Viena vertus, pavyksta užčiuopti sapne patirto malonaus jaudulio pėdsakus. Kita vertus, gali apimti suglumimas, nesmagumas ir net gėda, neretai persipynę su didžiausia nuostaba dėl to, koksai asmuo sapne atliko intymaus partnerio vaidmenį.

Įdomu tai, kad per pandemiją, kaip teigia apklausų iniciatoriai, žmonės sapnuoja kiek dažniau, be to, jų regimi sapnai – daug ryškesni nei įprastai. Bet ką gi bendro pasaulinė sveikatos krizė gali turėti su erotiniais sapnais? O ar sapnuoti, kad myliesi su kokiu nors žmogumi, jau reiškia, kad slapčiomis jo geidi? Jei ne, tai ką visa tai reiškia? Kaip iššifruoti naktimis aplankančius erotinius sapnus?

Apie dažniausiai pasitaikančius erotinių sapnų siužetus, taip pat apie juos prišaukiančias priežastis sutiko padiskutuoti portalo „Man‘s Health“ publikacijos autorės kalbinti specialistai.

Kodėl sapnuojame erotinius sapnus?

„Dažniausiai (90 proc. atvejų) sapnus regime, kai trunka REM miego fazė. Tai penktasis miego etapas, kurio pavadinimas – tai angliško žodžių junginio, reiškiančio „greiti akių judesiai“ (kas atitinka tuometinę miegančiojo būklę), trumpinys. Prasidėjus šiai miego fazei, žmogaus galvos smegenys yra lygiai tokios pat aktyvios kaip ir dieną, kada jis nemiega. Vis dėlto mokslininkai sapnų keistumą aiškina tuo, kad, vertinant pagal cheminius procesus, kai žmogus miega, jo galvos smegenyse sukuriamos naujos neuronų jungtys“, – aiškina santykių terapeutė Zoe Williams.

„Tos galvos smegenų sritys, kurios REM fazės metu labiausiai suaktyvinamos, kontroliuoja mūsų emocijas, konkrečiai – limbinę sistemą, atsakingą už teigiamų ir neigiamų emocijų pasireiškimą bei valdymą. Turint omenyje, kad pasyviausios tada būna kaktinės smegenų skiltys, atsakingos už sudėtingesnes funkcijas ir mąstymo procesus, kaipmat pasidaro aišku, kodėl mūsų sapnai kartais tokie padriki ir chaotiški“, – dėsto specialistė.

„Kalbant apie cheminius procesus, reikia pasakyti, kad sapnuojant aistrą arba seksualinį potraukį sukeliančius sapnus pagrindinis vaidmuo tenka oksitocinui (meilės hormonui). Pogumburis (hipotalamas), veikiantis kaip oksitocino paskirstymo centras, yra netoli tų smegenų sričių, kurios kontroliuoja sužadinimą ir, dar svarbiau, organizmo miego ir būdravimo būsenas. Remiantis kai kuriomis teorijomis, tai ir yra viena iš pagrindinių priežasčių, kodėl oksitocinas yra toks aktyvus, kai žmogus miega“, – nurodo Z. Williams.

Kodėl dabar erotinius sapnus sapnuojame dažniau nei įprastai?

Kaip rodo tyrimas, kurį atliekant buvo siekta išsiaiškinti, kokie siužetai būdingiausi pastaruoju metu sapnuojamiems erotiniams sapnams, 46 proc. moterų yra sapnavusios, kad partneris joms neištikimas, 44 proc. vyrų ir 38 proc. moterų – kad patys užsiima seksu, ir 44 proc. moterų – kad santykiauja su kokia nors įžymybe.

„Per pirmąjį karantiną teko išklausyti nemažai prisipažinimų apie emociškai paveikius ir ypač ryškiai prisimenamus sapnus. Tenka pripažinti, kad darbas iš namų, galimybė kur nors išeiti tik konkrečiu paros metu, taip pat įprastos socialinės veiklos stoka gerokai pakoregavo mūsų kasdienybę. Kadangi sapnai – tai tam tikri per dieną nutinkančių įvykių atspindžiai, matyt, neverta pernelyg stebėtis dėl to, kad jie pastebimai pasikeitė“, – sako įmonėje „Healthspan“ dirbanti psichologė Meg Arroll.

„Vien pasikeitęs miego ritmas gali turėti įtakos mūsų gebėjimui prisiminti sapną (sapnuojame kiekviena naktį, tik ne visus sapnus prisimename). Pavyzdžiui, kai nereikia ryte suspėti į autobusą, miego ritmas automatiškai pasikeičia, o tada pasikeičia ir sapnų prisiminimo funkcija. Ištikus krizei, ypač apėmus baimei dėl išlikimo, gali padidėti libido, nes stipriau reiškiasi evoliucijos nulemtas instinktas perduoti genus palikuoniams.

Visgi erotinį sapnų turinį gali lemti ir daug primityvesnės aplinkybės. Kadangi galimybių pramogauti ženkliai sumažėjo, daugelis įsitraukė į filmų peržiūras, o filmų, aišku, būna ir gana nepadorių! Peršasi įtarimas, kad egzistuoja gana glaudus ryšys tarp žmonių palinkimo į serialus, kurių siužetai – romantiškos istorijos, ir miegant regimų erotinių sapnų, kadangi smegenys tuo metu apdoroja per dieną pasisavintą medžiagą“, – teigia M. Arroll.

„Karantinas neatsiejamas nuo apribojimų, o apribojimai ypač paveikia tuos, kurie yra vieniši, neturi galimybių gyventi įprasto seksualinio gyvenimo ir tuos, kurie gyvena atskirai nuo partnerių. Juk aišku, kad kai ko nors negauni, tai nori to dalyko dar labiau. Kadangi noras pasimylėti įsišaknijo žmonių pasąmonėje, jų sapnuose gerokai padažnėjo sekso scenų“, – priduria vienoje Londono klinikoje dirbanti psichologė Becky Spelman.

Kokia erotinių sapnų reikšmė?

Pasak psichoterapeutės, porų konsultantės ir knygos „The Phone Addiction Workbook“ autorės Hildos Burke, erotiniai sapnai gali neturėti nieko bendro su seksualiniais instinktais. Jie, esą, gali būti visiškai kitų emocijų išraiška.

„Jeigu sapną panagrinėtume kaip simbolių rinkinį, gal paaiškėtų, kad jis pasufleruoja apie tam tikrus ryšius“, – teigia ji.
Remiantis Z. Williams aiškinimu, visi sapnai yra sudėtingi, trikdantys, neaiškūs, o kartais tiesiog visai nelogiški.

„Atskirti, kas sapne reikšminga, o kas – ne, kartais nelengva. Liūdniausia, kad sapnai – nebūtinai itin informatyvūs. Visgi susapnavę intymius santykius su kokiu nors žmogumi neturime manyti, kad to žmogaus pasąmoningai geidžiame. Gal jis tiesiog mums patrauklus! Pagaliau, norėdami išsiaiškinti šį tą įdomesnio, turėtumėte atkreipti dėmesį ne tik į aistros sapne objektą, bet ir į tai, kokio pobūdžio seksu su juo užsiėmėte“, – sako Z. Williams.

Pavyzdžiui, jei sapno dalyvis – asmuo, kurį laikote autoritetu (tarkim, dėstytojas arba viršininkas), galbūt norėtumėte, kad jūsų gyvenimas būtų labiau kontroliuojamas, nes patys jo suvaldyti kažkodėl nesugebate. Dar gali būti taip, kad trokštate dėmesio, kurio šiuo metu niekaip negaunate.

Jei susapnuotas seksas skiriasi nuo to, prie kurio žmogus pratęs, ar panėšėja į eksperimentą, kuriam jis nesiryžtų, tikėtina, tasai žmogus norėtų išsilaisvinti, išeiti iš komforto zonos, išsivaduoti nuo savistabos ir nuo saviplakos.

Toliau – įdomiausia dalis – dažniausiai pasitaikantys erotinių sapnų siužetai ir jų interpretacijos pagal H. Burke.

Seksas su viršininku

Sapnas, kuriame mylitės su viršininku (tai, beje, labai dažnas erotinių sapnų motyvas), daugiau pasako apie jūsų nusiteikimą siekti karjeros, o ne apie pasąmoningą troškimą susukti bosui galvą.
„Galbūt jau susimąstėte, kad esate verti paaukštinimo, ir toksai sapnas tik patvirtina nusiteikimą kopti karjeros laiptais. Boso pavidalą čia galima traktuoti kaip įrodymą, kad esate nusiteikę permainoms ir naujovėms“, – aiškina H. Burke.

Aišku, toks sapnas gali tik patvirtinti, kad iš tiesų slapčia svajojate apie bosą, tačiau jei taip tikrai nėra, vadinasi, jo figūra sapne atlieka simbolio vaidmenį.

„Ar viršininko padaryta karjera daro jums įspūdį? Jei taip, tikėtina, kad norite įgyti tokią jo savybę, kuri padėtų palypėti iki aukštesnio posto. Kaip matote, turėtumėte žvelgti globaliau ir bosą pamatyti tarsi simbolį“, – pataria H. Burke.

Seksas su kitados pažinotu žmogumi

Jeigu per dieną tenka sunkiai dirbti, sapnai gali būti vykdytos veiklos tąsa. Taip nutinka, kai smegenys nesugeba išsijungti, todėl ir toliau užsiima tuo, kuo teko užsiimti visą dieną. Vis dėlto būna ir tokių sapnų, kurių siužetai nesisieja su realybe. Šiai kategorijai priskiriami sapnai, kuriuose miegantysis mylisi su kažkada seniai, kad ir mokyklos laikais, pažinotu, tačiau daugybę metų nematytu žmogumi.

Tokiuose sapnuose derėtų paieškoti simbolių, o jei juose regėto žmogaus net ir įsivaizduoti nenorėtumėte seksualinio partnerio amplua – ir gilesnės prasmės.

Pamąstykite, ką tas žmogus galėtų simbolizuoti. Koks jis buvo mokykloje? Ar jis buvo populiarus, ar atvirkščiai – pašaipų objektas? Galbūt ir patys iš dalies jaučiatės apgailėtinai? Galbūt tasai žmogus simbolizuoja tokią jūsų savijautą?

Seksas su įžymybe

Pasak H. Burke, sekso su įžymybe tema dominuoja labiausiai simboliais perkrautuose sapnuose.

„Kadangi tų žmonių nepažįstame, galvodami apie juos, galvojame apie tai, ką jie mums simbolizuoja. Įžymybėms priskiriame tam tikras savybes – vertiname jas kaip simpatiškus, antipatiškus, šaltus arba ambicingus žmones. Daugelis instinktyviai susidaro kokią nors nuomonę apie žinomą žmogų, ir, nesvarbu, ar toji nuomonė teisinga, vis tiek įsivaizduoja ją tik kaip konkretų tipą“, – sako H. Burke.

Jeigu erotinio sapno dalyvis – įžymybė, kurią iš tikro laikote erotiškai patrauklia, ypač gilios sapno prasmės ieškoti gal ir nereikia. Visgi jei taip nėra, derėtų pagalvoti, kokio tipo žmogų įžymybė jums simbolizuoja ir kaip su tokio tipo žmogumi norėtumėte susitapatinti (arba atvirkščiai).

Seksas su žmogumi, kuris nėra jūsų partneris

Susapnuota neištikimybė nebūtinai reiškia, kad turimas partneris jūsų netenkina, todėl svajojate apie seksą su kitais.
„Svarbu atkreipti dėmesį į tai, su kuo sapne sulaužote ištikimybę partneriui, – nurodo H. Burke. – Jei tas asmuo jus traukia ir realiame gyvenime, sapnas – tai tarsi noro išsipildymas. Bet jeigu jis visai atsitiktinis, apie kurį nė sykio nesvajojote, tada jau reikia pagalvoti, ką gi žmogus simbolizuoja.“

Taigi, pamąstykite, kokios asociacijos užgimsta galvoje pagalvojus apie tą asmenį. Jei tai suprasite, galbūt suvoksite, kodėl jis tapo jūsų partneriu erotinio turinio sapne.

Seksas su asmeniu, kurio lytis neatitinka įprastos jūsų orientacijos
Jei priskiriate save heteroseksualams, tačiau sapne „užsivedate“ nuo asmens, kurio lytis sutampa su jūsiške, derėtų pagalvoti, ką tas asmuo jums reiškia.

Tarkim, jeigu jūs moteris, kurią traukia vyrai, tačiau sapne intymiai santykiaujate su viršininke – taip pat moterimi, pirmiausia pagalvokite, ar slapčia ja nesižavite. Jei jos moteriškumas jums nė motais, galbūt jus žavi jos drąsa, entuziazmas? Galbūt ir jūs norėtumėte tokia būti? Jei taip yra, sapno siužetą veikiausiai lėmė troškimas įgyti moters, tapusios sapno dalyve, savybių.

Seksas su bičiuliu, kuriam jaučiate tik draugiškumą

Geismas kokiam nors asmeniui užgimsta instinktyviai, todėl sunku racionaliai paaiškinti, kodėl vienų asmenų geidžiame, o kitų – ne. Bet ką galvoti, jeigu vieną gražią naktį aplanko sapnas, kuriame mylitės su bičiuliu, vargiai įsivaizduojamu geismų objekto vietoje?

H. Burke vėlgi pataria galvoti apie tai, ką tas žmogus jums reiškia. Kokios jo savybės jums ypač imponuoja? Kokių jo pasiekimų jam slapčia pavydite?

Galiausiai, prisiminkite: kada erotiniuose sapnuose figūruoja žmonės, apie kuriuos slapčia pasvaičiojame, sapnų prasmė daugmaž akivaizdi. Giliau panagrinėti įdomu tada, kai geismo objektu sapne tampa asmuo, kuriam tikrovėje jokios aistros nejaučiame. Tada jį reikia vertinti kaip simbolį, kurio šifravimas prilygsta savo vidinės būklės nagrinėjimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)