“Prasideda…” - pagalvoja ji, stumdama atkakliai nusiteikusį vyrą į kitą lovos pusę. Šis scenarijus dažnai kartojasi net tris kartus per naktį. Kitą rytą Anita jaučiasi pavargusi ir pikta, o jis... Jis nieko neprisimena.

Anitos vyrui Danui gydytojai nustatė seksomniją. Skamba absurdiškai, bet vis daugiau vyrų tvirtina kenčiantys nuo sindromo, kuris verčia juos bandyti mylėtis, kai jie miega. Ar tai gali būti tiesa?

“Žmonės mėgsta juokauti šia tema, bet man visai nejuokinga, - dailymail.co.uk sako 24-erių metų Danas, dirbantis pardavimų vadovu vienoje Kento įmonėje. - Pabudęs pažvelgiu į Anitą ir iš jos veido iškart suprantu, kad ir vėl taip elgiausi. Bet aš tikrai visiškai nieko neprisimenu. Man apmaudu, kad liūdinu žmoną ir negaliu savęs kontroliuoti”.

Pirmą kartą seksomnija kaip medicininė būklė buvo identifikuota prieš 15 metų. Visuomenė apie ją sužinojo 2003 m., kai “Kanados psichiatrijos žurnale” buvo išspausdintas straipsnis, kuriame šis sutrikimas priskirtas parasomnijai - nepageidaujamam elgesiui, tokiam kaip vaikščiojimas, kalbėjimas, griežimas dantimis ar net kilimų siurbimas žmogui miegant.

Pasak Valstybinėje Londono neurologijos ligoninėje dirbančio neurologijos profesoriaus Matthew Walker, seksomnija dažniausiai ištinka pirmosiomis miego valandomis, per taip vadinamą “gilaus miego” stadiją.

“Žmogų gali sujaudinti erotinis sapnas ar tiesiog partnerio prisilietimas, - sako M. Walker. - Tuo metu išsijungia galvos smegenų žievė - smegenų dalis, atsakinga už mąstymą, planavimą ir suvokimą, tačiau smegenų kamienas, kuris yra atsakingas už tokius poreikius kaip noras valgyti ar mylėtis, išlieka aktyvus. Tuo metu seksomnijos kamuojamas žmogus neturi jokių “stabdžių” ir pabudęs nieko neprisimena.”

Manoma, kad stipresnę ar silpnesnę seksomniją kada nors gyvenime patiria maždaug 4 proc. britų.

Tyrimai atskleidė keletą seksomnijai būdingų charakteristikų: ji pasireiškia tik tuomet, jei lovoje žmogus miega ne vienas (jis nesikelia ir neina ieškoti aukos); epizodai gali padažnėti, jei žmogus vartoja alkoholį ir narkotikus ar patiria daug streso; seksomnijos kamuojami žmonės dažnai yra patyrę kitas parasomnijos apraiškas (miegodami vaikšto, kalba ar valgo). Be to, vyrus seksomnija kankina daug dažniau nei moteris.

“Žmogus gali nustoti jausti ribas ne tik padauginęs alkoholio ir pavartojęs narkotikų, bet ir miegodamas“, - sako Lafboro universiteto Klinikinių miego tyrimų skyriaus direktorius psichologas Kevinas Morganas.

Jei seksomnija labai stipri, pacientas gydomas vaistais. Tačiau pirmiausiai profesorius M. Walker pataria išbandyti kitus būdus.

“Pasirūpinkite, kad miegamajame būtų tamsu ir nebūtų triukšmo. Po 16 val. nebegerkite kavos ir alkoholio. Pasistenkite išsimiegoti, nes nuovargis gali dar labiau pabloginti šia būklę, - aiškina jis. - Jei seksomnija suaktyvėjo dėl patiriamo streso, jums gali padėti terapija ir antidepresantai”.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)