Neverta nerimauti, pertraukos miegamajame yra visai normalu, ypač jeigu su savo antrąja puse esate kartu jau seniai. Štai kaip galima diagnozuoti, gydyti ir sustiprinti sumažėjusį libido, kad galėtumėte vėl mėgautis seksu.

Kaip dažnas silpnas vyrų lytinis potraukis?

Visiškai normalu suaugusiam žmogui patirti lytinio potraukio svyravimus. Libido gali susilpnėti dėl įvairiausių priežasčių, pradedant sveikatos būkle bei priklausomybėmis, ir baigiant išsekimu ar santykių problemomis. Silpnas lytinis potraukis yra dažna problema, su kuria kažkuriuo gyvenimo momentu susiduria dažnas vyras.

Nepaisant to, staiga sumažėjęs lytinis potraukis gali išties versti sunerimti, ypač jeigu sunku iškart įvertinti, kodėl taip nutiko. Egzistuoja daugybė veiksnių, kurie turi įtakos seksualumo sumažėjimui, o netikėtas libido praradimas gali byloti apie asmenines, medicinines ar gyvenimo būdo problemas. Tačiau geroji naujiena yra ta, kad daugeliu atvejų tai yra atitaisomas dalykas.

Koks lytinis potraukis vyrų atveju laikomas normaliu?

„Nėra tokio dalyko, kaip normalus lytinis potraukis, – aiškina vyrų sveikatos ekspertas Rogeris Hendersonas, parašęs knygą „Over 50’s Men’s Health Check“. – Libido yra labai individualus atsakas ir tai, kas normalu, labai skiriasi priklausomai nuo žmogaus. Lytinį potraukį gali veikti daugybė veiksnių, įskaitant stresą, santykių problemas, sveikatos sutrikimus, psichologines problemas, medikamentus, hormoninius pokyčius ir nuovargį, nevardinant visų.“

Laimei, yra daug organizacijų, galinčių pasiūlyti patarimus, padėti išspręsti jūsų problemas ir sugrąžinti lytinį potraukį. Svarbiausia yra nesinervinti ir nebijoti prašyti pagalbos.

Kokios fizinės silpno lytinio potraukio priežastys?

„Silpnas lytinis potraukis ar erekcijos sutrikimai kažkuriuo gyvenimo momentu paveikia daugumą vyrų nuo 40 iki 70 metų, ir nors tai kartais gali būti siejama su santykių problemomis ar senėjimu, taip pat tai gali nulemti ir sveikatos sutrikimai“, – aiškina R. Hendersonas.

Diabetas, širdies ligos, nepakankamai aktyvi skydliaukė, priklausomybė nuo narkotikų, receptiniai vaistai ir hormonų pusiausvyros sutrikimai tėra vos kelios priežastys, kurios gali paveikti jūsų libido. Jeigu susilpnėjęs lytinis potraukis kelia jums įtampą, kuri veikia jūsų santykius, arba jūs nerimaujate, kad tai gali būti susiję su rimtesnėmis sveikatos problemomis, susitikite su savo šeimos gydytoju ir aptarkite galimą gydymą.

Kokios psichologinės silpno lytinio potraukio priežastys?

Stresas, žema savivertė, išsekimas, santykių problemos, psichinės sveikatos problemos, tokios kaip depresija ar nerimas, taip pat netikrumas dėl seksualinės orientacijos yra vos kelios iš psichologinių priežasčių, kurios gali nulemti silpną lytinį potraukį.

„Jeigu nėra medicininių priežasčių, lytinį potraukį galima padidinti teigiamai pakoreguojant gyvenimo būdą, pavyzdžiui, nustojus rūkyti, pakankamai ilsintis, sumažinant stresą, subalansuojant mitybą ir reguliariai sportuojant“, – įsitikinęs R. Hendersonas.

Gydytojas ragina visus lytinio potraukio problemų turinčius vyrus sąžiningai pasikalbėti su savo antrąja puse ir, jeigu nerimaujate, kreiptis į gydytoją.

Ar lytinis potraukis susijęs su testosteronu?

Jūsų testosterono kiekis, kuris didžiausias vėlyvoje paauglystėje ir nuo penktos dešimties palaipsniui mažėja, gali būti siejamas su jūsų lytiniu potraukiu.

„Testosterono nepakankamumas yra dažnesnė problema, nei žmonės įsivaizduoja, paveikianti vieną iš trijų vyrų virš 45 metų, tačiau simptomai, iš kurių vienas yra lytinio potraukio susilpnėjimas, dažnai suprantami kaip paprasčiausio senėjimo ženklai“, – toliau aiškina R. Hendersonas.

Testosteronas yra esminis hormonas, kuris padeda mums išlaikyti sveiką lytinį potraukį ir natūraliai mažėja su amžiumi, tačiau testosterono nepakankamumas yra pripažįstamas kaip sveikatos sutrikimas, kai šio hormono kiekis organizme nukrenta žemiau normos.

„Šis sutrikimas gali būti atsakingas už kitus simptomus, tokius kaip nuovargis, prasta koncentracija, bloga nuotaika, svorio augimas, sumažėjusi jėga ir ištvermė, – priduria medikas. – Nors daug žmonių gali būti negirdėję apie testosterono nepakankamumą, jį lengva diagnozuoti atlikus kraujo tyrimą, o sveikatos priežiūros specialistas galės jums patarti dėl galimų gydymo būdų.“

Kaip galima padidinti savo lytinį potraukį?

Norėdami sustiprinti savo lytinį potraukį, galite patys imtis veiksmų: pakankamai miegokite, sureguliuokite streso lygį, laikykitės sveikos mitybos principų ir (svarbiausia!) pasikalbėkite su savo antrąja puse.

„Kalbėti apie šią problemą gali būti sunku ir daugelis porų nežino, kaip aptarti šį reikalą, neįžeidžiant ir nenuliūdinant savo antrosios pusės“, – sako sveikatos ekspertė Samantha Evans.

Venkite kaltinimų ar pykčio, verčiau pradėkite pokalbį, sakydami: „Pasiilgau sekso su tavimi ir galvoju, kaip tu jautiesi?“. Tai leis pradėti pokalbį nuo to, kad jūsų antroji pusė pasijus vis dar geidžiama.

Jeigu manote, kad jūsų sumažėjęs lytinis potraukis gali būti susijęs su jūsų santykiais, gali padėti porų konsultacijos. „Sekso terapeutai gali pasiūlyti praktinę pagalbą ir patarimų, kurie gali tapti tramplinu į seksualinio gyvenimo susigrąžinimą, – teigia S. Evans. – Ką bedarytumėte, neignoruokite simptomų, ieškokite pagalbos. Tai gali būti kažkas paprasto, kas gali būti išspręsta ir padės jums susigrąžinti savo seksualinį gyvenimą.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1111)