Vėliau kalbėjomės, sakė, kad ir ji jam ir jis jai nebejaučia to paties, ką jautė pradžioje, bet myli. Tačiau skirtis su manim, man paklausus, lyg ir nenorėtų, nebent aš norėčiau (aš to tikrai nenoriu)... Tačiau namo taip pat negrįžta... Net nežinau, ką man daryti...

Bijau likti viena, bijau jį prarasti, noriu susigrąžinti, bet bijau (ir jis bijo), kad abu vėl busime nelaimingi, kad jis jos nepamirš, kad nepajus man šiltų jausmų (meilės), kad bus kaip paskutiniu metu... Be to, nežinau, kaip jį susigrąžinti...

Santuokoje jau 5 metai, iki tol irgi bendravome, vaikų neturime, lyg ir didelių nesklandumų ar nesutarimų šeimoje nebuvo, man 31, jam 33 metai.


Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Atsakymą į jūsų laišką norėčiau pradėti nuo jausmų, kuriuos šiuo metu išgyvenate. Mylimo žmogaus, sutuoktinio sprendimas būti su kita moterimi turėtų atnešti daug skausmo. Tokia situacija sukelia liūdesį, nes priverčia pajusti, ką reiškia išdavystė, vienatvė, artimo asmens pasitraukimas.

Kita vertus, ji sujudina mintis apie tai, ką darėte ne taip, ko trūko vyrui, kad jis susiviliojo kitais santykiais. Iš čia kyla nepasitikėjimas savimi, abejojimas savo kaip moters galimybėmis ir įsivaizdavimas, kad vyras yra vienintelis žmogus šiuo metu, kuris gali sugrąžinti jums stiprybę ir ramybę.

Kad ir kaip būtų skaudu, visgi reikėtų priimti faktą, kad jūsų sutuoktinis kuria kitą jam svarbų ryšį, kas reiškia, jog jūsų santykiai niekuomet nebegalės būti tokie, kokie buvo iki išdavystės. Kad pavyktų gyventi kartu, vienas iš esminių dalykų yra abiejų sutuoktinių noras vėl grįžti į santuoką, ko, panašu, jūsų vyras šiuo metu neišgyvena. Vadinasi, jūs esate ta ryšio dalis, kuri dar viliasi, norėtų bandyti būti kartu. Atrodytų, kad jūsų rankose tarsi yra sprendimas, ar šis ryšys baigtas, ar jūs esate pasiryžusi laukti, kol sutuoktinis taip pat atsigręš į jus.

Įsivardinimas ir priėmimas to, kas vyksta, nepakeičia ir jokiu būdu nepalengvina išgyvenamų jausmų. Gal net atvirkščiai, priėmimas, jog kitas žmogus atsisako jūsų ryšio, turėtų sukelti dar daugiau skausmo, liūdesio, pykčio, nusivylimo savimi ir kitu.

Visgi tai turi kažkokią kryptį, bandymą judėti atleidimo link ir pradėti naują gyvenimo etapą. Kas kitu atveju, kuomet tiesiog laukiate stimulo iš sutuoktinio, viliatės galima ateitimi, yra tarsi plūduriavimas atviruose vandenyse, be jokios galimybės plaukti į krantą. Tiesiog pasidavusi laukimui, paverčiate save priklausoma nuo kitų, o tai gal ir nesustiprina kančios, bet tikrai ją ištęsia.

Jei vis dėl to galvojate apie galimybę atkurti santykius, svarbu suvokti, kad dažniausiai ne išdavystė yra santykių nutrūkimo priežastis, o jau iki tol išblėsęs ryšys tampa erdve matyti kitus asmenis ir įsitraukti į bendrystę su jais. Vadinasi, būdama žmona kažko nepastebėjote. Greičiausiai jūsų santuokinis ryšys išgyveno tam tikrus sunkumus, dėl ko ir atsidūrėte dabartinėje situacijoje. Dėl to siekiant susigrąžinti sutuoktinį, pirmiausia vertėtų atsakyti į klausimą, kas neveikė jūsų šeimoje?

Kaip jau minėjau, kad santuokinis ryšys galėtų atsigauti po išdavystės, svarbu, kad abu žmonės būtų suinteresuoti jo atgaivinimu. Dar vienas svarbus veiksnys, kalbant apie ryšio tęsimą, yra susivokimas, su kokiais sunkumais, atitolinusiais vieną nuo kito, susidūrė jūsų šeima.

Čia vargiai galima išsiversti be šeimos konsultanto, psichologo ar psichoterapeuto pagalbos. Neretai terapijos metu, pora suvokia, kas iš tikro sudaro jų negebėjimą bendrauti, nemokėjimą išbūti atšalimo periodų ir panašiai. Konsultacijas galima išbandyti net ir tuo atveju, jei vienas iš sutuoktinių nebeturi vilties ar noro grįžti į šeimą. Susivokimas kas paskatino šeimos išyrimą, svarbus ne tik siekiant ją atkurti, bet ir kitų santykių kūrimui.

Taigi, jums pačiai svarbu nuspręsti, ką toliau darote su išgyvenama situacija. Pabandykite į viską pažvelgti, nesistengdama savęs apgaudinėti ir priimdama tai, jog sutuoktinis šiai diena yra pasirinkęs kitą, o ne jūsų ryšį. Taip pat verta atrasti, kas privedė jus prie tokios situacijos. Toks žingsnis gali suteikti naujas kryptis jūsų santykiams arba palengvinti išsiskyrimo procesą.

Stiprybės
Vaida

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)