Portalas Novate pateikia dažniausias svetainės interjero klaidas ir patarimų, kaip jų išvengti.

Dažniausiai žmonės savarankiškai daro remontą ir kuria namų dizainą, nes profesionalų paslaugos nėra pigios. Bet todėl ir daroma klaidų, kurios gadina svetainės interjerą, daro šį kambarį nejaukiu, šablonišku ar senamadišku.

1. Įrengėte tik apšvietimą lubose.

Apšvietimas – svarbus elementas, jis sukuria atmosferą kambaryje ir tiesiogiai veikia žmonių nuotaiką. Būtent todėl svetainėje nepakanka vienos šviestuvo kambario viduryje. Įrenginėdami svetainę pasirūpinkite, kad joje būtų įvairių šviestuvų: lubose, sienose, pastatomų lempų, taškinių lubose įmontuotų lempučių ir pan.

išsirinkite jums patinkančius variantus ir išdėstykite šviestuvus po visą kambario perimetrą. Pasirūpinkite, kad apšvietimas lubose būtų reguliuojamo intensyvumo – kad jį būtų galima padaryti ryškesnį ar švelnesnį. Taip sukursite jaukią atmosferą svetainėje.

2. Patiesėte netinkamo dydžio kilimą.

Kilimo forma ir dydis neabejotinai turi įtakos interjerui. Vykusiai parinktas kilimas gali žymiai padidinti arba sumažinti kambarį, taip pat suskirstyti jį zonomis (pvz., į miegamąjį ir į svetainę, jeigu tai vieno kambario butas). Įsigijus per mažą kilimą, jis sukurs interjere disbalansą.

Teikite pirmenybę kilimams, kurie taptų savotiška salele baldams ir sujungtų visus daiktus į vientisą kompoziciją. Sofa, foteliai, stalelis turi dengti jei ne visą kilimą, tai bent pusę jo ar du trečdalius. Tai optimalus variantas svetainei, nes šiuo atveju interjeras nebus išsibarstęs.

3. Išrinkote netinkamą vietą televizoriui.

Tinkamiausia vieta televizoriui – tuščia siena. Svarbiausia – nepatalpinti jo priešais langą, nes saulėtą dieną monitorius blizgės, bus nesmagu žiūrėti filmus, laidas. Turėkite omenyje ir faktą, kad ekrano centras turi būti ant sofos ar ant fotelio sėdinčių žmonių akių lygyje ar kiek žemiau. Išimtis – dideli plokšti ekranai, šiuo atveju centras gali būti šiek tiek aukščiau akių lygio.

Atkreipkite dėmesį – norint apskaičiuoti teisingą atstumą tarp ekrano ir sofos, reikia padauginti ekrano skersmenį iš dviejų. Gautas skaičius ir bus reikiamas rodiklis.

4. Nuvertinate sofos pagalvėlių svarbą.

Interjero tendencijos

Daugelis žmonių atsisako pagalvėlių ant sofos, nes laiko jas eiliniu dulkes renkančiu daiktu namuose. Bet iš tiesų šie interjero elementai sukurią jaukią, lengvą atmosferą, taip pat gali tapti ryškiu svetainės akcentu. Rinkdamiesi pagalvėles, visų pirma atkreipkite dėmesį į medžiagą – ji turi tikti prie sofos ar fotelių gobeleno spalva faktūra. Pavyzdžiui, jei kambaryje – aksominiai baldai, medvilnės pagalvėlės – netinkamas variantas.

Mažame bute tiks mažos pagalvėlės, o didelėje svetainėje su masyvia sofa gražiai atrodys trys–keturios didelės pagalvėlės.

5. Didelėje svetainėje pastatėte sofą prie sienos.

Jeigu jūsų svetainė didelė, kurkite kompoziciją centre. Sofa, foteliai, stalas, spinta, sustatyti prie sienos, sukurs šokių salės, o ne jaukaus buto atmosferą, nes centrinė svetainės dalis liks tuščia. O jei pastatysite baldus centre, vizualiai padidinsite erdvę, kambarys atrodys komfortiškas, stilingas.

6. Svetainėje neaukštomis lubomis pastatėte tamsius baldus.

Pirma interjero dizainerių taisyklė – negalima naudoti tamsių spalvų mažame ar žemomis lubomis kambaryje, nes vizualiai daro jį dar mažesniu. Tai pasakytina ne tik apie baldus, bet ir apie akcentus. Mažai svetainei geriau parinkti kompaktiškus, daugiafunkcinius, šviesių atspalvių baldus, pavyzdžiui, balto, kreminio, pilko, žydro tonų. Teikite pirmenybę baldams ant kojelių – jos suteiks kambariui lengvumo, erdvumo, jaukumo.

7. Rinkdamiesi baldus, orientuojatės į dizainą, o ne į asmeninį patogumą.

Įsivaizduokite: nuvykote į baldų parduotuvę pirkti sofos ir fotelių. Apžiūrėję daugelį esamų variantų, pamatėte JĮ – baldų komplektą, apie kurį seniai svajojote. Nuoširdžiai manydami, kad jis idealiai atrodys jūsų svetainėje, jūs komplektą perkate. Tačiau pastatę baldus svetainėje, pamatote – baldai labai gražūs, stilingi, bet visiškai nepatogūs.

Tokios klaidos – ne retenybė. Orientuodamiesi į išvaizdą, žmonės absoliučiai pamiršta svarbų kriterijų – asmeninį komfortą. Todėl, prieš pirkdami baldus, būtinai pasėdėkite ant jų, atsiremkite į atlošą, sofą pabandykite išskleisti ir suskleisti. Ir tik įsitikinę, kad jus viskas tenkina, pirkite. Priešingu atveju, interjero elementai stovės kambaryje išskirtinai dėl grožio, o ne tam, kad tarnautų pagal paskirtį.

8. Perkate baldus, kurie seniai nebeaktualūs.

Yra ir kita medalio pusė – mada. Taip, baldai turi būti patogūs, tačiau į dizaino tendencijas irgi vertėtų atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, didelės sofos ir foteliai su didžiulėmis atkaltėmis ir ranktūriais jau seniai nemadingi. O lakoniški baldai su tiesiomis linijomis ir aiškiu siluetu taps jūsų buto puošmena. Dar vienas variantas – įsigyti klasikinę sofą, tik įdomios, netikėtos spalvos.

9. Netinkamai pakabinote nuotraukas.

Pasirodo, nuotraukos rėmeliuose turi idealų aukštį – 153 cm nuo grindų iki nuotraukos centro. Kabinant nuotraukas, reikia atsižvelgti ir į jų kiekį. Pavyzdžiui, jei turite dvi–tris nuotraukas, jas galima pastatyti lentynose, ant spintelės ar ant staliuko. O jei nuotraukų daug, geriau padaryti galeriją ant sienos, nei apstatyti jomis visą staliuką. Galite nusipirkti didelį koliažą iš kelių rėmelių. Jis atrodys gaiviai, originaliai, taps gražiu svetainės akcentu.

10. Teikiate pirmenybę didelėms sofoms.


Dažniausia įrenginėjant svetainę daroma klaida – masyvių, didelių baldų pasirinkimas. Tai ypač pasakytina apie sofas. Didžiuliai interjero elementai sugeria visą laisvą erdvę, nepalieka jums vietos manevrams. Jei svetainė didelė, galite pirkti didelę kampinę sofą. Bet jei turite mažutį kambarį, rinkitės kompaktišką dvivietę sofą ir du kompaktiškus krėslus, kurie neužims pernelyg daug vietos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)