Kaip teigia kai kurie specialistai, taip yra todėl, kad santykius per atstumą palaiko ne tik nuolatinis noras bendrauti, bet ir pasitikėjimas, kuris, esant skirtingose vietose, yra kur kas svarbesnis nei paprastai.

Jei kuri nors iš šių sąlygų neišpildoma, jei per atostogas staiga susidomite patraukliu jaunuoliu ir be didelių skrupulų užmezgate su juo romaną, visi jūsų tvirtinimai, kad bendravimas nesusitinkant jus ypatingai žavi, tėra saviapgaulė arba tiesiog melas.

Gal ir nesu geriausia patarėja, kaip bendraujant per atstumą kurti patvarius santykius, tačiau tikrai galiu paminėti keletą dalykų, kurie juos neišvengiamai žlugdo. Taip pat galiu pateikti iš psichologų ir santykių ekspertų nugirstų patarimų, tikrai praversiančių poroms, kurios palaiko ryšį gyvendamos atskirai, rašo portale „Men‘s Health“ skelbiamos publikacijos autorė.

Susidarykite žaidimo planą

Prieš ryžtantis leistis į santykius per atstumą, visų prima, būtina apsibrėžti lūkesčius. Nesvarbu, ar esate vienoje laiko juostoje, ar skirtingose Žemės rutulio pusėse, geriausia bus, jei pasikalbėsite, kam esate nusiteikę: bendravimui, viešnagėms, o gal kam nors daugiau?
Ko šiukštu nedaryti. Jokiu būdu neperdėkite žadėdami ir nenukrypkite nuo sudaryto plano.

Kaip patartina elgtis. Suteikite vienas kitam laisvę ir galimybę lanksčiai koreguoti planus, bet akcentuokite lūkesčių apsibrėžimo svarbą.

„Kiekvienos per atstumą bendraujančios poros poreikiai, norai ir lūkesčiai – unikalūs, todėl kiekvienu atveju optimalus sprendimas priimamas ne iš karto, – sako seksualinės terapijos specialistė Kelifern Pomeranz. – Būtina aptarti, ar susisiekti tikitės kasdien, ar kas savaitę. Reikia pasvarstyti ir kas nutiks, jei vienas asmuo dėl didesnio užimtumo negalės skirti tiek daug laiko bendravimui ir susitikimams, kiek kitas, taip pat pamąstyti, kaip tektų spręsti iškilusį konfliktą.“

Svarstytini klausimai. Kaip dažnai kalbėsimės? Kiek laiko truks pokalbiai? Kaip dažnai susitiksime? Kaip tvarkysime per susitikimus patiriamas išlaidas? Kaip elgsimės įvykus kivirčui: ar atsiliepsime į skambučius ir atsakysime į žinutes?

Atsižvelkite į dienos darbų grafiką

Nevalia pamiršti, kad laiką pokalbiams atskirai gyvenantys partneriai turi parinkti taip, kad jis nepersidengtų su kita kasdiene veikla. Kitaip sakant, būtina užsitikrinti, kad tada, kai vyksta bendravimas, abi pusės jaustų, jog pašnekovas visą dėmesį sutelkęs į pokalbį.
Ko šiukštu nedaryti. Jokiu būdu neskambinkite partneriui, jei esate įsukti dešimties kitų rūpesčių. Taip pat neplanuokite pokalbio vėlai vakare, kai tikrai jausitės pervargę.

Kaip patartina elgtis. Būtinai kartu nutarkite, kuriuo metu bendravimas bus prasmingiausias, nes abu galėsite jam skirti visą dėmesį.

„Rekomenduoju suderinti savo darbų grafikus, kad pavyktų netrukdomai pabendrauti abiem tinkamiausiu dienos metu, – pataria psichologė Rachel Needle. – Pripraskite prie abiem patogaus bendravimo ritmo. Lai jūsų pokalbiai virsta prasmingomis diskusijomis, užuot buvę reguliarias patikras ir registracijas primenančiu ryšiu. Tik taip pavyks dvasiškai suartėti, kad ir koks atstumas jus skirtų.“

Nevenkite vaizdo pokalbių

Technologijų pažanga gali padaryti tikrą meškos paslaugą tarpusavio santykiams: ko tik neprisigalvojame stebėdami partnerių veiklą socialiniuose tinkluose. Vis dėlto kai kurios šiuolaikinės priemonės gali nemenkai praversti, o kartais – net išgelbėti santykius. Turint omeny begalę nūnai siūlomų bendravimo būdų, jūsų partneris gali gyventi kad ir Bankoke, bet su juo kalbėtis pavyks taip, tarsi būtų visiškai čia pat. Viena iš efektyviausių bet kokius atstumus sutirpdančių bendravimo priemonių – vaizdo pokalbiai.

Ko šiukštu nedaryti. Jokiu būdu neimkite stebėti savo išrinktojo draugų ir jo paskyros sekėjų. Taip tik užgrūstumėte galvą nepagrįstomis fantazijomis apie tai, kokiomis aplinkybėmis įvyko kokios nors pažintys ir kaip jos rutuliojasi.

Kaip patartina elgtis. Skirkite laiko pažvelgti vienas kitam į akis. „Vaizdo pokalbiai yra viena iš tų priemonių, kurias rekomenduoju išmėginti per atstumą bendraujančioms poroms, – sako psichologas Tomas Murray. – Juk galima tuo pat metu net užsisakyti maisto kinų restorane ir kartu papietauti. Tai būtų bendra abiejų partnerių patirtis.“

Kad nenutrūktų seksualinis ryšys, T. Murray rekomenduoja poroms kartu pasimasturbuoti. Tai puikiai pavyks naudojant telefoną arba, dar geriau, įsijungus vaizdo pokalbį.

Neatsisakykite asmeninio gyvenimo

Nuolatinis galvojimas apie partnerį (kur jis yra ir ką veikia) gali peraugti į tikrą maniją, ypač jei bendravimas nepakankamai intensyvus arba stinga abipusio pasitikėjimo.

Ko šiukštu nedaryti. Jokiu būdu nesistenkite ieškoti vienas kito pažinčių svetainėse. Šis užsiėmimas gali pernelyg įtraukti ir tapti nebekontroliuojamas.

Kaip patartina elgtis. Neatsisakykite asmeninio gyvenimo. „Dažna problema, kurią tenka konstatuoti analizuojant per atstumą besiplėtojančius santykius, yra pernelyg didelis porų įsitraukimas: partneriai kartais bendrauja kone nepertraukiamai – ištisą dieną ir dar naktį, – sako K. Pomeranz. – Dėl to žmonės ima tolti nuo draugų, o ilgainiui pradeda jaustis neužtikrinti, juos gali kankinti pavydas, ypač jei partnerio darbotvarkė staiga suintensyvėja.“

Įtraukite savo išrinktąjį į jums įprastą veiklą

Tikrai puiku, jei sugebate gyventi pilnavertį gyvenimą, nors šalia nėra partnerio. Tiktai atminkite, kad tada, kai išrinktasis atvyks jūsų aplankyti, privalote supažindinti jį su savo aplinka.

Ko šiukštu nedaryti. Jokiu būdu neskatinkite atskirties tarp asmeninio gyvenimo ir bendrai kuriamo pasaulio. Tokia taktika kursto įtarimus ir pavydą, nekalbant jau apie tai, kad artimi santykiai galimi tik leidžiant pažinti visas savo asmenybės puses, kaip kad pavyktų gyvenant greta vienas kito.

Kaip patartina elgtis. Pristatykite savo išrinktąjį draugams ir kolegoms. Pasistenkite, kad tarp jų užsimegztų ryšys.

„Už romantinių santykių ribų išeinanti veikla gali būti net labai naudinga, – sako R. Needle. – Progai pasitaikius, būtinai įtraukite į tą veiklą ir pas jus viešintį partnerį.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (467)