Socialinių mokslų srities tyrimai jau seniai parodė – susituokę žmonės laimingesni. Tiesa, kaip rašo nytimes.com, neaišku – ar santuoka teikia laimės, ar laimingi žmonės labiau linkę tuoktis.

Tyrimas taip pat parodė – susituokę žmonės labiau patenkinti savo gyvenimu nei viengungiai, ypač sunkesniais gyvenimo laikotarpiais, pavyzdžiui, ištikus vidutinio amžiaus krizei.

Santuoką dažniau kuria ir joje gyvena labiau išsilavinę, labiau pasiturintys žmonės.

Ketvirtadalis dabartinių jaunų suaugusių žmonių iki 2030 m. taip ir nesukurs šeimos, tokio didelio viengungių skaičiaus dar nėra buvę šiuolaikinėje istorijoje.

Mažesnio išsilavinimo ir mažesnes pajamas gaunantys žmonės dažniau lieka be šeimos arba skiriasi. Labiau išsilavinę, turtingesni žmonės rečiau skiriasi.

Na o australų mokslininkas Shawnas Groveris sako, kad ištikus nesėkmei, santuoka būna didžiausias ramstis.

Tyrimas atskleidė įdomų faktą – Kanadoje ir Didžiojoje Britanijoje susituokę žmonės laimingesni, o Pietų Amerikoje, Pietų Azijoje ir Užsachario Afrikos šalyse santuoka nesuteikia daugiau laimės.

Na o santuokinė laimė trunka kur kas ilgiau nei medaus mėnuo. Nors dalis mokslininkų teigia, kad gebėjimas jaustis laimingiems yra įgimtas, kiti sako, kad santuokos privalumai nepaneigiami. Viena iš priežasčių gali būti draugystės vaidmuo santuokoje. Tie, kurie laiko sutuoktinį artimiausiu savo draugu, būna dvigubai labiau patenkinti santuokiniu gyvenimu. Beje, sutuoktinį geriausiu draugu laikančios moterys yra labiau patenkintos santuoka, nors apskritai moterys rečiau linkusios laikyti sutuoktinį draugu.

Sh. Groveris sakė, kad jį labiausiai nustebino tai, jog laimės teikia sutuoktinio buvimas artimiausiu bičiuliu. „Gal iš tiesų svarbu būtent draugystė, ir to nereikėtų pamiršti kasdienybėje“, – sakė jis.
Per pastaruosius 50 metų pasikeitė santuokos samprata. Anksčiau moterims reikėjo sutuoktinio, kad šis uždirbtų pinigus, o vyrams reikėjo žmonoms, kad ji rūpintųsi namais. Pastaraisiais dešimtmečiais vyrų ir moterų vaidmenys supanašėjo – tiek vyrai, tiek moterys uždirba pinigus, dirba namų ruošos darbus.

Santuokos privalumai ypatingai atsiskleidžia vidutiniame amžiuje – kai žmonės pajunta, jog sumažėjo pasitenkinimas gyvenimu (dėl streso darbe, dėl kasdienybės ar kitokių priežasčių). Tyrimo duomenimis, susituokusieji mažiau nusivilia gyvenimu, net ir tuose regionuose, kuriuose santuoka iš esmės nesuteikia daugiau laimės.

Apibendrinant galima teigti, jog tyrimo išvados optimistinės – gyvenimas santuokoje padeda švelniau išgyventi vidutinio amžiaus krizę, nes jaučiama parama ilgalaikiuose santykiuose. Visgi mažiau pasiekusiems visuomenės nariams sukurti šeimą sudėtingiau.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1463)