29 valstybėse atliktas Timo Wadswortho tyrimas, kuriame dalyvavo 27 500 vyrų ir moterų (amžius svyravo nuo 40 iki 80 metų) ir kuriam buvo pasitelktas „Globalus požiūrio į seksualumą ir seksualinį elgesį“ tyrimas, rodo, kad seksualinių patirčių dažnumas lemia laimės pojūtį. Kuo daugiau sekso patiriama, tuo žmonės laimingesni.

Nors ir anksčiau panašūs kiekybiniai tyrimai įrodė koreliaciją tarp seksualinio aktyvumo ir laimės, šis tyrimas suteikė papildomų įžvalgų. Sužinota, kad kai respondentai palygindavo savo seksualinį aktyvumą su kitais žmonėmis, jų laimės pojūtis padidėdavo arba sumažėdavo priklausomai nuo to, ar jie pranokdavo kitus seksualinio gyvenimo aktyvumu, ar atsilikdavo.

Ką tai reiškia? Kadangi statistika visuomet verčia susimąstyti, šio tyrimo rezultatas skatina pagalvoti apie save ir pasvarstyti, kaip seksualinis pasitenkinimas bei seksualinių patirčių palyginimai veikia mus ir mūsų partnerius.

Dažnumo faktorius

Įrodyta, kad kalbant apie amžių, fizinę sveikatą, lytį, išsilavinimą ir pan., seksualinės patirtys siejamos su gerove ir laime.

Nejau gyvenant aktyvų lyginį gyvenimą vien seksualinių patirčių dažnumas kuria laimės pojūtį?

Taip ir ne. Kalbantis su poromis ir lyginant skirtingų porų duomenis akivaizdu, kad pastovus seksualinis ryšys yra svarbus, tačiau jį sunku įvertinti vien skaičiais.

Jums ir jūsų partneriams pravers žinoti, kad daugybė tyrimų teigia, jog seksualinis pasitenkinimas yra sudėtingas ir daugialypis reiškinys. Nepaisant to, kas jums leidžia dažniau ar rečiau patirti seksualinį intymumą, daugybė seksualinio gyvenimo aspektų, tarkim, jų dažnumas, įvairovė ir lūkesčiai, lemia seksualinį pasitenkinimą ir jūsų kaip poros pasitenkinimą.

Heteroseksualiems partneriams ypač svarbu pripažinti, kad dėl lyčių skirtumų neišvengiamai atsiras trinčių dėl seksualinio gyvenimo aktyvumo, susijaudinimo ir elgesio po seksualinių santykių.

Vyrams seksualumas labai susijęs su kūniškumu. Vyrai iškart susijaudina galvodami apie seksą, vizualiai vartodami aplinką ir sueidami su moterimi. Moterims seksualinis susijaudinimas susijęs su bendravimu, pasitikėjimu, švelnumu ir žinojimu, kad yra geidžiamos.

Jautriai ir linksmai parašytoje knygoje „Kodėl vyrai nesiklauso, o moterys nemoka vairuoti“ Allanas ir Barbara Pease’ai priverčia susimąstyti apie lyčių skirtumus. Kalbėdami apie seksualinius reikalus, jie ragina nepamiršti, kad vyras tampa švelnus, rūpestingas ir romantiškas po sekso, o moteriai reikia švelnumo, rūpesčio ir romantikos tam, kad pasijustų esanti seksuali.

Jei nemąstytume, tai sukeltų bėdų. Minimi autoriai ragina vyrus anapus miegamojo rodyti dėmesį tam, kad galėtų patekti į miegamąjį. O moterims skiriamas atvirkštinis raginimas – anapus miegamojo ribų prisiminus apie partnerio švelnumą ir savo seksualumą, bus lengviau patirti ryšį su partneriu miegamajame.

Palyginimo faktorius

Wadswortho tyrimo rezultatai, įrodantys, kad ėmus lyginti seksualinį aktyvumą su aplinkinių patirtimis apsprendžiamas laimės jausmas, nė kiek nestebina. Nuo pat mažumės mes linkę suvokti save lygindami save su kitais. Suprantama, kad norime atitikti normą arba ją pranokti.

Kadangi dauguma porų nežino, kuo kitos poros užsiima miegamajame (vyrai apie tai nekalba, o moterys neaptarinėja detalių), žmonėms dažnai rūpi: ar tai normalu? Ar ji/s elgiasi teisingai? Gal aš kažką darau ne taip? Taigi ir pavieniams asmenims, ir poroms pravartu palyginti savo santykius su kokiais nors internete paskelbtais tyrimais, žurnalų straipsniais ar knygomis tam, kad santykiai normalizuotųsi, būtų geriau suprasti ar būtų sužinota daugiau.

Jei aptariant statistinius duomenis užsimegs intymus pokalbis apie bendrą seksualinį gyvenimą, jei poros imsis daugiau iniciatyvos, jei bus suvokti daugiau artumo geidžiančio partnerio ar to, kuriam seksas tampa pareiga, lūkesčiai, tuomet statistika leis produktyviai lyginti save su kitais žmonėmis – užuot pasmerkus save ar griaunant laimę.

Ar įmanoma laimė?

Jei lyginant save su kitais bus vis bandoma pranokti kitus – pajamomis, seksualiniu gyvenimu ar automobiliais, tuomet siekti laimės bus sudėtinga. Minimame Waldswortho tyrime pateikiamas svarbus įspėjimas. Svarbu, kad seksualiniai santykiai atneštų bendrą laimę, kuri bus būdinga tik jums – neatsižvelgiant į tai, ką daro likęs pasaulis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)