Daugeliu atvejų netgi porai susitaikius normalūs santykiai – ypač seksualiniai – labai pablogėja. Kodėl taip atsitinka? Atrodo, skriaudėjas prisiekė daugiau taip nesielgti ir jam atleista, jis visaip bando užglaistyti savo kaltę pavyzdingu elgesiu ir dovanomis.

Tačiau moterys taip sutvertos, kad seksualinį susijaudinimą ir pasitenkinimą gali patirti tik tada, kai pasitiki partneriu. 

Neištikimybės atveju pasitikėjimas sužlugdytas – ir dažnai ne tik konkrečiu žmogumi, bet ir visa vyriškąja lytimi.

Deja, laimingų santykių neįmanoma sukurti, jei bijomasi dėl jų ateities. Juk bet kokie santykiai – tai rizika, nes mes niekuomet nežinome, kaip jie gali baigtis.

Pirmas žingsnis – jam atleisti

Pirmiausia, ką reikia padaryti, tai atleisti skriaudėjui. Ankstesnės nuoskaudos turi mums didelę reikšmę ir dažnai trukdo eiti į priekį. Neįmanoma vienu metu gyventi, eiti į priekį ir stovėti vietoje.

Tai reiškia, kad jūs turite nusimesti nuoskaudos naštą ir sukurti erdvę naujiems santykiams. Nesvarbu, ar su tuo pačiu žmogumi, ar su kitu.

Juk išdavystė- tai signalas, jog laikas iš esmės keisti santykių pobūdį su tuo žmogumi – būna, kad tai netgi tampa stimulu pagerinti vėlesnius poros santykius.

Bet kaip atleisti, jei nuoskauda ir nusivylimas graužia širdį. Pabandykite atlikti specialų atleidimo ritualą. Jūs galite atlikti jį kaip meditaciją, pvz., aromatinėje vonioje arba paprasčiausiai gulėdama ant sofos grojant maloniai muzikai. Svarbiausia, kad būtumėte rami ir atsipalaidavusi.

Užsimerkite, palaipsniui atpalaiduokite raumenis. Įsivaizduokite, kad esate įtakinga, žavinga, netgi galite įsivaizduoti, kad esate graži, visagalė dievaitė, kurią visi myli ir pasiruošę išpildyti kiekvieną užgaidą.

Jūsų tarnai (ar angelai) atveda jums jūsų skriaudėją … vaiko pavidalu. Jis žiūri į jus susižavėjęs, dievindamas, pripažįsta savo klaidą, supranta, kaip blogai jis pasielgė ir prašo atleidimo.

Antras žingsnis – pasikalbėti

Netgi atleidus skriaudėjui, atkurti pasitikėjimą vis dar sunku. Kaip galima tikėti žmogumi, kuris jus išdavė? Jei jūs vis dar tikitės išsaugoti santykius su išdaviku, be rimto pokalbio neapsieisite.

Galų gale išdavystė – iliuzija, kad gaunama tai, ko mums trūksta. Tai yra, žmonės tampa neištikimi tada, kai kokie nors poreikiai nėra patenkinami. Ir tie poreikiai tokie svarbūs, kad ryžtamasi tokiam rizikingam žingsniui.

Pokalbis padeda išsiaiškinti, kas vis dėlto ne taip poros santykiuose, padeda suprasti, ar verta atgaivinti santykius ir pasitikėti tuo žmogumi ateityje.

Žmonės, gyvendami santuokoje daugelį metų, tiek pripranta vienas prie kito, kad tarpusavio santykiai toliau vystosi iš inercijos. Kai kada išdavystė tampa savotišku supurtymu, kuris leidžia nauju žvilgsniu pažvelgti į savo santuoką, priimti sprendimus, kuriuos jūs tikriausiai jau seniai atidėliojate.

Išdavystė labai dažnai skaudžiausią smūgį suduoda savivertei. Juk išeina, kad vietoj jūsų pasirinko kažką kitą. Vadinasi, jūs blogesnė už tą kitą? Pasipila klausimai sau: kuo aš kalta? Nejaugi aš tokia bloga? Kuo ji geresnė už mane?

Toks požiūris trukdo santykių vystymuisi – taip pat trukdo ir nuoskauda, įsižeidimas. Iš tikrųjų išdavystė – tai tik žmogaus reakcija į santykiuose esančias problemas.

Vietoj to, kad jos būtų sprendžiamos, stengiamasi nuo jų pabėgti ieškant laikinos užuovėjos, kurioje būtų galima patenkinti poreikius (nebūtinai seksualinius).

Trečias žingsnis - atleisti sau

Reikia atleisti sau ir atsiriboti nuo kitų žmonių vertinimo. Santykius kuria du žmonės ir netgi jei ką nors padarėte ne taip, įmanoma, kad kitomis aplinkybėmis būtumėte pasielgusi kitaip.

Jūs gyvas žmogus ir negalite visą laiką būti tobula. Todėl atleiskite sau viską, kuo save kaltinate. Šiuo atveju jums padės trumpa atleidimo meditacija.

Atsipalaiduokite, patogiai įsitaisykite ir užsimerkite. Įsivaizduokite, kad tai, kas įvyko, tai juodai baltas filmas, kurį jūs žiūrite. Svarbu, kad įsivaizduotumėt save iš šalies.

Tai yra, prieš jūsų akis turi būti ir filmas, ir jūsų pačios, žiūrinčios tą filmą, vaizdas. Pagalvokite, kaip pagrindinė veikėja turėtų elgtis, kad išliktų aukštumoje? Ką ji dar turėtų padaryti, kad sau padėtų?

Filmas baigėsi – ir su juo į praeitį nugrimzdo tai, kas jums kėlė nerimą. Pasakykite sau: ,,Aš atleidžiu sau už viską, kas įvyko. Šiuo atveju mano kaltės nėra, aš elgiausi tinkamai“.

Ketvirtas žingsnis - tapti pilnavertiška asmenybe

Jei jūsų gyvenimas įdomus, pilnas aktyvios veiklos ir neapsiriboja tik jūsų asmeniniais santykiais, kurie, pasirodo, tokie trapūs, tai tokie likimo išbandymai daug lengviau pakeliami.

Jei jūs kuriate savo pasaulį apie save, o ne apie savo santykius, tai galite filosofiškai pažvelgti į jų pokyčius ir nuspręsti, kiek tai, kas atsitiko, tinka jūsų susikurtam modeliui.

Jeigu kas nors baigiasi, atsiranda vietos kam nors naujam. Ne visada santykių pabaiga reiškia tragediją: dažnai gyvenimas padovanoja galimybę, išgyvenus skaudžių sukrėtimų, patirti tikrą meilę ir laimę.

Paprasčiausiai pasakykite sau: viskas yra taip, kaip reikia. Būkite pasiruošusi tam, kad santykiai keičiasi. Mėgaukitės dabartimi, neįsileiskite nesamų baimių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (448)