Vis tik neretai bučinius apkartina iš burnos sklindantis nemalonus kvapas. Tai pajutę ne tik vengiame bučiuotis, bet ir stengiamės prisidengti burną, vengiame kalbėti šalia esančiam žmogui ar nevaržomai juoktis.

Prasto burnos kvapo priežastis – skalavimo skysčiai

Dažniausiai halitozė – blogas burnos kvapas – kyla dėl bakterijų išskiriamų sieros junginių. Bakterijos yra sveikos ir normalios mikrofloros dalis, tačiau problemų kyla tuomet, kai dėl burnoje likusių maisto medžiagų joms sudaromos sąlygos sparčiai daugintis.

„75 proc. atvejų nemalonus kvapas jaučiamas, kai tinkamu valymu nekontroliuojamos bakterijos sukelia burnos minkštųjų ir kietųjų audinių ligas – dantų ėduonį, dantenų uždegimą – gingivitą bei sunkesnes jo formas ar periodontitą, kuomet tirpsta kaulas. Todėl ypač svarbu tinkamai valyti dantis ir tarpdančius, nes tik mechaninis valymas pašalina bakterijas ir maisto likučius. Kitais atvejais blogas kvapas gali atsirasti dėl sisteminių priežasčių, pavyzdžiui, rūgštingumo padidėjimo ar alinančių dietų“, – pranešime spaudai sako „Goštauto“ odontologijos klinikos burnos higienistė Ula Česnakavičiūtė.

Kitas įdomus aspektas, apie kurį daugelis tikriausiai net nesusimąsto: prasto burnos kvapo priežastimi gali tapti ir burnos skalavimo skysčiai. Specialistė paaiškina, kad nuolat naudojant sintetines antibakterines medžiagas, kurių dažniausiai yra burnos skalavimo skystyje, sutrikdoma burnos ertmės mikroflora ir paskatinamas bakterijų, sukeliančių prastą burnos kvapą, dauginimasis. Mat šios greitai tampa atsparios antibakterinėms medžiagoms, o šiose priemonėse esantis alkoholis apskritai sausina burnos gleivinę.

Taip pat, dėl antiseptinių priemonių sumažėjus gerosioms bakterijoms, išplinta mūsų burnose gyvenantis grybelis, sukeliantis opeles ar stomatitą. Taigi burnos higienistė įspėja, kad burnos skalavimo skystį reiktų naudoti ne ilgiau kaip dvi savaites.

Ar reikia valyti...liežuvį?

U. Česnakavičiūtė priduria, kad norint užtikrinti malonų burnos kvapą, taip pat būtina rūpintis liežuvio higiena. Mat ant liežuvio likę maisto likučiai sukuria itin palankią terpę bakterijoms prisitvirtinti ir daugintis. Valyti jį reikėtų švelniai braukiant nuo šaknies du kartus per dieną – ryte prieš pusryčius ir vakare.

„Tam visai nereikia brangių priemonių, įvairiausių gelių ar specialių pastų. Svarbiausia – mechaniškai pašalinti maisto likučius, negyvas ląsteles, dalį bakterijų, prisitvirtinusių prie liežuvio. Tik liežuvį valyti turėtumėte švelniai, nes jo paviršiuje yra milijonai receptorių“, – įspėja specialistė.

Burnos higienistė taip pat paaiškina, kodėl rytais žmones vargina nemalonus kvapas. Pasirodo, dienos metu burnos ertmę skalauja seilės, o naktį seilėtekis sustoja. Liežuvis tampa sausas ir mirusios ląstelės ar likę maisto likučiai tampa bakterijų maistu. Bakterijoms maitinantis išsiskiria junginiai, dėl kurių ir kyla nemalonus kvapas, kurį jaučiame ryte.

Didžiausi išoriniai gaivių bučinių priešai

Tiesa, kad suvalgius patiekalą su svogūnais ar česnakais ne tik gaivų kvapą, bet ir bučinius galėsite pamiršti – niekam nebus malonu net būti arti. Vis tik tokie burnos kvapo pakitimai yra laikini. Štai ilgalaikius pakitimus gali sukelti nepakankamas vandens vartojimas. Mat kava ir arbata pašalina iš organizmo skysčius, mažina seilių išsiskyrimą. Tad ne tik dėl bendros savijautos, bet ir burnos kvapo kasdien rekomenduojama išgerti 8 stiklines vandens – tai užtikrins pakankamą seilių išsiskyrimą.

„Burnos kvapui didelį poveikį daro ir kasdienė mityba. Subalansuota mityba ir pakankamas antioksidantų, mineralinių medžiagų ir kitų naudingų elementų kiekis užtikrina dantenų ir viso organizmo sveikatą. Taip pat reikėtų vengti dažno užkandžiavimo – jei nuolat maitiname bakterijas, neleidžiame seilėms nuplauti dantų paviršiaus. Kad seilės spėtų nuplauti maisto likučius tarp jų turėtų būti bent dviejų valandų pertrauka“, – aiškina burnos higienistė.

Nuo blogo burnos kvapo – petražolės

Su nemaloniu burnos kvapu kovoti galima ir naminėmis priemonėmis. Kenčiantiems nuo nemalonaus burnos kvapo rekomenduojama valgyti daug chlorofilo turinčių produktų – mat chlorofilas sugeria prastus kvapus. Antibakterinį ir seilėtekį stimuliuojantį poveikį turi cinamonas, o dantenų sveikatą užtikrins su maistu gaunamas vitaminas C. Tad valgykite petražoles, žalios spalvos daržoves, patiekalus gardinkite cinamonu ir džiaugsitės gaiviais bučiniais!

Na, o kaip žinoti, ar aplinkiniams nereikia raukytis dėl iš jūsų burnos sklindančio nemalonaus kvapo? Du kartus per metus lankykitės pas burnos higienistą, kuris atlikęs profesionalią burnos higieną, kartu įvertins ar reikalingas dantų gydymas, patars dantų valymosi ir mitybos klausimais, nustatys blogo burnos kvapo atsiradimo priežastį, bei pateiks rekomendacijas, kaip jo atsikratyti visiems laikams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)