Nusprendę panaudoti actą vienu iš žemiau aprašytų būdų, turėsite pasirinkti, kokios koncentracijos acto tirpalą naudosite. Jei norėsite valyti medines grindis, vieną puodelį acto reikės praskiesti 5 l šilto vandens. Tačiau valant apipelijusias keramines plyteles ar betoną, reikės naudoti neskiestą actą.

Actas ir gyvūnų priežiūra

Kates ir šunis dažnai kankina niežinčios ir apnašomis apsitraukusios ausys, ypač jei auginate tokį keturkojį nulėpusiomis ausimis kaip retriveris. Praskieskite actą santykiu 1:4 (pvz., 1 šaukštas acto ir 4 šaukštai vandens) ir leiskite jam susigerti į skudurėlio skiautę. Tada šiuo skudurėliu išvalykite augintinio ausų vidų.

Jei jūsų augintinį apipurškė skunkas, actas yra kur kas geresnė priemonė smarvei išnaikinti negu ketčupas, nes jis pats nelengvai nusiplauna. Galiausiai jeigu po jūsų sodą slankioja nepageidaujamos katės, užpilkite acto mėgstamiausiose jų tualeto vietose – katės neperneša acto kvapo!

Actas ir indų plovimas

Actas jūsų indaplovėje gali atlikti dvi puikias funkcijas. Pirma, jis gali būti naudojamas kaip pigi ir efektyvi skalavimo priemonė, suteikianti spindesnio jūsų stiklinėms, lėkštėms ir kitiems indams.

Antra, jis gali padėti išplauti pačią indaplovę. Kartą per metus (ar dažniau, jei jūsų vanduo kietas) supilkite puodelį acto į tuščią indaplovę ir paleiskite trumpąjį plovimo režimą. Actas ištirpdys susikaupusias kalkes ir muilo sankaupas, kurios gali gadinti indaplovės mechanizmus.

Actas ir automobilio priežiūra

Actą galite naudoti automobilio stiklams plauti ir nemaloniems kvapams automobilio salone pašalinti. Norėdami, kad jūsų priekinis stiklas spindėtų, acto netgi galite įpilti į langų valymo bakelį. Žiemos metu galite plauti stiklus praskiestu actu, kad jie neužšaltų.

Actu galite nuvalyti ir pasenusius lipdukus nuo buferio ar kitų paviršių. Tam naudokite neskiestą actą ir, jei reikės, pakartokite valymą kelis kartus.

Actas ir skintos gėlės

Žmonės yra prasimanę daugybę būdų, kaip prailginti skintų gėlių gyvenimą. Kai kas į vazą meta varinę monetą, kiti įpila “Sprite”, treti įmeta aspirino. Tačiau yra žmonių, kurie į vandenį gėlėms pamerkti įpila kelis šaukštus acto ir įberia šiek tiek cukraus. Atrodo, kad dauguma metodų veikia kaip biocidai (actas, baliklis, varis), o cukrus yra tarsi maisto šaltinis. Jei šios liaudiškos priemonės nepadės, galite bandyti komercinius miltelius. Jie nepigūs, nebent gautumėte juos už dyką kartu su gėlių puokšte.

Actas ir keraminių plytelių valymas

Dauguma žmonių, pamatę nešvarias keramines plyteles ar jų tarpų glaistą, griebiasi baliklio. Tačiau actas ne tik efektyviai nuvalo ir išbalina plyteles bei jų tarpus, bet ir yra daug saugesnis negu chloro balikliai (ypač tuose namuose, kurie nėra prisijungę prie miesto kanalizacijos sistemos ir turi nuosavus kanalizacijos šulinius, į kuriuos balikliai niekada neturėtų patekti). Virtuvėje ar vonioje tiesiog apipurškite neskiestu actu plyteles bei jų tarpus ir palikite įsigerti mažiausiai vieną valandą. Po to nušveiskite paviršių kempine.

Actas ir skalbiniai

Skalbiant actą galima panaudoti tiek daug būdų, jog dažnai jo butelis net laikomas vonios kambaryje šalia kitų priemonių. Norėdami iš audinių pašalinti grastyčių, pomidorų padažo, žolės ar pažastų prakaito dėmes, prieš skalbiant suvilgykite išsitepusias vietas actu. Mirkymas acte padės sugrąžinti drabužiams baltumą. Be to, kaip ir indaplovių atveju, į skalbimo mašinos skalavimo skyrių įpiltas actas suardys skalbimo priemonės likučius ir jūsų skalbiniai bus gaivesni bei spalvingesni.

Actas taip pat pašalina pelėsių kvapą iš drėgnų rankšluosčių. Jei skalbiate drabužius skalbimo mašina, pakanka vieno puodelio acto.
Įspėjimas: nemaišykite acto su chloro balikliu! Šioms medžiagoms sureagavus, gali išsiskirti nuodingos chloro dujos!

Actas ir virtuvės valymas

Praskiestu actu maždaug kartą per mėnesį išvalykite kavos aparatą . Acto ir druskos mišiniu galite nušveisti nerūdijančio plieno puodus bei įrankius ir sidabrą su priemaišomis. Neskiestas actas gerai dezinfekuoja pjaustymo lenteles, ypač medines. Norėdami išvalyti mikrobangų krosnelę, tiesiog įpilkite į vandens dubenį šiek tiek acto ir kelias minutes jį pašildykite: po to lengvai nuvalysite priskretusius nešvarumus.

Jei jūsų plautuvė yra užsikimšusi arba iš jos sklinda blogas kvapas, pamėginkite į kanalizacijos vamzdį supilti ketvirtadalį stiklinės sodos ir vieną stiklinę acto. Šių medžiagų reakcija ištirpdys kamščius (jei kanalizacijos vamzdis užsikimšęs labai stipriai, pakartokite šią procedūrą du ar daugiau kartų).

Actas ir kalkės

Jei jūsų unitazas, dušas ar praustuvė nuo kieto vandens pasidengė kalkių sluoksniu, actas jį nuvalys. Actas tinka bet kokiems daiktams valyti, jeigu jie užkalkėja nuo kieto vandens – lygintuvams, virduliams, dušo galvutėms, vandens maišytuvams ir kt. Tiesiog įpilkite acto į vidų arba valykite į actą pamerktu skudurėliu ir kalkės ištirps.

Actas ir namų valymas

Actas yra vienas populiariausių pasaulyje universalių ekologiškų valiklių, kurį galima panaudoti įvairiems tikslams. Praskiestas actas puikiai nuvalys langus, medinį parketą, kilimų dėmes, židinio koklius, dušo užuolaidas, baldų apmušalus, čiužinius, medinius baldus (maišant su alyvuogių aliejumi), stiklo dirbinius. Iš esmės viską, kas yra jūsų namuose, galima nuvalyti actu.

Įspėjimas: vienintelė išimtis yra marmuras ir kiti akmens paviršiai. Acto rūgštis gali visam laikui pažeisti jų paviršių, todėl acto jiems nenaudokite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)