Jūsų partneris ar partnerė sekso metu gali pradėti jaustis nepatogiai dėl daugelio priežasčių: jis ar ji gali pajusti nesaugumą, skausmą ar tiesiog persigalvoti, aiškino psichologė Lauren Moulds.

Turint galvoje, kad daugeliui žmonių sunku išreikšti, kaip jie jaučiasi sekso metu, labai svarbu stebėti neverbalines savo sekso partnerio užuominas, pažymi ji.

Australijos seksologų draugijos pirmininkė Kerrin Bradfield teigė, kad mes visi turime būti atsakingi už tai, kad mūsų partneris sekso metu jaustųsi saugus.

„Turite stengtis, kad saugumas ir malonumas būtų kuo didesnis. Kiekvienas po sekso turėtų galvoti, kad „tai buvo nuostabu“, – sakė ji.

Svetainė abc.net.au su L. Moulds ir K. Bradfield aptarė dažniausias priežastis, kodėl lytinių santykių metu gali pasikeisti partnerio būsena ar dingti noras mylėtis toliau, ir kaip pastebėti, kad tai vyksta.

Sutikimas turi būti tęstinis

Partnerio sutikimas reikalingas ne tik prieš sekso pradžią, aiškino K. Bradfield.

„Tai pokalbis, vykstantis visos sueities metu. Sutikimą reikia nuolat pasitikslinti, ypač jei keičiasi sekso pobūdis ar eiga“, – pažymėjo ji.

Pasak jos, jei seksą palyginsime su picos užsisakymu, tuomet pamatysime, kaip visi gauna tai, ko nori.

„Tradiciškai mes naudojame (seksui) tokias analogijas, kaip įžengimas į pirmą ir antrą bazę (analogija su beisbolo žaidimu – red. past.). Tačiau tokie palyginimai paverčia vieną žmogų laimėtoju, kuris nugali ir kažką gauna“.

„Tačiau jei kalbėsime apie seksą, kaip apie picos užsisakymą, tuomet laimi abu“.

„Jūs deratės, kokius priedus uždėti ant picos. Svarstote ir vieną, ir kitą variantą, ir užsisakydami picą, jau būnate susitarę dėl to, kas jums patiks abiem“.

„Kai gaunate picą, galite išrankioti tai, kas jums nepatinka, pavyzdžiui, alyvuoges“.

K. Bradfield sako, kad „derybos“ bus sunkesnės, jei delsite iki paskutinės minutės.

Ji pataria paversti jas karštų pokalbių dalimi. Pavyzdžiui: „Aš tikrai norėčiau šiandien su tavimi tai išbandyti, ką tu apie tai manai?“.

Tebesitęsiantis sutikimas taip pat turi būti entuziastingas, pabrėžia L. Molds.

Entuziastingas sutikimas reiškia, kad turite sulaukti jūsų veiksmus patvirtinančios reakcijos ar šūksnių, o ne tiesiog neišgirsti „ne“.

Kodėl sutikimas ar komfortas sekso metu gali pasikeisti?

Egzistuoja skirtumas tarp nepatogių sekso momentų, iš kurių galime pasijuokti, ir tų, kurie tampa ženklu, jog kažkas yra negerai, teigia L. Moulds.

„Nors seksas nėra paprastas dalykas ir gali būti kupinas nepatogių momentų, mes, mylėdamiesi su kažkuo, apskritai turėtume jaustis patogiai“.

Ji sako, kad kuris nors partneris sekso metu gali pasijausti nekomfortiškai, nes pajuto nesaugumą ar fizinį skausmą, „praregėjo“ ar tiesiog pasijuto keistai.

Psichologinį nesaugumą lytinių santykių metu dažnai pajunta žmonės, kurie praeityje yra patyrę seksualinių traumų.

Pavyzdžiui, palietus kurią nors kūno dalį, tam žmogui gali sugrįžti prisiminimai apie užpuolimą.

L. Moulds pažymi, kad vien tai, jog kažkas sutiko turėti lytinių santykių, dar nereiškia, kad tas žmogus negali pakeisti savo nuomonės.

„Jūs ar jūsų sekso partneris bet kuriuo metu galite nuspręsti, kad nebenorite to tęsti. Jei taip nutinka, abu partneriai turi sustoti“, – teigė ji.

Ženklai, kad jūsų partneris pasijuto nekomfortiškai

Jei mokėsite pastebėti ženklus, kad jūsų partneris nesijaučia gerai, tuomet galėsite identifikuoti ir „tikrąjį sutikimą“, sakė L. Moulds.

Nors kiekvieno žmogaus atvejis gali būti individualus, ji ir K. Bradfield siūlo atkreipti dėmesį į šiuos ženklus, liudijančius, kad asmuo jaučiasi nepatogiai.

  • Jie nemėgsta kalbėti apie seksą. Pavyzdžiui, nenurodo ribų ar nepasako, kas jiems patinka / nepatinka. /
  • Jie nedemonstruoja entuziastingo pritarimo.
  • Jie nesijuokia, kai kyla kokių nors keblumų.
  • Jie jaučiasi įsitempę, kai būna nuogi ar kai liečiamos tam tikros jų kūno dalys.
  • Jie neatsipalaiduoja. Pavyzdžiui, nepalaiko akių kontakto, tyli ar atrodo taip, tarsi būtų kažkur kitur. (Tai netgi gali būti reakcijos į pavojų – suakmenėjimo – ženklas. „Kartais mes juokaujame, kad žmogus guli, tarsi jūrų žvaigždė. Jis tiesiog nedalyvauja. Jei žmogus nejuda, lytinį aktą nutraukite“, – sako K. Bradfield.)
  • Pakinta jų nuotaika.
  • Pasirodo ašaros. „Esu girdėjusi, kaip jauni vyrukai sakė manę, kad jų partnerė verkia iš džiaugsmo. Tai man kelia didelį nerimą“, – sakė K. Bradfield.
  • Atstūmimas ranka ar pliaukštelėjimas.


Jei pastebėjote bent vieną iš šių ženklų, sustokite ir pasitikrinkite.

Ką daryti, jei nesate tikri?

Jei esate sunerimę dėl savo partnerio, paklauskite jo, kaip jis jaučiasi.

„Galbūt iš šono atrodys keistokai, bet tai yra geriau, negu padaryti žalos kitam asmeniui“, – pažymi K. Bradfield.

L. Moulds sako, kad galite pasiteirauti partnerio ir taip: „Pastebėjau, kad šiek tiek atsitraukei – kas yra? Ar tau nepatiko?“.

„Jeigu atsakymas bus „galbūt“ ar „nežinau“, traktuokite jį kaip „ne“.

Be to, galite pasiūlyti partneriui padaryti pertraukėlę ar jam priminti, kad bet kada galite sustoti ir neskubėti.

Pavyzdžiui: „Man atrodo, kad tau labiau patiko, kai mes tik glamonėjomės. Gal galime grįžti atgal?“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)