Su žmona pragyvenome 30 metų, mūsų vaikai jau suaugę. Neseniai sužinojau apie jos neištikimybę su kolega – jis vyresnis už ją 21 metais, o jų romanas truko 10 metų. Dabar ji tvirtina suklydusi, mylinti mane. Netikiu nė vienu jos žodžiu, negaliu atleisti, tačiau tebemyliu ją.

53 metų vyriškis

Psichologės atsakymas:

Tai, kas vyksta, yra skaudu, apmaudu ir netikėta. Jūsų jausmai prieštaringi, neliko įprastų atramų – savaime suprantama, kad jūs sutrikęs ir nežinote, kaip toliau gyventi.

Ar galėtume sau leisti šiuo metu nepriiminėti sprendimų, duoti sau laiko? Kai apėmusios stiprios emocijos, galimi skuboti sprendimai, ne tie, kuriuos priimtumėte, remdamasis savo tikrais jausmais ir norais.
Duokite sau laiko, kad išgyventumėte tai, ką šiuo metu jaučiate.

Galbūt tai – šokas, sielvartas ar pyktis. Tai, kas įvyko, labai skaudu. Užduokite sau klausimą – kaip šiuo metu jaučiuosi?

Jus su žmona sieja ilgas santuokinis gyvenimas, būna taip, kad artimiausiame žmoguje kažko neįžvelgiame, iki galo jo nepažįstame, nesuprantame, kas dedasi jo širdyje. Kai išaiškėja tokie faktai, lyg perkūnas iš giedro dangaus trenkia ir griūva įprastas pasaulis. Jeigu santykiai trunka 10 metų, vadinasi, juose būta kažkokios prasmės.

Klausiate, ką jums daryti, vis tik į šį klausimą galite atsakyti tik jūs pats. O norint tai padaryti teks pažvelgti giliau, už skausmo ir nuoskaudų. Ar galite pagalvoti apie atleidimą žmonai, ar ši mintis nepakeliama? Ar turite ketinimų išsaugoti santuoką, ar visgi jau nusprendėte skirtis?

Svarbu susivokti, kam esate pasiryžęs vardan šeimos, o ko negalėtumėte padaryti. Kiekvienas sprendimas bus teisingas, jeigu jis priimtas remiantis giliais jausmais, o ne trumpalaikėmis emocijomis ar supratimu, kaip neva turi būti.

Spėju, kad šiuo metu jus apnikusios abejonės, nejaučiate tvirtumo dėl savo jausmų ir sprendimų. Tokiu atveju siūlyčiau pagalvoti, kad vyko santykiuose su žmona tuos 10 metų, ir pasiaiškinti, jei yra likę baltų dėmių.

Rašote, kad žmona kitus santykius vadina klaida, bet įprastai klystama tik kartą. Bet kokia neištikimybė – indikatorius, kad santykiuose yra nepasitenkinimo ir nesusikalbėjimo.

Jums tikriausiai bus skaudu, vis dėlto pasigilinę galite rasti daug atsakymų į savo klausimus. Žmona netapo kitu žmogumi tą akimirką, kai išaiškėjo jos neištikimybė. Tai – ta pati moteris, su kuria gyvenote pastaruosius 10 metų.

Kas paskatino ją užmegzti santykius su kitu žmogumi? Ko ji ieškojo, ką juos rado? Kas tuo metu vyko šeimoje? Ar jautėte, kad santykiuose kažkas negerai? Kodėl ji liko su jumis? Kuo šeima vertinga jums, o kuo – jai?

Neištikimybė gali tiek nutraukti santykius, tiek paskatinti įžvelgti vienas kitame tai, ko anksčiau nematėte. Nežinau, kaip jums susiklostys. Kai nurims pirmosios sunkios emocijos, siūlyčiau pasikalbėti su žmona apie tai, kas tarp jūsų vyko tais metais.

Pasistenkite suprasti, ko jinai ieškojo kituose santykiuose ir ko negavo jūsiškiuose. Pasikalbėkite ir tik paskui, remdamasis jausmais ir supratimu to, kas vyko, ramiai priimkite sąmoningą sprendimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)