1. Niša – dekoratyvus funkcionalumas


Išpopuliarėjus rytietiškiems interjerams, vis dažniau sienose atveriamos nišos. Jos ne tik vizualiai padidina patalpą, bet ir originaliai atrodo. Sienoms pasirinkus, pavyzdžiui, šviesiai gelsvos spalvos dažus, nišą galima dažyti geltona ar net kontrastuojančia žalsva, melsva spalva.

Pasirinkus kontrastingas spalvas, į tai teks atsižvelgti renkantis interjero elementus – parinkę tokios kaip niša spalvos baldus, vazas ar lentynas, galite sulaukti puikaus rezultato.

Dekoruojant nišas verta atkreipti dėmesį į specialiai joms skirtą apšvietimą. Jei niša atsiranda dar tik planuojant interjerą, tuomet jai apšvietimą galima įrengti planuojant likusią namų elektros instaliaciją. Jei nišą „pagaminote“ kambaryje, kuris jau seniai įrengtas, galite įsigyti atskirus į elektros tinklą jungiamus šviestuvėlius.

Be abejo, negalima palikti neišnaudotą nišos sukurtą papildomą erdvę. Niša – puiki vieta paveikslui ar kelioms didelėms nuotraukoms, akvariumui pastatyti, knygų lentynai, greta kurios puikiai derėtų antikvarinė stalinė lempa ir panašaus stiliaus minkštas fotelis. Žinoma, nišos dydis gali būti labai įvairus, tad ir funkcijos gali būti įvairios – nuo vietos mieloms smulkmenėlėms iki...

2. Seni geri apmušalai

Tai viena iš dažniausiai naudojamų namų sienų dekoravimo medžiagų. Deja, dažniausiai juos renkantis pamirštamas originalumas. O veltui – juk įvairių spalvų tapetais galima ne tik pakeisti kambarius, bet ir užmaskuoti jų trūkumus ar pakoreguoti proporcijas. Be abejo, kaip ir dažus, skirtingų atspalvių tapetus taip pat galima derinti tarpusavyje.

Dabartiniai gamintojai paprastai greta tapetų, naudodami tokią pačią temą, pagamina lipdukus, dekoracines juostas, pagalvėles, užtiesalus ir t. t. Vaikų kambariams galima pasirinkti šmaikščius paveikslėlius, mėgstamų animacinių herojų atvaizdus, tamsoje švytinčius žvaigždynus ar mėnulius. Tokių lipdukų nedidelis rinkinukas (iki 20 lipdukų) kainuos 20–60 litų.

Gana įprastas, bet pagyvinantis būdas – priešingas ar gretimas sienas išklijuoti dviem tarpusavyje derančiais ar lengvai kontrastuojančiais atspalviais. Nereikėtų bijoti eksperimentų: vienspalvėje sienoje įklijuoti keletą drastiškai atrodančių elementų: pavyzdžiui, švelniai alyviniame fone panaudoti keletą tamsesnių dryžuotų ar taškuotų lakštų, kuriuose vyrautų tamsiai violetinės ir baltos spalvos derinys.

Tapetus galima naudoti ir kaip paveikslus – ryškaus, prie bendros kambario koloristikos derančio tapeto atraižą galima įrėminti didelio formato, stambiuose rėmuose ir kabinti ant sienos. Spalvas galima derinti labai įvairiai.

Tapetus galima naudoti kaip paveikslus, t. y. pasirinkti kelis ryškius skirtingų spalvų ir raštų lakštus ir įpinti juos į vieną bendrą foną. Svarbiausia pasirinkti tinkamai elementus sujungiantį foną. Geriausia, jei tai bus švelnus pastelinis atspalvis. Taigi, klijuodami kambarius švelnaus kreminio atspalvio tapetais, nepabijokite įpinti kelių taškuotų, juostuotų, gėlėtų ryškių – raudonų, persikinių, mėlynų ar žalių – juostų.

Beje, dabar „ant bangos“ įvairūs augalinio rašto tapetai. Juose turi vyrauti didžiulės, ryškios, netgi blizgios gėlės. Kuo stambesnis raštas, ryškesnis popierius, tuo madingiau. Galbūt visas kambarys ištapetuotas tokiu stiliumi atrodytų gana juokingai, bet pasirinkę vieną, labiausiai matomą, sieną šiam ornamentui, nesuklysite.

3. Fototapetai

Šiuolaikiniai fototapetų gamintojai siūlo itin didelį pasirinkimą. Fototapetai – tai ne vien nuotraukos, bet ir grafinio dizaino kūriniai, piešiniai, kuriuos kuria profesionalūs fotomenininkai ir interjero dizaineriai. Jų kokybė nė kiek nesiskiria nuo gerų ir patvarių įprastinių sienų apmušalų, o turinys dažniausiai subtilus ir meniškas, nė iš tolo neprimenantis sovietmečiu populiarių „beržynėlių“ vaizdų.

Didelis fototapetų pasirinkimas yra specializuotose parduotuvėse. Galite savo kambarį papuošti egzotiškų kraštų vaizdu, dabar itin populiariais ryškiaspalviais gėlių žiedais ar jų fragmentais, padiktuojančiais temą likusiam kambario interjerui. Nebūtinai visa siena turi būti padengta vientisu piešiniu. Galima įkomponuoti lakštą su ryškiaspalve gėle tarp derančių vienspalvių tapetų lakštų ar šią kompoziciją apgyvendinti tiesiai ant jau tam tikru atspalviu nudažytos sienos – atrodys lyg milžiniškas paveikslas. Intymią ypatingą atmosferą sukuria nespalvoti (juodai balti) tapetai ir jų kompozicijos.

Fototapetų kainos priklauso nuo jų ilgio. 1–2 metrų ilgio tapetai skirti akcentams ar detalėms, bet ne visai sienai dekoruoti, kainuoja 80–100 litų. Norint padengti visą sieną, patartina rinktis nuo 3 iki 8 metrų ilgio tapetus, už kuriuos gali tekti mokėti 300–800 litų. Specialistai mano, kad kokybiškus ir originalius fototapetus galima išsirinkti ir už šiek tiek daugiau nei 100 litų.

4. Pasidaryk pats!

Jei norite ko nors tikrai išskirtinio, fototapetams panaudokite savo sukurtą nuotrauką. Tai neturi būti itin geros rezoliucijos fotografija, bet kuo ji geresnė, tuo tikroviškesnį vaizdą turėsite ant sienos.

Galite pagaminti bet kokio dydžio fototapetus, tiesa, juos gausite nedideliais 160 cm ilgio gabalėliais, nes didesnių spaudos mašina tiesiog negali atspausdinti. Gautus lakštus tiesiog reikia paeiliui suklijuoti ant sienos. Tokie fototapetai klijuojami kaip ir bet kurie įprasti tapetai. Galite rinktis jau suteptą klijais variantą – tapetą-lipduką. Teliks nuplėšti apsauginį sluoksnį ir priklijuoti prie sienos.

Vienas kvadratinis fototapetų metras kainuoja 25–100 litų, priklausomai nuo piešinio sudėtingumo. Žinoma, atitinkamai 1 m tapeto-lipduko kainuos kiek daugiau nei 100 litų.

5. Medžio galia

Medis suteikia namams jaukumo. Nesvarbu, koks interjero stilius vyrauja jūsų namuose, medis visada jį papildys ir pagyvins. Originaliai ir efektingai atrodo medžio derinys su tokiomis medžiagomis kaip stiklas, metalas. Jei sienų danga yra šviesi, neutrali, pastelinė, natūralaus medžio intarpas suteiks jai netikėtą efektą, ir ji neatrodys nuobodžiai.

Jei jau pasiryžote į savo namus „atgabenti“ šiek tiek gamtos, jums tiks neapdirbtos medinės lentos, padengtos bespalviu laku. Jos gali būti horizontaliai arba vertikaliai pritvirtintos prie sienos kurioje nors kambario vietoje, paliekant kelių centimetrų tarpus. Ten pat galite sudėti savo mėgstamus augalus ir įsirengti namuose mini oranžeriją, tačiau toks „fonas“ puikiai tiks ir televizoriui ar kitiems daiktams.

Medžio kamieną galima supjaustyti nedideliais „griežinėliais“ ir pritvirtinti nedideliais atstumais vienas prie kito. Taip galima dekoruoti visą sieną, ar sudėlioti iš medžio gabaliukų tik eilę per sienos vidurį, statųjį trikampį palei durų staktą ar kaip tik leidžia fantazija. Medis gali būti natūralaus atspalvio arba kaip tik atvirkščiai – panaudojant spalvų žaismą, tamsesnis, šviesesnis ar kontrastuojantis su temine kambario spalva. Taip galima sušildyti itin modernius interjerus.

6. Paveikslams – visada „taip“

Tikriausiai tai pats populiariausias namų dekoravimo būdas. Kambaryje galima kabinti vieną didelį ar keletą mažų paveikslėlių – niekada nesuklysite. Svarbiausia, kad jie derėtų prie bendros kambario nuotaikos tematika ar spalvine gama. Dabar populiaru iš močiučių skrynių traukti senovinius „rakandus“, tad jei ant jūsų sienos puikuosis Antrąjį pasaulinį karą menantys vaizdai, pataikysite tiesiai į dešimtuką.

Tiesa, itin moderniame interjere tokių eksperimentų verčiau vengti, nebent kartu su tuo paveikslu įkurdinsite dar keletą panašaus laikmečio daiktų.

Jei mėgstate tapybos darbus ir norite kambaryje įkurti itališką dvasią, pasidomėkite freskomis. Galima įsigyti ant sienos klijuojamų drobių, kuriose jau įspausti freskų atvaizdai, arba užtempti tas drobes ant rėmo ir pakabinti kaip įprastus paveikslus. Pirmasis variantas originalesnis – drobės užklijuojamos tiesiai ant sienos ir užglaistomos tinkamomis dekoratyvinėmis dangomis. Jos vizualiai nesiskiria nuo tikro piešinio, o rinktis galima tiek iš senovinių Antikos dirbinių, tiek iš modernistinių vaizdų. Freskos kaina priklauso nuo jos dydžio ir svyruoja nuo vieno iki kelių šimtų litų.

Puikiai namų interjere tinka ir stiklo paveikslai – vitražai. Tiesa, juos kabinti ant sienos reikia atsargiau, nes intensyvių spalvų fonas gali nublankinti vitražą. Geriau tokį paveikslą kabinti ant lango, t. y. nuo lubų nuleisti jį laikančias virveles ar vielutes ir ant jų nedideliu nuo lango atstumu užkabinti vitražą.

7. Kuriame patys...

Kiekvienas širdyje esame šiek tiek menininkas. Tikrai nebūtina mokėti tapyti, kad namuose galėtų puikuotis jūsų pagamintas paveikslas. Koliažą, kompoziciją ar aplikaciją pasigaminsite tikrai nesunkiai panaudoję keletą namuose jau nebenaudojamų daiktų. Koliažui galite panaudoti įvairias reprodukcijas, nuotraukas, suderinę jas pagal tematiką, dydį, spalvas. Tuomet jas belieka suklijuoti ant lentelės ir uždėti stiklą bei ploną rėmelį.

Galite naudoti ir lauke surinktas ir sudžiovintas gėles, į plonas kolbas supiltą smėlį, pajūrio akmenukus ir kriaukles – visa tai fantazijos reikalas. Spalvotą aplikaciją galite gaminti iš popieriaus ar medžiagos atraižų. Sudėlioję jas ant didelės lentos ir pakabinę ant sienos, gausite originalų modernistinį paveikslą. Ant tokios pačios lentos galite pritvirtinti ir kolekcionuojamus daiktus, įvairius dirbinius. Ar tiesiog apmušę lentą kokiu nors ypatingu spalvingu audiniu ją pakabinkite, ir interjeras taps gyvesnis.

Vaikų kambaryje tiesiog būtina pakabinti keletą jų darbelių. Tai tikrai neturi būti šedevras, jaukumo suteiks net ir pirmoji vaiko teplionė lape. Galima įrengti ir mini galeriją, kurioje būtų „eksponuojami“ ypatingiausi kūriniai. Svarbiausia piešinius dėti į panašaus stiliaus rėmelius – juos tarpusavyje sujungti. Pasitelkę spalvas galite išskirti tas vietas, kuriose turi kaboti paveikslai. Pavyzdžiui, pasirinkę dvi-tris vietas, kuriose kabos paveikslai, klijuokite ar dažykite jas šviesesniais atspalviais.

8. Įrėmintos akimirkos

Priklausomai nuo kambario interjero, nuotraukos gali tapti kompozicijos dalimi. Pavyzdžiui, pakabinti nedidelį seną žvejų tinklą ir pakaitomis su kriauklėmis, gėlėmis ar kokiomis nors smulkmenomis įkomponuoti senoviškas gelsvas ar nespalvotas fotografijas.

Su jomis reikia elgtis panašiai kaip ir su paveikslais. Svarbiausia parinkti pačius geriausius kadrus, o ne prikabinti galybę viena su kita nesusijusių fotografijų. Gražiai atrodys pakabintos tiek kelios didesnės, tiek daugiau mažesnių nuotraukų. Geriau būtų nemaišyti juodai baltų ir spalvotų fotografijų. Nuotraukų kompozicija išties puoš, jei bus tam tikra tvarka, tad pasistenkite išlaikyti panašius atstumus tarp rėmelių, rėmelių spalvą ar stilių.

Nuotraukas galima kabinti ir be rėmelių – tam prie sienos keliomis eilėmis galima pritvirtinti laikiklius, ant kurių ištempiamas troselis. Prie jo galima segti ne tik nuotraukas, bet ir sveikinimus, patikusius eilėraščius ir panašiai. Priklausomai nuo kambario interjero, nuotraukoms segti tiks maži kanceliariniai lapų spaustukai ar net mediniai skalbinių segtukai. Šis nuotraukų eksponavimo variantas tiks žaismingam interjerui.

9. Ką dar galima kabinti?

Atsakymas – viską, ko tik širdis geidžia. Ant sienos puikiai atrodys iš sendinto medžio pagaminta nedidelė knygų lentyna. Nustebinsite svečius, pakabinę ją neįprastoje vietoje, pavyzdžiui, palei grindis. Tokią lentyną galima panaudoti ir kaip staliuką ar lentynėlę tiems patiems mieliems niekučiams sudėlioti. Lentyną knygoms galima pagaminti ir iš netikėtų daiktų, pavyzdžiui, pakabinus per pusę perpjautą slidę ar šiek tiek apdirbus seną valtį. Svarbiausia, ruošiantis kabinti knygų lentyną, atsižvelgti į kambario proporcijas – per didelė knygų lentyna gali dar labiau sumažinti nedidelę erdvę.

Veidrodžius taip pat galima naudoti kaip dekoratyvinius elementus. Pakabinę didelį veidrodį ant sienos, sukursite šviesos ir erdvės įspūdį, tai ypač gelbsti siauras patalpas. Veidrodžio stilių rinkitės pagal kambaryje vyraujančią stilistiką. Klasikiniai veidrodžiai būną griežtų geometrinių formų, įrėminti paauksuotuose rėmuose. Jie tiks, jei kuriate senovišką klasikinį interjerą. Art-deco veidrodžiai – ovalo formos, berėmiai – tiks šviesiame, grakščiame kambaryje. Hai-tech – griežtos formos, mediniai nedideli rėmai – tiks funkcionaliame interjere. Jei minėtuosius galima priderinti įvairiuose interjeruose, modernius ar folklorinius veidrodžius reikia atidžiai derinti prie bendro būsto vaizdo.

Pakabinę antrą sieną iš stiklo ir už jos paslėpę sieninį apšvietimą, gausite neįtikėtiną rezultatą. Stiklo siena nebūtinai turi apimti visą sienos erdvę, tai gali būti nedidelė jos dalis. Už graviruoto ar tonuoto stiklo galima paslėpti keletą nedidelių lempų. Kambarį užlies tam tikros spalvos ar į įvairias puses lūžtanti šviesa. Tad vienu kartu nušausite du zuikius – įrengsite originalų namų apšvietimą bei pridengsite sienos tuštumą.

10. Bareljefai

Netikėtą efektą galima išgauti naudojant vien tinką ir įvairias dekoracijas. Tinkuojant sienas dekoratyviniu tinku, kurio atspalvių yra be galo daug, į sieną galima įtaisyti įvairių gėrybių – jūros kriauklių ir akmenukų, vyno butelių ar medžio dalių. Žinoma, norint savo sienas puošti bareljefais, teks imtis „kapitalinio“ remonto. Bet, jei norite išskirtinio interjero, pasistengti verta, nes rezultatas tikrai nustebins. Čia, kaip ir ankstesniais atvejais, teks išlaisvinti vaizduotę ir sugalvoti, ką norite panaudoti dekoravimui: ar užteks panaudoti skirtingų rūšių ir atspalvių tinkus, ar po jais paslėpti dar ir akmenų, plytų ar kokią kitą dekoraciją?

Dar viena bareljefinio tipo idėja – mozaika padengta dalis sienos. Tai gali būti spalvinga dekoratyvinių plytelių ar akmenų mozaika, kuri pagyvins jūsų interjerą. Jei nenorite klijuoti ja visos sienos, galite iš tų pačių medžiagų pasigaminti didelį paveikslą.

Konsultavo architektas, UAB „Vėjo spalvos“ direktorius Giedrius Radžius ir UAB „Otrus“ direktorius Pranas Jokubauskas.