Beje, atsakyti šį klausimą padeda įvairūs psichologiniai testai. Teigiama, kad jie efektyviausi, kai į klausimus atsako ne kuris nors vienas, o abu partneriai.

Panašūs įsitikinimai

Idealu, kai partnerių vertybės yra panašios arba tokios pat. Pavyzdžiui, daugelis žmonių mano, kad vogti yra blogai. Tai – viena pagrindinių moralinių vertybių. Neverta tikėtis, kad pora bus laiminga, jei moteris bus doringa, o jos mylimasis – vagis, ar atvirkščiai.

Religiniai įsitikinimai taip pat formuoja žmogaus vertybes. Juk tam tikrų religijų atstovai nenaudoja kontraceptinių priemonių, laikosi šabo, yra pratę griežtai kontroliuoti savo ir savo šeimos narių aprangą. Dar daugiau – lyčių vaidmenys skiriasi skirtingose religijose. Be to, mažai tikėtina, kad ateistui bus labai lengva gyventi su itin religingu žmogumi. Taigi norint palaikyti darnius santykius, pagrindinės vertybės ir religiniai įsitikinimai turėtų sutapti.

Egoizmas – gražių santykių priešas

Neverta tikėtis, kad du labai egoistiški žmonės palaikys gražius santykius. Taip yra todėl, kad netgi labai tolerantiški žmonės ilgainiui egoistui partneriui parodo, kad jį sunku pakęsti, o tai tampa konfliktų priežastimi. Ką jau kalbėti, jei po bendru stogu gyvena du save karaliais laikantys žmonės?

Ar papildote vienas kitą?

Intelektualiai derėti toli gražu nereiškia, kad partnerių IQ turi sutapti. Tai reiškia, kad du žmonės sugeba darniai ieškoti protingiausių problemų sprendimo būdų. Tai – gebėjimas dalytis įžvalgomis. Be to, nebūtinai abu partneriai turi būti mokslininkai.

Teigiama, kad netgi geriau, kai vienas jų yra atsidavęs mokslui, o kitas, pavyzdžiui, yra menininkas. Taigi partneriai gali derėti tarpusavyje ir domėtis skirtingomis sritimis. Teigiama, kad skirtingos profesijos netgi labiau skatina domėtis vienas kitu.

Kita vertus, yra žmonių, kurie savo partnerius laiko neprotingais. Dažnai tai yra priemonė norint būti svarbiausiu ir kontroliuoti santykius. Pavyzdžiui, itin išsilavinęs vyriškis didžiuojasi savo dailiai atrodančia žmona, lyg ji būtų trofėjus.

Tačiau tokio pobūdžio santykiai, kai vieno iš partnerių silpnybės yra naudojamas kito labui, dažnai yra nelaimingi. Juk svarbesnis partneris praranda progą ko nors išmokti iš savo antrosios pusės. Mažiau pasiekęs partneris lieka antroje vietoje, jam sunku jaustis savimi, kai yra tik dailus priedas.

Slidus temperamentų klausimas

Ar abu esate karštakošiai? Būtent tai gali tapti itin audringų santykių priežastimi. Vis dėlto netgi jei partnerių temperamentai panašūs, jie gali darniai sugyventi. Nei charakterių skirtumas, nei jų panašumas dar nereiškia, kad esate nesuderinami. Dažniausia santykių problemų priežastis – prasti emocijų ir elgesio valdymo įgūdžiai. Tiems, kurie trokšta darnių santykių, patartina ugdyti būtent šias savybes.

Poros suderinamumo testas

Teigiama, kad poroms skirti testai tiksliausius rezultatus rodo tuomet, kai abu partneriai juos atlieka kartu. Juk apie tai, kaip dera tarpusavyje, nemažai rodo ir faktas, ar du skirtingi žmonės, apskritai, sugeba sutarti dėl bendro atsakymo varianto.

1. Judu vaikštote parke. Staiga pastebite, kaip išsiblaškęs vaikinas, traukdamas ranką iš kišenės, pameta 50 litų. Ką nutarsite daryti?

a) Paimsite pinigus ir, lyg nieko nebūtų nutikę, toliau mėgausitės išvyka.

b) Pasivysite vaikiną ir atiduosite jam banknotą.

c) Vienas jūsų nori pinigus atiduoti, kitas – pasiimti, taigi negalite nuspręsti, kaip pasielgti.

2. Draugaujate su sutuoktinių pora, kurios vienas iš partnerių yra neištikimas. Ar papasakosite jo antrajai pusei apie tai?

a) Saugosite tai paslaptyje, nes abu sutuoktiniai yra geri jūsų draugai.

b) Pasakysite jai/jam tiesą, nes norėtumėte, kad ir judviejų atveju jie elgtųsi taip pat.

c) Vienas iš jūsų nori atskleisti paslaptį, o kitas – ne.

3. Šį mėnesį jūsų šeimos biudžete liko šiek tiek atliekamų pinigų. Tačiau abu už juos norite įsigyti skirtingų daiktų. Abiems jiems pinigų nepakanka. Kurio iš judviejų norui bus lemta išsipildyti pirmiau?

a) Pasitarę nuspręsite laukti, kol turėsite užtektinai pinigų įsigyti abu daiktus.

b) Aptarsite, kuris iš judviejų paskutiniu metu pirko ką nors sau. Leisite panaudoti pinigus tam, kuris buvo seniai kažką pirkęs.

c) Vienas iš judviejų visada gauna tai, ko nori. Kodėl šį kartą turėtų būti kitaip?

d) Ginčysitės dėl šio dalyko kelias dienas, kol galiausiai priimsite sprendimą.

4. Artėja žiemos šventės. Jūsų abiejų šeimos labai laukia judviejų atvykstant pasisvečiuoti. Abu labai nenorite švenčių sutikti kelyje. Ką darysite?

a) Su vieno iš judviejų šeima šventes sutikote pernai, todėl šiemet vyksite pas kito giminaičius.

b) Nevyksite nei pas vienus giminaičius ir šventes praleisite dviese.

c) Vienas iš jūsų labai nemėgsta antrosios pusės tėvų ir giminių, todėl abu sutarsite, kad geriau aplankyti kito šeimą.

d) Niekaip neapsispręsite, todėl šventes sutiksite kiekvienas su savo šeima.

5. Vienam iš jūsų paaukštinamos pareigos, tačiau dėl šios priežasties reikia persikelti gyventi į kitą miestą. Antrosios pusės darbas taip pat neblogas, todėl jis nesiryžta keisti darbovietės. Ką darysite?

a) Tas, kuriam labai patinka jo darbas, nuspręs persikraustyti, nes tai labai svarbu jo partneriui.

b) Tas, kuriam siūlomas paaukštinimas, jo atsisakys.

c) Gyvensite atskirai ir mėginsite palaikyti santykius per atstumą.

d) Net neįsivaizduojate, ką daryti tokioje situacijoje.

6. Su vienu iš jūsų susisiekia buvęs mylimasis. Jūs neįžvelgiate problemos, tačiau tai neramina dabartinį jūsų gyvenimo draugą/draugę. Ką darysite?

a) Pasakysite buvusiam draugui/draugei, kad paliktų jus ramybėje.
Jei jis/ji dar kada bandys su jumis susisiekti, neatsakysite.

b) Stengsitės įrodyti dabartiniam draugui/draugei, kad šie santykiai yra tik draugiški ir nereikšmingi.

c) Į dabartinio partnerio nerimą nekreipsite dėmesio.

e) Nežinote, ką daryti.

7. Prisiminkite paskutinį kartą, kai įžeidėte vienas kitą ir pasikalbėkite apie šį įvykį. Baigę išsirinkite vieną atsakymą, kuris geriausiai apibūdina jūsų pokalbį.

a) Judu kantriai klausėtės vienas kito ir pasižadėjote vengti tokių situacijų.

b) Judu vis dar diskutuojate ir greičiausiai pratęsite audringą pokalbį vėliau, atlikę testą.

c) Vėl apsipykote. Nebeturite vienas kitam ką daugiau pasakyti.
Rezultatai

Daugiausiai a) ir b) atsakymų. Esate suderinami partneriai. Be to, lengvai bendraujate tarpusavyje ir priimate vieningus sprendimus, todėl galite rasti abiems priimtiną išeitį net sudėtingiausiose situacijose.

Daugiausiai c) ir d) atsakymų. Esate labai skirtingi. Nesutariate daugeliu klausimų. Tai – pagrindinė judviejų barnių priežastis. Jums sunku bendrauti, mažai šnekatės, o į partnerio problemas galite numoti ranka. Derėtų išmokti ieškoti kompromisų ar netgi pamąstyti, ar judviem tikrai pakeliui.

Įmanoma tapti suderinamais?

Taip! Tačiau psichologai perspėja, kad reikės labai daug dirbti patiems: išmokti valdyti pyktį, suprasti, kad kartais reikia nusileisti ir pan. Be to, teigiama, kad du skirtingus žmones labai suartina itin paprastas dalykas – bendri pomėgiai. Geriausia, kai pora jų turi ne vieną, o kelis. Dar daugiau – tai ar derate tarpusavyje, labiausiai lemia bendravimas. Ne veltui teigiama, kad ilgai ir laimingai gyvena tos poros, kurios bent kelis kartus per savaitę atranda laiko nuoširdžiam pokalbiui dviese.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!