau valyti kompiuterį ir savo darbo vietą.

7. Nesineškite išmaniųjų prietaisų į vonią bei tualetą.

Neštis telefoną su savimi į tualetą yra ne tik nesveika, bet ir gali būti pavojinga jūsų įrenginiui. Kai keliatės nuo tualeto, jūsų telefonas gali išslysti jums iš rankų ir pliumptelėti į unitazą, o tai gali negrįžtamai jį sugadinti. Be to, jums gali kilti pagunda įkrauti telefoną, pasidėjus jį šalia vonios, kol joje gulite. Nedidelė klaida ir įkroviklis gali įkristi į vonią, sukeldamas mirtiną elektros šoką.

8. Nepalikite krautis baterijos per visą naktį.

Tokie mobiliųjų telefonų gamintojai kaip „Apple“ tvirtina, kad palikti telefoną krautis per naktį yra žalinga jūsų įrenginiui. Taip yra todėl, kad jūsų telefonas nustos krautis, kai pasieks 100 proc., o kai baterija parodys 99 proc., jis turės įdėti dvigubai daugiau pastangų, kad vėl įkrautų vieną procentą. Be to, kaip minėta aukščiau, dauguma gamintojų nurodo, kad geriausia telefoną įkrauti iki 80 proc., o to nepadarysite, jei telefonas prie elektros tinklo bus prijungtas visą naktį.

9. Nekelkite nešiojamojo kompiuterio, sugriebę jį už ekrano.

Kelti nešiojamąjį kompiuterį laikant už ekrano yra bloga mintis, nes galite sugadinti prietaisą taip, jog teks pirkti naują. Sukėlus vyriams tiek daug spaudimo, jie gali paprasčiausiai neatlaikyti ir sulūžti. Geriausias būdas pakelti nešiojamąjį kompiuterį – suimti jį abiem rankomis iš šonų ir padėti ant lygaus paviršiaus. Atminkite, kad laikant nešiojamąjį kompiuterį ant nelygaus paviršiaus jis gali išsilenkti.

10. Nevalykite ekranų buitiniais valikliais.

Jei svarstėte, ar galima kompiuterio ekraną valyti langų plovikliu, atsakymas yra griežtas „ne“. Jame esančios cheminės medžiagos, ypač amoniakas, yra per agresyvios ekranui. Štai kodėl turite įsigyti specialiai ekranams skirto valiklio arba tiesiog valyti ekraną vandeniu sudrėkinta mikropluošto šluoste. Abiem atvejais šluostę pirmiausia reikia sudrėkinti valikliu arba vandeniu ir švelniai patrinti ekraną.

Valydami stenkitės nespausti ekrano pernelyg stipriai, nes jame gali atsirasti „negyvų“ dėmių. Galiausiai jokiais būdais nevalykite ekrano popieriniu rankšluosčiu, nes jis gali subraižyti ekrano paviršių.

Ar esate padarę kurią nors iš šių klaidų? Jei atsakymas teigiamas, apsvarstysite galimybę atsisakyti šių žalingų įpročių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)