Santuokos pradžia

Kai buvote jaunavedžiai... tiesiog degėte meile ir aistra, manėte, jog esate tiesiog skirti vienas kitam.

a) Ne visai taip – 2 taškai
b) Būtent taip – 4 taškai
c) Nieko nepanašaus nejautėte ir nemanėte – 1 taškas
d) Jautėtės panašiai – 3 taškai

Kai buvote jaunavedžiai... visą laiką glaustydavotės, bučiavotės, nuolat vienas kitam išpažinote meilę ir stengėtės be progos pamaloninti savo antrąją pusę.

a) Taip, nes negalėjome išsiskirti nei minutei – 4 taškai
b) Būtent taip ir elgėtės – 3 taškai
c) Taip iš proto nėjome – 2 taškai
d) Niekada neužsiėmėte panašiomis nesąmonėmis – 1 taškas

Kai buvote jaunavedžiai... nuolat aiškinotės santykius, ginčijotės, ne kartą kalbėjote apie skyrybas.

a) Nieko panašaus nebuvo – 4 taškai
b) Buvo, tačiau tik keletą kartų – 3 taškai
c) Buvo dar blogiau – 1 taškas
d) Tokie dalykai kartojosi periodiškai – 2 taškai

Kai buvote jaunavedžiai... nerimavote, ar iš tikrųjų tinkate vienas kitam.

a) Dar ir kaip nerimavome – 1 taškas
b) Kažkoks nerimas visgi buvo – 2 taškai
c) Nebuvo jokių abejonių – 3 taškai
d) Visai priešingai – buvome tvirtai įsitikinę, jog idealiai tinkame vienas kitam – 4 taškai

Po 1-2 santuokos metų

Po dvejų santuokos metų... susiduriate su vis didesniais iššūkiais santykiuose, kyla vis daugiau nesutarimų ir konfliktų.

a) Kaip atspėjote? - 4 taškai
b) Iš esmės taip – 3 taškai
c) Viskas priešingai – 1 taškas
d) Nesutarimų kyla, tačiau iš esmes santykiai klostosi gerai – 2 taškai

Po dvejų santuokos metų ... atsirado nerimo dėl santuokos ateities ir perspektyvų.

a) Atsirado, ir kuo toliau – tuo jo daugiau – 4 taškai
b) Priešingai – pavyko atsikratyti nerimo šaltinių – 1 taškas
c) Santykiai stabilizavosi, į ateitį žvelgiate drąsiai – 2 taškai
d) Ne, tačiau jų ir nesumažėjo – 3 taškai

Po dvejų santuokos metų... nebeliko dažnų apsikabinimų, bučinių, rečiau mylitės. Jūsų antroji pusė jums rodo mažiau dėmesio nei anksčiau.

a) Nieko panašaus – 1 taškas
b) Smarkiai perdedate – 2 taškai
c) Taip, esu truputį nusivylusi šeimyniniu gyvenimu – 3 taškai
d) Taip, patyriau tikrą šoką – 4 taškai

Po dvejų santuokos metų... supratome, jog nebesate su mylimuoju tokie artimi kaip anksčiau.

a) Deja, taip – 4 taškai
b) Iš dalies taip – 3 taškai
c) Gali būti, jog gal ir nebe tokie artimi kaip anksčiau, bet vis dar labai artimi – 2 taškai
d) Nesąmonė, tapome tik dar artimesni – 1 taškas

Dabar, pasinaudodamos lentele, suskaičiuokite, kiek surinkote taškų.

 Prieš santuoką 
Grupė A4-8 taškai 
Grupė B9-16 taškų 
 Po 1-2 santuokos metų 
Grupė C4-8 taškai 
Grupė D9-16 taškų 

REZULTATAI

A ir C. Jūsų santuoka nėra ideali: jums neretai kyla nesutarimų, konfliktų, kartais jaučiatės nusivylusi. Tačiau ribos dar neperžengtos, jūsų santuoka tikrai nėra nepasisekusi. Esate stabili pora, tačiau, spręsdami nesutarimus, truputį prigesinote meilę ir aistrą, ką galima lengvai pataisyti. Ką būtų galima patarti? Jeigu iš tikrųjų trūksta romantikos, pasistenkite ją susikurti. Seksas neįprastoje vietoje, meilės kupina trumpoji žinutė ar elektroninis laiškas, vakarienė prie žvakių – paprastos ir laiko patikrintos priemonės jausmų atkūrimui. Tačiau nepamirškite: meilė, nuo kurios svaigote santykių pradžioje, visą gyvenimą nesitęs, jausmai bėgant metams beišvengiamai kinta ir bręsta. Juk ir pagarba, stabilumas, vidinė ramybė ne mažiau svarbu nei protą temdanti aistra.

B ir C. Jus labiau primenate jaunus įsimylėjėlius nei sutuoktinius. Jūs vis dar negalime vienas nuo kito atplėšti rankų, daug ir aistringai bučiuojatės, kalbate apie meilę ir galite valandų valandas žiūrėti vienas į kitą. Jūsų meilė nei kiek nesumenko, o tai labai džiugu. Tačiau ar nepamirštate ir kitų sutuoktinių pareigų: palaikyti visais gyvenimo atvejais, suteikti materialinę pagalbą, kartu rūpintis buitimi, skatinti siekti karjeros aukštumų? Be realaus palaikymo išlaikyti tvirtą šeimą labai sunku.

A ir D. Gali būti, jog šiuo metu jūsų šeimą ištiko krizė. Galbūt jūs tikėjotės, jog santuoka jums suteiks daugiau laimės ir džiaugsmo, o realybė truputį skiriasi? Be to, jausmai, kuriais mėgavotės iki šeimos sukūrimo, prigeso, o mainais už tai negavote nieko. Skirtis tarsi ir nesinorėtų, tačiau gyvenimas kartu taip pat neteikia didelio malonumo. Ką daryti? Jeigu jausmai iš pradžių buvo pakankamai stiprūs, tačiau dabar pakito, pabandykite paieškoti, kas jus su vyrų iš naujo sujungtų. Galbūt tai bendras verslas ar planuoto ir laukto vaikelio atsiradimas? O gal bendras laisvalaikis? Kai kurioms santuokoms išbandymus įveikti padeda būtent tokie vaistai.

B ir D. Trumpai tariant, santuoka jus nuvylė, žlugo visos viltys ir svajonės. Santykiai klostosi ne taip, kaip norėtumėte. Atrodo, kad tokia šeima pasmerkta išsiskyrimui. Greičiausiai jūs vis dar mylite vienas kitą, tačiau viską užgožė neigiamos emocijos. Nuolat kalbatės pakeltu tonu, pykstatės arba per dienas nesikalbate. Dažnai vienas kitam grasinate skyrybomis. Aišku, tai tikrai nereiškia, kad jūsų santuoka būtent skyrybomis ir baigsis, tačiau atmesti tokios galimybės taip pat nevertėtų. Juk, bet kokiu atveju, esate verta laimės. Ką galima būtų patarti? Veikite konstruktyviai.

Pabandykite su partneriu tartis ne grasindama ultimatumais, o gražiuoju. Skirkite laiko ir nuoširdžiai pasikalbėkite, kaip jums gyventi toliau. Pagerinkite seksualinius santykius, pamaloninkite antrąją pusę keliais maloniais siurprizais. Svarbiausia ne tai, kad pykstatės (konfliktai yra neišvengiamas šeimos palydovas). Baisiausia tai, jog tokie pykčiai palaidojo šiltus jausmus. Pabandykite susigrąžinti pirminę aistrą. Tada dauguma nesutarimų ims atrodyti bereikšmiai ir santuoką tikrai pavyks išsaugoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (153)