Kaip tik todėl, jog pastaroji metafora veikiausiai liko nesuprasta, prireiks skaitytojo ryžto įsidėmėti aibę terminų, iš pirmo žvilgsnio labiau tinkančių tolimai laukinei gamtai.

Tačiau šis santykių pasaulis jau visai čia pat, prie slenksčio: sūnaus kambario, kabineto stikliniame daugiaaukščiame pastate ar tam tikros amžiaus ribos.

Cougar – tai ne tik puma, antras pagal dydį katinių šeimos plėšrus žinduolis, bet ir 35 metų slenkstį perkopusi moteris, kurią domina mažiausiai aštuoneriais metais jaunesni vyrai. Dėl šios sąvokos kilmės vis dar diskutuojama, tačiau manoma, jog pirmą kartą ji pavartota Kanados pažinčių svetainėje cougardate.com ir tik vėliau pradėta naudoti TV serialuose, filmuose bei reklamose.

Pavyzdžiui, 2007-aisiais sukurtas Christopherio Duddy režisuotas filmas „Cougar Club“, kuriame du koledžo absolventai seksualinius žaidimus su jauniklių ieškančiomis vyresnėmis moterimis nusprendžia paversti uždarbio šaltiniu. 2009-ųjų pavasarį TV kanalas „Land“ pradeda transliuoti realybės šou „The Cougar“. Čia vyresnė moteris renkasi vaikiną iš dvidešimties jaunų vyrų.

Tų pačių metų rugsėjį dienos šviesą išvysta JAV televizijos serialas „Cougar Town“. Pagrindinį išsiskyrusios moters vaidmenį atliekanti Courteney Cox vaikšto į pasimatymus su į sūnus jai tinkančiais vyrais... Veikiausiai šį sąrašą būtų galima tęsti, bet verčiau kuguarizmo apraiškas pamatyti savo pačių akimis interneto svetainėse dateacougar.com, gocougar.com, cougarpatrol.com ir pan.

Puma – tai 27–30 metų sulaukusi moteris, kuri domisi jaunesniais vyrais. Laikoma, kad ji dar tik treniruojasi būti Cougar. Moteris yra vyresnė už savo draugą mažiau nei aštuoneriais metais.

Sugar mama / mommy (cukrinė mamytė) – turtinga vyresnio amžiaus moteris, už jaunesnio vyro seksualinį prielankumą atsidėkojanti pinigais bei dovanomis. Tai nelaikoma prostitucija, nes Sugar mama yra vienintelė jaunuolio draugė ir vienintelė materialinės paramos teikėja. Vaikinas, ieškantis vyresnių moterų, vadinamas Cub (jaunikliu). Žinoma, egzistuoja ir kur kas ironiškesnis pavadinimas – Toy boy / Boy toy (berniukas žaisliukas). Tai daug jaunesnis draugas ar vyras, vyresnei draugei arba žmonai reikalingas tam, kad suteiktų seksualinį pasitenkinimą.

Apskritai, jaunesnės draugijos ieškantys vyrai ir moterys apibūdinami universaliu terminu Cradle robber / Cradle snatcher – lopšio plėšikais, o santykiai, kai didelis poros amžiaus skirtumas aplinkiniams krenta į akis, švelniai vadinami May-December romance (gegužės–gruodžio romanu). Už šios sąvokos atsiradimą ir vėl derėtų padėkoti televizijai, nes TV stotis BBC komedijoje „May to December“ tokius santykius jau spėjo išnarstyti po kaulelį.

Kodėl apiplėštų lopšių daugėja?

Skatinimų išbandyti kuguarizmą šių dienų pasaulyje iš tiesų nemažai. Pavyzdžiui, meilės ryšių su jaunesniais vyrais nuslėpti visai nesistengia kuguarizmo ambasadorės iš žvaigždžių padangės: amerikiečių aktorės 47 metų Lisa Rinna, 48 metų Demi Moore, 62 metų sulaukusi Babara Hershey, 64 gimtadienį atšventusi Susan Sarandon, 58 metų aktorė ir prodiuserė Marilu Henner, 35 metų popdainų atlikėja ir autorė Melanie Brown, septyniasdešimtmetį švęsianti mados kūrėja Vivienne Westwood... Be abejonės, šį sąrašą būtų galima tęsti. Tad kodėl lopšio plėšikių daugėja?

Psichiatrijos mokslų daktarė Suenna Massey sako, jog kuguarizmas puikiai atspindi besikeičiančius vaidmenis mūsų visuomenėje. Anot jos, ši tendencija labiau susijusi ne su moterų amžiumi, o su jų finansine nepriklausomybe, ji net lygina kuguarzimą su gamtos kibirkštimi, įžiebta jauno vyro gyvybingumo ir vaisingumo. Teigiama, kad kuguarzimas yra lyg savotiškas atsakas patriarchalinei kultūrai, tai proga moterims susigrąžinti prarastas galias, pakelti į žemę nudelbtas akis ir pagaliau pradėti vaikščioti į pasimatymus su tais, kurie dar nepažįsta „Viagros“. Negana to, jaunesnis ir mažiau pasiekęs vyras gali rūpintis vaikais, o moteris – ir toliau netrukdoma siekti karjeros...

Psichologijos mokslų daktarė Diana Kirschner teigia, jog cukrinės mamytės jau seniai nebeieško tik berniukų žaisliukų – iš tiesų net 90 procentų jų nori ilgalaikių santykių su jaunesniais vyrais. Kodėl? Itin prisižiūrinčios, ketvirtą dešimtį perkopusios moterys botulino toksino injekcijomis bei sportu paneigia savo fizinį amžių, jos liudija jaunystę, todėl pastebi naujas santykių galimybes.

Įdomios ir psichologijos mokslų daktarės Susan Albers įžvalgos: neva kuguarizmo apraiškos mūsų visuomenėje atgaivina jau ilgokai sergantį kūno įvaizdį, tad pagaliau moterys gali jaustis seksualios nepriklausomai nuo savo amžiaus. Anot Susan Albers, kuguarizmo reiškinys labai kontroversiškas: viena vertus, tai seksualios, galingos ir jauniklius mėgstančios brandžios moterys, antra vertus, kuguaristėmis laikomos ir tos, kurios jaunesnių vyrų glėbyje gaivina savo šlubčiojantį savigarbos jausmą... Ir vėl, visai kaip jaunystėje, jaučiasi seksualios.

„Devynerių metų amžiaus skirtumą jaučiau tik iš pradžių – juk vyrą galima užsiauginti. Man pavyko tai padaryti vos per keletą mėnesių, bet aš niekuomet negalvojau apie jauną vyrą kaip apie žaisliuką, kurį lengva suvaldyti. Nevalia žaisti su tuo, kurį myli!

Jaunesnis vyras veržiasi į gyvenimą, jis atkaklus, imlus, trykštantis energija, jis dvelkia jaunatviškumu, todėl šalia tokio niekada nebūna liūdna. Jaunas vyras – tai eržilas lovoje, kiti jo vietoje jau seniai būtų užmigę. Būdama su jaunesniu vyru, jauti, kad gyvensi dar šimtą metų“, – šitaip apie meilę jaunesniam vyrui papasakojo pažįstama kuguaristė iš Vilniaus. Vėliau ji dar pridūrė, kad tikrai ne kiekviena moteris galėtų (ir norėtų) gyventi su jaunikliu.

Sociologijos mokslų atstovams lopšio plėšikių meilės priežastys atrodo gan paprastos: greit septyniasdešimtmetį švęsianti sociologė (ir kuguaristė) Ursula Richter tvirtina, jog gamtoje esti šioks toks neatitikimas: kai brandžios moterys pasiekia seksualinio gyvenimo pilnatvę, jų bendraamžius ištinka vidurio amžiaus krizė. Tad kas belieka 40–60 metų moteriai, užauginusiai vaikus ir gerai pažįstančiai savo kūną? Atsakymas drauge ir paprastas, ir sudėtingas: plėšti lopšius.

O gal jaunikliai patys iškrenta iš lopšio?

Kodėl jaunikliai leidžiasi pagrobiami iš lopšio? Sociologė Ursula Richter sako, kad brandžios moterys yra patyrusios, patikimos, tolerantiškos ir suvokusios keletą svarbių dalykų: jų laimė nepriklauso tik nuo vyro; jos žino, ko nori iš gyvenimo. Ar iš tiesų jauniems vyrams patinka draugės, kurių nebereikia laikyti už rankos, nes jos savarankiškai siekia savo tikslų?

Pacituosiu brandžioms moterims neatsispiriantį vaikiną iš Kauno, su kuriuo kalbėjausi rengdama šį straipsnį: „Taip, vyresnės moterys yra finansiškai savarankiškos – tai labai didelis privalumas. Jos turi gyvenimiškos patirties, todėl dažnai renkasi pragmatiškesnius, abiem pusėms naudingus problemų sprendimo būdus. Bet seksualinis gyvenimas, mano supratimu, labiau priklauso ne nuo moters amžiaus, o nuo dvasinio poros ryšio.“

Galbūt vyrams patinka motiniškos moterys? Gal bandant suvilioti vyresnę imponuoja mažesnė konkurencija – juk vyrai dažniau domisi jaunesnėmis? Gal santykiai su vyresne moterimi lyg „atleidžia“ nuo tėvystės? Jokių bemiegių naktų ir savimi negalinčių pasirūpinti kūdikių: vyresnės draugės vaikai jau ūgtelėję, o savi dar nepradėti... Nors kaunietis toliau kamantinėjamas nebesileido, psichologė Nancy D. O’Reilly sako, kad nėra ko stebėtis brandžių moterų trauka: „Juk jos neslopina savo seksualumo ir joms nebeįdomi santuoka.“ Ech, koks patogus variantas, ar ne?

Bene pats tradiciškiausias meilės vyresnei moteriai paaiškinimas – neva ji kur kas geriau pasiruošusi mokyti jauniklį apie gyvenimą, meilę ir seksualumą, ji tarsi įskiepija žinias apie juslinius malonumus, nes dažniau už jaunikles patiria orgazmą ir nebijo išsakyti savo seksualinių norų. Šią versiją galima papildyti pačių jauniklių nurodomomis priežastimis: juos traukia šių moterų branda, atvirumas, saviraiška ir didelė savigarba.

Kita vertus, yra specialistų, teigiančių, kad visai nesvarbu, kuris poroje vyresnis – vyras ar moteris: neva santykių, kuriuose didelis amžiaus skirtumas, priežastys yra tos pačios (pavyzdžiui, bendraudami su jaunesniu mes ir patys jaučiamės jaunesni; vilioja tarpusavio mainai: vienas pasiūlo turtą, galią ir saugumą, kitas – jaunystės polėkį ir grožį; mėgstame laužyti nusistovėjusius tabu ir t. t.), o trauka – abipusė.

Esti nuomonių, kad moterims, kurioms nereikia globėjiškų, už jas stipresnių vyrų, ir vyrams, kurie neieško gležnų, rūpesčiu lengvai suviliojamų moterų, tokie lopšio plėšikės ir jauniklio santykiai labai tinka. Maža to, ši trauka po truputį sėkmingai įveikia visus socialinius tabu – juk kadais žilstelėjęs lopšio plėšikas su ką tik iš lopšio iškritusia jaunikle kėlė audringas visuomenės reakcijas...

Ko nori lopšio plėšikės?

Ar žinote, kokių vyrų nori kuguarizmo šalininkės? Anot psichologės Dianos Kirschner, jos nori jaunesnių, romantiškų, galantiškų ir netempiančių emocinio bagažo iš praeities! Psichologės duomenimis, 52 procentai keturiasdešimtmečių kuguarisčių tvirtina, jog idealiausias vyro amžius – 24–27 metai; 45 procentai tokių moterų prisipažįsta, kad yra ėjusios į daugiau nei penkis pasimatymus su jaunikliais – vadinasi, joms kuguarizmas nėra tik vienkartinis bandymas; negana to, trečdalis kuguarisčių tvirtina, jog niekada neitų į pasimatymą su bendraamžiu vyru ir tik 5 procentai apklausoje dalyvavusių respondenčių planuoja kada nors (!) vėl susitikinėti su bendraamžiais...

Mylėti(s) smagu?

Ne visuomet. Bendravimo pradžioje pora sulaukia daugybės nemalonių klausimų: ką darys jauniklis, kai jo draugė dar labiau pasens? Gal šie santykiai byloja apie motinos ir sūnaus meilės stygių? Kaip elgsis moteris, kai poros kelyje pasitaikys jaunesnė konkurentė? Kaip reaguos tėvai, kai sūnus pristatys jam į motinas tinkančią draugę?

Sociologė Ursula Richter nustatė, kad brandžios moters artimieji žinią apie jaunesnį jos draugą sutinka tolerantiškai ir palankiai, tačiau netolerantiška jaunuolio aplinka tampa tikru santykių išbandymu, todėl iš pradžių tokia pora turi šiek tiek mažiau šansų išlikti kartu nei bendraamžiai įsimylėjėliai.

Dažnai menkas pasitikėjimo savimi jausmas moteriai neleidžia patikėti, jog ji iš tiesų patinka jaunikliui, atsiranda sekinantys įtarinėjimai, pavyduliavimai ir kaltinimai neištikimybe, kurie neretai sužlugdo santykius. Rusijos statistika byloja, jog pirmasis skyrybų pikas užklumpa 25–29 metų vyrus, kurie, būdami jauni, sukūrė santuoką su vyresne už save moterimi. Antrai santuokai į žmonas jie renkasi jaunesnes, nes nori sukurti naują šeimą ir pagaliau susilaukti vaikų.

Bet sociologė ir kuguaristė Ursula Richter tvirtina, kad iš tiesų tokios poros kelią retai perbėga jaunesnė moteris, negana to, lopšio plėšikės ir jauniklio santykiai neva yra stabilesni nei bendraamžių porų. Belieka spėlioti, kaip skirtųsi šie tvirtinimai, jei Ursula Richter nebūtų kuguaristė?

Dėl ko moterys įsimyli daug jaunesnius vyrus?

Taip jos realizuoja savo poreikį būti motina 2 %
Dėl tų pačių priežasčių, dėl kurių vyresni vyrai myli jaunesnes moteris 9 %
Nes būdamos su jaunesniais moterys ir pačios jaučiasi jaunesnės 17 %
Jaunesni vyrai kur kas seksualesni 12 %
Nes yra valdingos ir joms patinka berniukai žaisliukai 5 %
Moteris vilioja galimybė tapti neprityrusių vaikinų mokytojomis 10 %
Faktas, jog suviliojo jaunesnį, joms prideda pasitikėjimo savimi 17 %
Amžius meilei ne kliūtis. Tai - tiesiog viena iš mylimo žmogaus savybių 28 %

Apklausa, atlikta www.asirpsichologija.lt

Naujausiame žurnalo „Aš ir psichologija“ numeryje skaitykite:

Gyvenimo įžvalgos
Pokalbis su Algimantu Čekuoliu.

Biuras namuose
Darbo namuose pliusai ir minusai.

Kad vaikai klausytųsi
Praktiniai patarimai, kaip kalbėtis su vaikais.

Kas pyksta, tam ragai dygsta
Pykčio valdymo metodai vaikams ir jų tėvams.

Neištikimybės painiava
Kur gali nuvesti žaidimas meilės santykiais?

Pumos, lopšio plėšikės
Apie santykius, kai poroje vyresnė moteris.

Žvilgsnis pro rakto skylutę: pamąstymai apie paslaptį
Didžiausia paslaptis – tu pats.

Unikalūs prasmės atradimo takai
Logoterapija – gydymas prasme.

Nėštumo išbandymai
Ką sako kūnas besilaukiančiai moteriai?

Gėlių slėpiniai
Kodėl žmones džiugina gėlės?

Dvi Lietuvos
Deklaruojamas ir turimas vertybes gali skirti bedugnė.

Pasekmės ir moralė
Apie liniją tarp gėrio ir blogio kiekvieno širdyje.

Urbanizuota lysvė ir keturračiai Sacharoje
Didžiausi nuotykiai patiriami... virtuvėje.