„Po įtemptos darbo dienos aš noriu grįžti ne pas paprastą draugę. Su draugais galiu susitikti bet kada. Noriu, kad mano santykiai būtų aistringi, intymūs ir uždegantys. Atskleisiu, kaip man pačiam, darant daugybę klaidų ir patiriant įvairių nesusipratimų, pavyko to pasiekti ir, kaip jūs galite santykiams su brangiu žmogumi grąžinti aistrą bet kuriuo gyvenimo etapu“, – intriguojančiai pokalbį pradeda santykių ekspertas Vytautas Jančiauskas.

„Aš visada buvau kryptingas santykių kūrėjas. Nors jie buvo kardinaliai skirtingi, išmokau labai daug. Tačiau visos mano praeitos santykių krizės man įrodė, kad knygos neveikia, nėra universalaus patarimo. Reikia suprasti pačią vyrų ir moterų psichologiją. Tik radus unikalias mokymų metodikas, kurias pristatysiu savo seminare, aš pakeičiau požiūrį ir pagaliau galiu džiaugtis prasmingai santykiais“, – prisipažino V. Jančiauskas.

Konfliktai – naudingi

Nedaugelis pagalvotų, kad konfliktai santykiuose yra naudingi. Tačiau pasak V. Jančiausko, tik konfliktinės situacijos mums padeda suprasti kitą žmogų.

„Dažnai pastebite, kad nors ir nusprendėte elgtis kitaip, konflikto metu vis tiek gaunasi „kaip visada“. Nesididžiuojate savo elgesiu, kartais net nežinote, kodėl taip padarėme, atsiprašinėjate, elgiatės ne taip, kaip planavote, tačiau to negalite kontroliuoti. Jūs klystate, galite“, – aiškina lankomiausių seminarų Lietuvoje autorius.

V. Jančiausko manymu, santykių problemas sunku identifikuoti tol, kol viskas gerai. Tačiau atsidūrus tam tikroje konflikto stadijoje iš pasąmonės pradeda lysti neįgyvendinti asmenybės poreikiai. Būtent tada reikia suklusti ir nedelsiant pradėti veikti.

Yra keletas populiarių reagavimo būdų: puolimas arba atvirkščiai, sustingimas, gynyba, teisinimasis, o retais atvejais – ir pataikavimas kitam.

„Pats geriausias būdas – iš karto įžvelgti nepatenkintus poreikius, juos patenkinti, o tada visi konfliktai automatiškai baigiasi. Tačiau nežinant paprasčiausių metodikų, apie 70 proc. mano mokinių prisipažįsta grįžtantys vėl ir vėl į tą pačią būseną“, – pasakojo koučeris.

„Mūsų niekas nemoko kaip elgtis konfliktinėse situacijose sąmoningai. Pradėjęs domėtis šia santykių metodika ir atradęs šį mokymą, supratau, kad mano santykius tai pakeitė kardinaliai“, – prisipažino seminaro mokymus pirmiausiai asmeniškai pritaikęs V. Jančiauskas.

Moterų išbandymas vyrams, kurį išlaiko retas

„Kiekviena moteris kažkur giliai pasąmonėje laiko tokį galutinį vyro testą, kurį vyrui išlaikius ji įsitikina amžiams, kad jis tikrai jai skirtas“, – atskleidė V. Jančiauskas.

Pasak santykių specialisto, kiekvienai moteriai vienas iš svarbiausių santykių aspektų – saugumas. Tai – vienas iš pagrindinių tvirtų santykių tarp vyro ir moters pamatų. Santykių metu moteris įvairiais būdais bando įsitikinti, kad su šiuo vyru jos laukia saugi ir patikima ateitis, tačiau kartais, konflikto metu iš pasąmonės išlenda kertinis išbandymas, kurį vyrui išlaikius moteris jo dažniausiai niekada nebekartoja.

„Moteris galvoja: „Jei jį išplūsčiau, mėtyčiau daiktus, būčiau neištikima, – jis tikrai mane paliktų ir išeitų.“ Tačiau giliai viliasi, kad ir kas benutiktų, jis liktų šalia jos. Norint totalaus užtikrintumo kiekviena moteris pasąmoningai anksčiau ar vėliau konflikto metu prieina prie šio testo. Esu patyręs tai ir savo kailiu“, – prisipažįsta V. Jančiauskas.

Ir iš tiesų, kaip atlaikyti patį aukščiausią konflikto piką nesunaikinus santykių? Tai – sunkiausia, tačiau įmanoma užduotis, kuri galima naudojantis lektoriaus pristatomą praktiką pavadinimu „Audra“ (angl. Storm). Konflikto metu vyras privalo išlikti ramus, kaip medis audroje, jokių moters įžeidinėjimų nepriimti į save ir viską praleisti pro ausis, tarsi medis vėją pro medžių lapus.

„Viso konflikto metu, kad ir kiek jis be truktų, vyras turi būti visą dėmesį sutelkęs į moterį ir kartoti: „Aš tave myliu ir su tavimi būsiu, kad ir kas benutiktų“, – aiškino mokytojas.

„Man asmeniškai tai buvo vienas iš didžiausių iššūkių. Konflikto metu sėdėjau įsikandęs į kėdę ir kartojau, kad myliu savo brangiąją, nors tą akimirką ir pačiam tikrai buvo sudėtinga tuo patikėti. Iš pradžių tą užduotį atlikau sintetiškai, po valandos mano daiktai buvo jau sukrauti į lagaminus, po trijų valandų mes pasiekėme tokią stadiją, kad iš nuovargio užmigome. Ryte atsikėliau ir išgirdau tokius žodžius, kurių nesitikėjau niekada. Ji man pasakė: „Ačiū, kad neišėjai, kaip visada“, – asmeninius santykių vingius atskleidė vienas populiariausių santykių specialistų Lietuvoje.

Aistra gali lydėti visą gyvenimą

V. Jančiauskas pripažino, kad daugumai žmonių atrodo, kad jų problemos – unikalios. Iš tiesų tų probleminių situacijų yra tik keletas, tačiau nežinant būdų jas spręsti, nesuvokiant savo ir priešingos lyties psichologijos ir pasąmonės vingių, jos gali tapti neįveikiamomis.

„Žmonės visada nori aistringo, intymiai patenkinto gyvenimo. Problema ta, kad poros ne visada žino, kas yra ta aistra bei kur ir kodėl ji dingsta. Tačiau nereikia manyti, kad aistra gali būti tik santykių pradžioje. Teisingai elgiantis ji gali lydėti ir ilgamečius partnerius“, – tikino pašnekovas.

Aistrai nejučia pasitraukus iš santykių prasideda partnerystė, atsiranda visai kitoks bendravimas, partneriai tampa viena komanda, tačiau ne mylimaisiais. Pasak V. Jančiausko, tai nėra blogai, tai – tvirtas ir bene stabiliausias ryšys, tačiau galima rinktis ir aistrą susigrąžinti.
Vytautas Jančiauskas

Aistra – tai poliškumų, t.y. vyriškos ir moteriškos energijos skirtumai. Kiekvienas mes turime ir tos, ir tos energijos. Dažnai gyvenimo aplinkybės skatina moteris išvystyti daugiau vyriškos energijos.

„Jeigu moteris buvo nelepinta šiluma, jaukumu, komfortu ir pan., ji yra priversta pasitraukti iš savo komforto zonos. Tai yra priešingi veiksmai moteriškos energijos tipui. Moteriška energija yra mėgavimasis dabartine akimirka, emocingumas, empatija, grožis, subtilybių suvokimas, ir pan. Moteriškos energijos tipas būna žaismingas ir viliokliškas. Vyriškai moteriai visa tai – sunkiai pasiekiama“, – mano koučeris.

Vyriškas energijos tipas – savimi pasitikintis, kryptingas, nekreipiantis dėmesio į tai, ką kiti pagalvos, nebijantis klysti ar prisiimti rizikos.

Pasak santykių mokytojo, nutinka ir taip, kad vyriška moteris pritraukia moterišką vyrą. Iš pradžių šie santykiai būna sėkmingai ir aistringi, tačiau palaipsniui vyriška moteris pradeda negerbti moteriško vyro ir kyla problemos.

„Kiekviena moteris, kad ir kokia ji bebūtų, kažkur giliai pasąmonėje svajoja, kad ateis stiprus vyras, ją apkabins ir sakys: „Viskas, gali nusiraminti, tavimi bus pasirūpinta“. Visos apie tai svajoja, tačiau ne visoms tai įgyvendinti leidžia aplinkybės“, – aiškino seminaro „Ką apie santykius turi žinoti kiekvienas“ autorius.

Santykių specialisto teigimu, pas lietuves moteris ypač išreikštas vienas iš pagrindinių bazinių poreikių – užtikrintumo ieškojimas. Santykių specialisto teigimu, pas lietuves moteris ypač išreikštas vienas iš pagrindinių bazinių poreikių – užtikrintumo ieškojimas.

Kokybiško pokalbio paslaptis

Kokybiškų pokalbių nebuvimas dažnai tampa viena pagrindinių santykių problemų. Išmokus juos teisingai atlikti, santykiai gali pasikeisti negrįžtamai.

„Dažnai iš žmonių girdžiu, kad tvirtų santykių pagrindas – gilus pokalbis. Mano atsakymas yra toks: „Nė velnio. Kuo daugiau šnekėsitės, tuo daugiau barnių turėsite“, – rėžė V. Jančiauskas.

„Kai aš porų klausiu, kada paskutinį kartą turėjote tokį pokalbį, kuris tęsėsi kelias valandas ir po kurio buvote absoliučiai dėkingi, jog norėjosi tik apsikabinti, dažniausiai išgirstu atsakymą, kad poros to neprisimena arba tai buvo santykių pradžioje. Idomu tai, kad niekas nepamena ir to, apie ką šnekėjo, tačiau žino, kad buvo labai gera vienas kito įsiklausyti“, – aiškino lektorius, kuris mano, kad visiškai nesvarbu, ką šnekėti. Daug svarbiau kaip. „Svarbu, kaip tu jautiesi, kad tave partneris jaučia ir supranta, kad šneki ne su siena“, – priminė sėkmingų porų koučeris.

Anot V. Jančiausko, kokybiškas pokalbis įvyksta tada, kai partneris sugeba visą dėmesį ir mintis sutelkti į pašnekovą, t.y. būti čia ir dabar. Vyro gebėjimas moteriškuose pokalbiuose išugdyti „čia ir dabar“ yra kokybiško pokalbio paslaptis. „Būtent to mokome seminaro „Ką apie santykius turi žinoti kiekvienas“ metu. Naudojant mūsų technikas, ši savybė yra tikrai paprastai išugdoma.“, – tikino santykių ekspertas.

Įdomu dar ir tai, kad kokybiškas pokalbis neturi vykti kas savaitę. Tai – gana retas reiškinys. Kasdien vyras ir moteris apsikeičia vadinamais dienos raportais.

Paprastai vyriški ir moteriški raportai kardinaliai skiriasi. Vyriškas būna labai lakoniškas, be detalių, o moteriškas, atvirkščiai, kupinas įspūdžių ir spalvų. Jei vyro pateikta dienos ataskaita yra labai sausa ir trumpa, moteriai iš karto kyla įtarimas, kad vyras kažką slepia ir nepasitikėjimas, kuris veda atgal prie pamatinio saugumo poreikio. Santykių eksperto nuomone, išmokus teisingai apsikeisti dienos ataskaitomis, santykiuose tai gali suteikti bendrumo jausmą.

Lietuvis ar užsienietis?

„Mes esame tokie, kokioje aplinkoje užaugome“, – mano V. Jančiauskas.

Vyro santykiai su moterimis yra tokie, kaip įprasta Lietuvoje kultūriškai. Lietuvių vyrų įgūdžiai puoselėti santykius su moterimis yra prastesni, nei kitose ilgiau nepriklausomose šalyse. Lietuviai yra labiau konservatyvūs, jiems sunkiau išreikšti jausmus.

„Sovietiniais laikais buvo įprasta, kad vyras ir moteris tapdavo pora daugiau iš patogumo nei meilės. Tačiau dabar taip nebėra.“, – mano į Londoną netrukus atvyksiantis koučeris ir prideda, kad lietuvės moterys žinoma nuostabios (juokiasi, – aut. past.).

Santykių specialisto teigimu, pas lietuves moteris ypač išreikštas vienas iš pagrindinių bazinių poreikių – užtikrintumo ieškojimas. Kol jis nėra patenkintas, meilė negali augti. Tik tuomet, kai moteris su vyru jaučiasi šimtu procentų saugi, ji gali atsiverti visomis spalvomis ir mylėti vyrą.

Idealiu atveju, pirma turėtų atsirasti meilės ryšys, o saugumo paieškos tik po to. Pas lietuves kol kas šios dvi vertybės dažnai apsikeičia vietomis. Daugelis lietuvių vyrų, kaip taisyklė, nepatenkina užtikrintumo poreikio, o su vyru moteris trokšta jaustis saugi.“, – aiškino seminaro „Ką apie santykius turi žinoti kiekvienas“ lektorius V. Jančiauskas.

Kovo 25 d. Vytautas Jančiauskas Londone ves išskirtinį, didžiulio populiarumo Lietuvoje sulaukusį dviejų dalių seminarą „Ką apie santykius turi žinoti kiekvienas“.

Šaltinis
Temos
"Tiesa"