Pasak gydytojo-seksologo, individualiosios psichologijos (Adlerio) analitiko Viktoro Šapurovo, Lietuvoje sekso terapija iki šiol yra mažai kam pažįstama. Ir nors lietuviai tapo gerokai atviresni, tačiau sekso terapija daugiau girdėta tik iš amerikietiškų filmų ir serialų.

„Iš esmės sekso terapija yra tam tikro seksualinio elgesio, kuriam įtaką padarė psichologiniai, emociniai išgyvenimai, korekcijos. Sekso terapijos metu taikomos kelios metodikos sutrikimams pašalinti. Sekso terapija efektyviausia gydant erekcijos sutrikimus, vaginizmą, moterų orgazmiją, per greitą ejakuliaciją. Tai yra dažniausiai pasitaikantys sutrikimai, kurie kamuoja žmones ir trukdo gyventi pilnavertį seksualinį gyvenimą, būti laimingais”, – pranešime spaudai teigia gydytojas.

Turi polinkį kankintis

V. Šapurovas pabrėžia, kad nors informacijos apie seksą šiuo metu yra labai daug, žmonėms nevertėtų patiems diagnozuoti problemos ar juolab imtis savarankiškai gydytis. Jis pataria vyrams pirmiausia kreiptis į urologą, moterims – ginekologą, kurie nustatę problemą sprendžia, ar reikia gydymo vaistais, o gal seksologo pagalbos.

„Internete galima rasti įvairių patarimų ir metodikų, kurias kai kada žmonės patys išbando, nes bijo prieš ką nors apsijuokti, arba skuba sau padėti. Tačiau visuomet tikrai geriau kreiptis į specialistą ir laikytis jo instrukcijų, nes seksualinių sutrikimų gydyme yra daug plonybių”, – patarė seksologas.

Viena didžiausių bėdų specialistas įvardija lietuvių sunkiai suvokiamą polinkį save kankinti. Nors geras seksualinis gyvenimas yra vienas svarbiausių bruožų porų laimei ir santykiams, susidūrę su sunkumais, žmonės metų metus nesikreipia pagalbos ir numoję ranka pasmerkia save būti nelaimingais.

„Būna porų, kurios kartu gyvena 10-15 metų su įsisenėjusiomis seksualinėmis problemomis. Jie tarsi susitaiko su pralaimėjimu, kenčia toliau, jei nepasiryžta kreiptis pagalbos. Kuo anksčiau kreipiamasi į specialistus, tuo efektyviau, greičiau galime padėti. Žinoma, situacija šiuo metu visiškai kitokia nei buvo prieš 20-30 metų, tačiau pesimizmo šioje srityje vis dar labai daug, ir netgi tarp jaunų žmonių, jau nekalbant apie vidutinio, vyresnio amžiaus”, – sakė V. Šapurovas, paminėdamas, kad kai kuriais atvejais prireikia ir psichoanalitinės pagalbos.

Pakanka kelių vizitų

Paprastai sekso terapija gali trukti nuo 3 iki 9 mėnesių, per mėnesį skiriami 4-6 vizitai pas specialistą. Jos metu pacientai gauna tam tikras užduotis, kurias atlieka namuose. Kito vizito metu aptariami rezultatai ir teikiamos tolesnės instrukcijos. Sekso terapija dažniausiai taikoma poroms, išskyrus tokius sutrikimus, kaip moters vaginizmas, kuomet terapijos pradžioje pacientė užduotis atlieka viena, o vėliau įtraukiamas ir partneris. Apskritai, seksualinis gyvenimas susijęs su dviem žmonėmis, todėl labai svarbu, kad sekso terapijoje dalyvautų abu partneriai, ypač – erekcijos sutrikimų gydyme. Dar V. Šapurovas teigia, kad vyresniems, kaip 50 metų vyrams pasitaiko ilgesnės pauzės be sekso, o jei vyras nesimasturbuoja, erekcija gali ir visai „užgesti”.

Erekcijos sutrikimai kai kada gydomi ir vaistais, kurie pasižymi greitu veikimu. Po erekcija vyrui atsiranda per 15 min. (esant seksualinei situacijai), o preparato veikimas trunka ne mažiau kaip 6 valandas. Preparatas gali būti skiriamas lengvo, vidutinio, sunkaus erekcijos sutrikimų gydymui, 50, 100 ir 200 mg dozėmis, dozę kiekvienam pacientui individualiai parenka gydytojas.

Vyrui grąžino laimę

Sekso terapija labai padeda, kai pacientas turi tam tikrą psichologinę problemą. V. Šapurovas čia pat prisimena istoriją, kai sekso terapija pacientui padėjo atgauti gyvenimo džiaugsmą. Kartą į jį pagalbos kreipėsi išsilavinęs 56 m. vyras iš tolimo regiono. Jis kartu su žmona nugyveno 23 laimingos santuokos metus, užaugino du vaikus. Deja, žmona susirgo vėžiu, tad jis ją slaugė iki pat jos mirties. Praėjus trejiems metams, vyriškis susirado draugę, tačiau jiems nepavyko pasimylėti dėl sutrikusios jo erekcijos. Pacientą apžiūrėjęs urologas jokių fizinių sutrikimų nerado, tad patarė išbandyti sekso terapiją.

„Ji buvo atliekama pacientui kartu su partnere ir truko mažiau nei 3 mėn. Porai buvo skirtos iš viso penkios užduotys ir po sekso terapijos jam erekcija visiškai atsistatė. Taip žmogui buvo grąžinta laimė”, – pasakojo specialistas.

Kada sekso terapija neveiksminga? Jei sutrikimas yra giluminis psichologinis, arba tai užeina, tai praeina, gali signalizuoja rimtesnes bėdas. Kai kuriems pacientams pakanka vartoti skirtus vaistus, arba rekomenduojama pasitarti su psichoanalitiku ir po pakankamos trumės psichoanalitinės psichoterapijos kai kada net neprireikia seksoterapijos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (350)