Kaip išsaugoti partnerystę?

1. Ieškokite kompromisų. Tarpusavio santykiams svarbu ne tik imti, bet ir duoti. Jei jaučiate, kad duodate per mažai, arba jaučiatės įsižeidęs, kad duodate tiek daug, o mainais gaunate pernelyg mažai, jūsų partnerystė nelygiavertė, viena pusė duoda mažiau, nei gauna.

Kartais poros būna klaidingai įsitikinusios, kad meilė viską gali. Jei kitas žmogus tave myli, tai tiesiog darys taip, kaip nori tu. Bet visi žmonės yra nepriklausomi, su savo poreikiais ir charakterio savybėmis. Jeigu nusprendėte kartu praleisti dalį gyvenimo, tai nereiškia, kad turite atsisakyti savo individualybės.

2. Bendraukite. Santykiai miršta ne dėl to, kad juos kas nors nuduria kardu. Juos nužudo diskusijų trūkumas. Jei du žmonės neranda būdo, kaip atvirai ir sąžiningai kalbėtis apie savo poreikius ir jausmus, ilgalaikei partnerystei kyla pavojus.

Turite kalbėtis nuolatos, atvirai ir tiesiai. Nebūtina laukti tinkamos progos, kad pasakytumėte savo antrajai pusei, kaip jus erzina įprotis numesti drabužius ant žemės. Nenutylėkite, pasakykite tai pagarbiai, bet užtikrintai.

3. Apsibrėžkite „mūšio“ objektą. Dviem žmonėms gyventi kartu nėra paprasta. Kad ir kokia karšta būtų meilė, ginčų tikrai kils. Šiam iššūkiui ruoškitės iš anksto. Reikėtų apsibrėžti, kokiais argumentais jūs tame mūšyje remsitės ir, svarbiausia, dėl ko verta žvanginti ginklais.

Pavyzdžiui, ar verta kovoti dėl smulkmenų, tarkim, neužsuktos dantų pastos, ar geriau pataupyti energiją ir konstruktyviai padiskutuoti apie tai, kas išties svarbu: šeimos finansus, vaikus, karjerą? Nustebtumėte, kiek daug porų įnirtingai kaunasi dėl kvailiausių dalykų.

4. Neslėpkite savo norų ir poreikių. Kartais pradėję ilgalaikius santykius suteikiame pirmenybę kito žmogaus poreikiams ir norams, o saviškius nustumiame į šalį. Taip, galima tam tikram laikotarpiui atsisakyti darbo, kad pagimdytum ir paaugintum vaiką, ar persikelti į kitą miestą dėl sutuoktinio karjeros. Tačiau realistiškai įvertinkite, ką tai reiškia jums?

Jeigu jaučiatės daug praradę, atvirai išsakykite savo poreikius, ieškokite kompromisų. Nerealu, kad du skirtingi žmonės turėtų identiškus gyvenimo tikslus ir siekius, keliai kartais išsiskirs. Kritiniais momentais neužgniaužkite savo poreikių, kalbėkite apie juos atvirai ir pagarbiai.

5. Nepervertinkite pasitikėjimo ir sąžiningumo svarbos. Bene labiausiai iš savo partnerių mes tikimės sąžiningumo ir pasitikėjimo. Jūs juk priklausote vienas nuo kito, todėl nesinori, kad kiltų kokių nors abejonių, klausimų. Nesureikšminkite mažų, nesvarbių dalykų, tokių kaip baltas, nekaltas melas.

Daugelis žmonių kartais sumeluoja. Išties sunerimti reikėtų, kai nuslepiami tikrai svarbūs dalykai: jei jūsų antroji pusė tikino, kad yra advokatas, o paaiškėjo, kad jis net neišlaikė egzaminų, ar sako, kad myli vaikus, o vėliau pasirodo, kad visai nenori jų turėti.

Populiariausi santuokos mitai

Gera santuoka visuomet romantiška. Deja, kaip ir visose gyvenimo srityse, bus ir pakilimų, ir nusileidimų. Vedybinio gyvenimo realybė dažnai aptemdys romantinius jausmus.

Santuoka padarys mane laimingą. Tokių stebuklingų galių neturi net tobuliausias partneris. Santuoka pati savaime nėra laimė, ji tik gali ją papildyti.

Jei mes mylime vienas kitą, viskas susiklostys gerai. Santuoka – dinamiškas procesas, santykiai visą laiką keičiasi. Svarbiausia – abipusis jautrumas vienas kito poreikiams ir noras prisitaikyti.

Partneris turi atspėti mano norus. Naivu tikėtis, kad jūsų antroji pusė yra apdovanota nežemišku gebėjimu skaityti kitų mintis. Apie savo svajones kalbėkite aiškiai ir suprantamai.

Konfliktai kyla, kai trūksta meilės. Konfliktai neišvengiami, bet santuokos jie tikrai nesužlugdys. Du skirtingi žmonės turi skirtingą patirtį ir jausmus – meilė čia niekuo dėta.

Naudingi patarimai

Leiskite laiką kartu. Tik ne sėdėdami priešais televizorių, o užsiimdami kokia nors abiem patrauklia, prasminga veikla. Be to, būti kartu dviese reiškia be vaikų ir naminių gyvūnėlių ar kitų trukdymų iš šalies. Tai tarsi suriš jus stipriu mazgu, padėsiančiu įveikti gyvenimo slenksčius.

Palikite vienas kitam erdvės. Tai taip pat labai svarbus sėkmingos partnerystės komponentas. Sveika kiekvienam turėti savų interesų ir veiklos. Skirtingi išgyvenimai ir įspūdžiai, pasikeitimas jais atšviežins jūsų tarpusavio santykius. Būdami ne kartu pasigesite savo antrosios pusės, tai primins jums, kokia ji svarbi.

Skirtumus paverskite pranašumais. Pagalvokite: kokia jūsų partnerio savybė susipažinus jus labiausiai traukė? Didelė tikimybė, kad kaip tik ta, kuri šiandien labiausiai siutina. Susikoncentruokite ties pozityviais aspektais. Pagalvokite, galbūt jūsų skirtumai visai gerai vienas kitą papildo, o jų pusiausvyra tampa jūsų poros pranašumu?

Duokite tai, ko jis nori. Nesitikėkite, kad pavyks antrąją pusę perauklėti. Jei abu nustosite tai darę, įsitikinsite, kad nebeliko priežasties daugeliui ginčų. Leiskite partneriui daryti tai, ko jis nori. Pavyzdžiui, užuot skundusis, kad jūsų vyras niekuomet neiškrausto indaplovės, sutvarkykite indus pati nieko nesakiusi. Po kurio laiko pamatysite, kad jis pastebėjo ir įvertino jūsų pastangas, imasi daugiau kitų buities darbų.

Susitarkite dėl skirtingų nuomonių. Gali kilti klausimų, kuriais niekaip nepavyksta rasti kompromiso. Tuomet sutarkite, kad jūsų nuomonės skiriasi. Du žmonės negali gyvendami kartu būti tokios pačios nuomonės apie viską. Tai kaip partnerystės testas: galima siekti sutarimo, keistis arba nuspręsti, kad tai nėra taip svarbu, jog vertėtų dėl to eikvoti energiją.

TESTAS

Ar jūs patenkinta savo santuoka?

Kiekvieną teiginį apie tarpusavio santykius su vyru įvertinkite balais nuo 1 iki 10. Aukščiausią balą skirkite, jei teiginys atitinka tikrovę, 5 – pusiau ne, pusiau taip, 0 – jei teiginys neteisingas. Būkite sąžininga sau!

Mes pakankamai kalbamės vienas su kitu.
Aš patenkinta mūsų bendrais draugais.
Jaučiu pasitenkinimą mūsų seksualiniu gyvenimu.
Mane tenkina susitarimas, kiek laiko kiekvienas iš mūsų praleidžia darbe ir namuose.
Mane tenkina mūsų susitarimas, kaip leisti pinigus.
Aš patenkinta, koks tu esi tėvas.
Jaučiu, kad esame vienos komandos nariai.
Aš patenkinta, kaip kartu leidžiame laisvą laiką.
Mūsų požiūris į vertybes, religinius įsitikinimus, politiką ir kt. sutampa.
Esu patenkinta, kaip tu bendrauji su savo giminėmis, artimaisiais (tėvais, broliais, seserimis…).
Esu patenkinta, kaip tu bendrauji su mano artimaisiais, giminėmis (tėvais, broliais, seserimis…).
Man patinka tavo manieros, įpročiai ir išvaizda.

Susumuokite rezultatus

84 ir daugiau balų: jūsų santuoka labai tvirta.

72–83: jūsų jausmai ir bendravimas svyruoja nuo patenkinamų iki gerų.

61–71: jūsų santuokai ir tarpusavio santykiams reikia daug esminių pakeitimų.

Mažiau nei 60: esate nusivylusi santuoka.

Patarimas: net ir tuo atveju, jei surinkote mažiausiai taškų, neskubėkite registruotis teisininko konsultacijos. Pirmiausia pabandykite pasikonsultuoti su psichologu. Daugelį santuokų įmanoma išgelbėti ir nepasitenkinimo svarstyklių lėkštelę nusverti į kitą pusę taip, kad joje atsirastų daugiau džiaugsmo nei širdgėlos. Tai sunku, pareikalaus nemažai pastangų, bet įmanoma.