O išdrįsau pasakyti, kad ją myliu, neseniai, po pusantrų metų laikotarpio. Bet tai tik pablogino mūsų santykius. Dabar ji man sako, kad nenori bendraut toliau, nes mano, kad taip bus tik geriau, bet aš taip nemanau. Giliai, giliai širdy jaučiu, kad man pavyks kažkaip pabudinti tą meilę man... Tik nežinau kaip, todėl ir prašau jūsų patarimo! Padėkite!

Pataria psichoterapeutas Olegas Lapinas

KAI BŪNA SUNKU MYLĖTI

Manau, kad mėginti pabudinti meilę - pats beviltiškiausias užsiėmimas. Per prievartą mielas nebūsi. Juk meilės esmė – pasirinkimas, kai mes laisvai pasirenkame vieną žmogų tarp kitų. O kaip gali pasirinkti, jei kas nors bando tave budinti? Gali tik pasiduoti tam budintojui ir apsimesti, kad jį myli. Arba priešintis jam.

Todėl kai jūs patikdavote merginai, jūs ją laikėte tik drauge. Jūs priešinotės mylinčiojo vaidmeniui. O kai pats pradėjote jai jausti daugiau nei draugiškumą, ji nebenori bendrauti su jumis toliau. Ji priešinasi. Tokia jau meilės santykių prigimtis: kai tave vejasi, tu bėgi. Kai pats vejiesi - nuo tavęs bėga.

Tad peršasi išvada, kad geriausias būdas pažadinti meilę - jos nežadinti? Geriausias būdas sukelti meilę - siūlyti būti tik draugais?

Taip, yra toks būdas. Neskubėk rodyti, kad įsimylėjai, apsimesk, kad nieko nejauti ir nuduok, kad jauti tik draugiškus jausmus.

Deja, ir tai nesuveikia. Jei iš tiesų įsimylėjai, tai ir rausti, ir delsi tiesą pasakyti, ir visokias klaidas darai tam žmogui esant šalia – vienu žodžiu, išsiduodi. O jau kaip baisu meilėje prisipažinti! Juk prisipažinęs gali išgirsti, kad tu domini tik kaip draugas, bet ne kaip vyras.

Nelengva elgtis protingai. Taip žaisti meilės santykiais - reiškia imti manipuliuoti savo išrinktuoju. Sėkmingai manipuliuoja žmonės, kurie nemyli iš tiesų, o tik flirtuoja, arba bando padaryti, kad tave mylėtų, patys nemylėdami - „širdžių ėdikai“. Jiems kartais pavyksta. Tačiau pavyksta kas?

Pavyksta padaryti, kad juos įsimylėtų. O patys jie meilės nejaučia, o tik ja žaidžia. Anksčiau ar vėliau ir jie pamilsta. Tuomet visi žaidimai baigiasi. Jie kenčia. Būtent dėl šios priežasties merginos, patyrusios vienpusio įsimylėjimo kančias, kartais ima svajoti: „norėčiau, kad jis man prisipažintų meilėje, o aš jį atstumčiau“.

Tame yra keršto atspalvis. Visai gali būti, jog ir jūsų draugės elgesys turi savyje keršto elementą už tuos laikus, kada ji norėjo daugiau, o jūs joje matėte tik draugę.

Tačiau kodėl viskas būna taip sudėtinga? Argi nebūtų paprasčiau, jei mūsų įsimylėjimas įžiebtų kitą be jokių triukų ir manevrų? Juk taip būtų paprasta: patiko mums žmogus, ir iš karto viskas vyktų kaip pasakoje: „Jie pamilo vienas kitą visam gyvenimui ir susituokė“.

Taip būna ne tik pasakose. Yra toks dalykas kaip abipusė meilė iš pirmo žvilgsnio. Tam reikia, kad žmonės akimirksniu atpažintų vienas kitame kažką artimo ir brangaus. Lyg būtų daug metų pažįstami. O kad tai įvyktų, turi atitikti labai daug sunkiai pamatuojamų dalykų žmogaus bruožuose ir kūnuose.

Tačiau žymiai dažniau meilės iš pirmo žvilgsnio vietą užima „gaudynės“: tai tu mane, tai aš tave. Ir šį procesą lydi baimė.

Kažkas mus įsimylėjo. Ima siųsti dėmesio ženklus. Iš pradžių tai tik malonus žaidimas. Tačiau štai viskas ima peržengti žaidimo ribas. Baimė tam tikru momentu viduje mums pasako: „Stop. Tave įsimylėjo. Tuoj tave ims savintis. Prarasi savo laisvę. Save prarasi. O juk dar tiek galimybių nusimato. Bėk“. Tačiau štai žmogus į tave nežiūri, atšalo. Ir vėl neramu, ir vėl baimė kyla, tik priešinga: „Liksi vienas - vykis greičiau“.

Na, gerai, jei taip ir yra, tai negi nebūna kitaip? Kodėl dabar jūsų draugei nepaėmus ir nepasakius jums: „Tu mane myli? Ir aš tave myliu“. Tokiu atveju jūs abu nustotumėte žaisti ir tarsi šoktumėte abu nuo skardžio į tą patį vandenį. Ir tie, kurie abu vienas kitam prisipažįsta meilėje, dažniausiai netgi pajaučia palengvėjimą. Kodėl ji to nedaro?

Taip gali padaryti tik žmogus, kuris nejaučia pirmosios baimės – baimės netekti savo laisvės. Toks žmogus iš anksto atiduoda save į jūsų rankas - be išlygų. Jam save prarasti nebaisu, kitokių galimybių jis nenori.

Tai savotiškas pasiryžimas atsižadėti visų kitų potencialių gyvenimo draugų. Liūdna, bet jei jūsų draugė tam nepasiruošusi, ji negali leisti sau jus mylėti. O gera žinia yra ta, kad pasakiusi jums: „Taip bus tik geriau“, ji iš tiesų suteikia jums vieną gerą dalyką - laisvę.

Dabar jums nebereikia nei žaisti žaidimo: „Tu mane vejiesi - aš bėgu“. Dabar jums nereikia atsižadėti visų kitų galimų moterų. Jos visos - jūsų. Ir padovanojo tai jums jūsų draugė.

Jūs, žinoma, pasakysite, kad nereikia jums tokios dovanos. Kad nereikia jums šiuo metu jokių kitų moterų. Kad ji yra jūsų išsvajota mergina. Ir kad jūs būtumėte pasiruošęs atsisakyti dėl jos savo laisvės. Pasakysite jūs tai visai nuoširdžiai. Tačiau kokį rezultatą tai duos?

Jūsų mergina gali tik pasijusti nesmagiai, kalta. Juk nemalonu yra atstumti vyrą, kuris dėl tavęs pasiruošęs viskam. Todėl neskubėkite atstumti savo laisvės. Jūs galite patirti dramą, netekęs savo vilčių. Jums jau dabar labai skaudu. Tačiau per šį skausmą jūs galite įgyti kur kas daugiau - įgyti patirtį, kuri reikalinga meilės santykiuose. Ir ši patirtis - drąsa.

Jūs pats rašote, kiek daug laiko jums prireikė prisipažinti meilėje. Dabar jūs tai vieną kartą padarėte. Jūs tai mokate daryti drąsiau. Jūs ilgai ruošėtės, todėl dabar jūs turite patirtį beveik metus palaikyti santykius. Ši patirtis liks su jumis. Taigi ką jūs įgyjate, prarasdamas merginą?

Jūs išmokstate mylėti. Įsimylėti nesunku. Mokėti mylėti sunku. Ir jūsų dveji paskutiniai metai ir buvo skirti tam, kad jūs mokytumėtės mylėti. Jūs apie tai nežinojote. Šios meilės mokyklos neprašėte ir tokiais žodžiais jos nevadinote. Tačiau ji yra ir dar nesibaigė.

Dabar jūsų laukia ypač sunki pamoka - mokytis paleisti žmogų. Mokytis atsižadėti. Mokytis atsisveikinti su praeitimi, kad išlaisvintumėte save ateičiai. Tai, kuriai būsite pasiruošęs abipusei meilei be žaidimų.

Gerbkite save už šį mokymąsi.

Sėkmės jums.
Olegas Lapinas

Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (443)