Delavere (JAV) dirbanti poras konsultuojanti psichoterapeutė, sertifikuota seksologė Deb Laino sako – absoliučiai natūralu, kad kyla įvairių klausimų. Kur palikti vaikus? Kada su jais supažindinti naują draugą? Kada pradėti intymius santykius? Ar apskritai noriu vėl užmegzti santykius?

Interneto pažinčių svetainės „BetterLove.com“ įkūrėjas, mokslų daktaras, psichologas Lesas Parrottas tikina – grįžimo į pasimatymų pasaulį pradžia būna sunki. „Jei jaučiate, kad reikia neskubėti, neskubėkite. Jei jaučiate, kad pirmiausia reikia terapijos ar konsultacijų, rinkitės tai. Sunkiausia – tiesiog pradėti“, – teigia ekspertas.

Tad kada tinkamas metas vėl eiti į pasimatymus? Į šį ir kitus kylančius klausimus atsakys D. Laino, L. Parrottas ir kiti santykių ekspertai.

1. Palaukite vienerius metus.

Savo ir vaikų labui palaukite kalendorinius metus po ankstesnių santykių pabaigos. „Po skyrybų žmonės neretai jaučiasi sutrikę“, – sako D. Laino. Skirdami laiko jus dominantiems dalykams, suteikiate sau progą atrasti tai, kuo galite džiaugtis ir būdami vieni. Galiausiai kas žino – galbūt sutiksite žmogų su tokiais pačiais interesais.

2. Suvokite savo problemas

Labai svarbu išanalizuoti, kas negerai buvo ankstesniuose santykiuose, ypač jei jie buvo sudėtingi. Reikia suvokti, kaip tai jus paveikė, kaip pati (pats) pagilinote problemą, pabrėžia D. Laino. Priešingu atveju savo problemas atsinešite į naujus santykius, jos kels tą pačią įtampą, stresą.

Taigi jei ankstesniuose santykiuose strigo komunikacija, metus laiko tobulinkite ryšius su žmonėmis, mokykitės išsakyti savo mintis. Jei jaučiate nepasitikėjimą dėl savo kūno, imkitės veiksmų ir sustiprinkite pasitikėjimą savimi. Galbūt vertėtų pavaikščioti pas psichologą, ypač jei jums sunkiau save pamatyti iš šono, adekvačiai įvertinti.

3. Išsivaduokite iš kaltės jausmo.

Vienas vaiką ar vaikus auginantis žmogus nerimauja – kaip vaikai jausis, kai jūs leisite laiką su kažkokiu žmogumi, rečiau būsite namuose. Natūralu, kad kyla tokių jausmų, tačiau nesileiskite jų varžomi.

„Veikiausiai teks išgyventi vidinį konfliktą – jausite norą eiti į pasimatymus, pradėti naują gyvenimą su kažkokiu žmogumi, o tuo pačiu – kaltę, nerimą, kaip tai paveiks vaikus, – aiškina psichologas, knygos „Kaip rasti ramybę, kai širdis nerami“ autorius, psichologijos mokslų daktaras Paulas Colemanas. – Klaidinga taktika – blaškytis tarp šių dviejų jausmų, stengiantis pateisinti pasimatymus, o tuo pat metu jaučiant kaltę ir nerimą.“

Kaip išvengti blaškymosi? Pripažinti, kad jūsų šeimos gyvenimas pasikeis, kai pradėsite vaikščioti į pasimatymus. Tai nėra blogai, ypač jei jūsų gyvenime atsiras pozityvių pokyčių.

4. Suvokite, ko norite.

Prieš megzdami naujas pažintis, nuspręskite, ko konkrečiai norėtumėte iš naujo partnerio. Pradėkite nuo svarbiausių dalykų – pavyzdžiui, nuo vertybių, ir susirašykite jas, pataria L. Parrottas
„Susirašykite, kas priimtina ir kas nepriimtina. Po dešimt vertybių. Gali skambėti kvailokai, tačiau tai veiksminga, nes iš karto aišku, ar verta megzti santykius su žmogumi. Nepasikliaukite vien jausmais“, – sako L. Parrottas.

Be kokios vertybės neįsivaizduojama sąrašas? Be tolerancijos. „Žmogus turi būti gana kantrus, nes turint vaikų kantrybė būtina“, – pabrėžia D. Laino.

5. Išbandykite interneto pažinčių svetainės paslaugas.

Kadangi vieni auginate vaikus, tikėtina, kad didžiąją laisvalaikio dalį užima jų vežiojimas į krepšinio būrelį, fortepijono pamokas ir pan. Būtent todėl įžengti į pasimatymų pasaulį padės interneto pažinčių svetainės.

L. Parrottas pataria išsirinkti padorios reputacijos pažinčių svetainę ir nebijoti mokamų svetainių. Puikūs variantai – „Match.com“ ir „eHarmony“, juo labiau, kad juose yra vienišų tėvų ir motinų su vaikais, ieškančių partnerio. Yra ir pažinčių programėlių – „Bumble“, „Hinge“ ir kt.

Užsiregistruokite į pažinčių svetainę, užpildykite bazinę savo profilio informaciją, įkelkite kelias naujausias nuotraukas ir paprašykite draugo peržiūrėti profilį ir pasakyti savo nuomonę. Galiausiai imkite dairytis jums tinkančių žmonių profilių ir darykite tai reguliariai. „Tai reiškia, kad bent kas kelias dienas patartina pažiūrėti, kas domėjosi jūsų profiliu“, – pataria L. Parrottas. O jei pamatysite tikrai patinkantį žmogų? Susipažinkite su juo viešoje vietoje ir dėl visa ko pasakykite kažkuriam iš draugų, kur einate.

6. Būkite atviri su savo vaikais.

Labai tikėtina, kad nerimausite, kaip vaikai reaguos į jūsų norą eiti į pasimatymus. Šiuo atveju svarbu nepasiduoti baimei, kuri neleis nė išeiti iš namų.

„Bendraukite. Tai reiškia – pasikalbėkite su vaikais (tinkama ir jiems suprantama kalba), papasakokite, ką darote. Nelaikykite to paslaptyje, bijodami, kad jie jūsų nesupras. Leiskite jiems išsakyti savo jausmus“, – rekomenduoja L. Parrottas.

Puikus dalykas, ypač jei vaikai dar maži, paaiškinti, kas yra pasimatymai. Pasakykite, kad suaugus normalu susipažinti su žmogumi ir laikui bėgant tapti draugais. Kartais susidraugauti pavyksta, kartais ne – abiem atvejais tai nėra blogai. „Šis aspektas ypač svarbus tuo atveju, jei iš naujų santykių nieko neišeitų“, – akcentuoja jis.

7. Iš karto pasakykite, kad turite vaikų.

Nereikia išpasakoti viso gyvenimo per pirmą pasimatymą, bet kuo anksčiau pasakysite, kad esate mama arba tėvas, tuo geriau. D. Laino pateikia pavyzdį: „O jei būnant pasimatyme kas nors nutiks vaikams ir jums teks skubėti namo?“ Jei prireiks paskambinti ar sutrumpinti vakarą, įsisąmoninkite – visiškai normalu, kad jums, kaip vienišam tėvui ar motinai, visiškai normalu iškelti vaikus į pirmą vietą. Supratingas žmogus gerbs šį faktą ir džiaugsis, galėdamas bendrauti ir su jūsų vaikais, teigia P. Colemanas.

8. Parinkite tinkamą laiką supažinti partnerį ir savo vaikus.

Savaime suprantam, kad apgalvosite tinkamą laiką pažindinti naują žmogų su vaikais. Pradėkite nuo vaikų. „Vaikai pajus, jei santykiai taps rimti, idealiu atveju jie patys paprašys supažindinti su jūsų draugu, – aiškina L. Parrottas. – Jei neprašo supažindinti, patys paklauskite, ką jie apie tai manytų, tegu tai būna bendras jūsų ir jūsų vaikų sprendimas.“

Tas pats pasakytina ir apie partnerį. „Palaukite, kol santykiai įgaus pagrindą, kol pajusite, kad atsirado įsipareigojimų, meilė. Priešingu atveju rizikuojate supažindinti vaikus su žmogumi, kuris dings iš jūsų gyvenimo, nes santykiai nebuvo tvirti“, – akcentuoja P. Colemanas.

9. Įspėkite, jei vaikai turi elgesio problemų (prastai mokosi, būna nedrausmingi mokykloje ir pan.).

Jei planuojate supažindinti naują partnerį su vaikais, atvirai papasakokite apie savo vaikų asmenybes, įpročius. „Jei yra problemų (nepaklusnumas, nepažangumas mokykloje ir pan.), aiškiai pasakykite“, – pataria P. Colemanas.

Jei šis žmogus taps jūsų ir jūsų gyvenimo dalimi, turės įtakos ir jūsų vaikui auklėjimui – įsitikinkite, kad sutampa nuomonės ir požiūriai į vaikų auklėjimą, kad žmogus aiškiai suvokia jūsų vaiko sunkumus, jūsų iššūkius.

10. Negalvokite, kad žmogus su vaikais nepageidaujamas partneris.

Jokiu būdu nepasiduokite. „Nesate mažiau patrauklūs, nes esate vyresni ir turite vaikų. Subrendęs žmogus neleis tokiems dalykams trukdyti jus pažinti ir pamilti“, – pabrėžia P. Colemanas.

Tai prasideda per pirmą pasimatymą. Prisiminkite, kas nepatiko, kai jums buvo 20 metų – gal pykote, kad vaikinas (mergina) pavėlavo, kad vis žiūrėjo į mobilųjį telefoną prie vakarienės stalo? Su šiais dalykais ir dabar neturėtumėte taikstytis.

„Jei kažkas jūsų negerbia, manau, tai – pavojaus signalas ir tai nepasikeis“, – teigia D. Laino. Stebėkite, ar nėra ankstyvų nepagarbos ženklų – vėlavimo, mokymo, kaip auginti vaikus, neklausymo, kai kalbate.

Apibendrinant pasakytina – pasimatymai po skyrybų, turint vaikų, kaip ir bet kokia gyvenimo sritis, turi tiek sunkumų, tiek smagių pusių. Net ir susipažinę su nuostabiu žmogumi nesitikėkite, kad viskas eisis idealiai. „Įprastai prireikia daug laiko, kad vaikai priprastų prie pokyčių, prie naujo partnerio“, – įspėja L. Parrottas. Pradžia gali būti sunkoka, bet atradus balansą suprasite – vertėjo stengtis (tiek savo pačių, tiek visos šeimos labui).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)