Mano vaikai iš pirmos santuokos jo nemėgsta, o draugas atsako tuo pačiu. Gyvenimas materialiai pagerėjo, tačiau atmosfera namuose labai įtempta: vyresnėlis tapo šiurkštus, nebegrįžta nakvoti, dukrelė pasikeitė, užsidarė. Regis, ji bijo mano draugo, nors šis niekada nėra vaikų mušęs. Ką daryti, kad vaikai jį pamėgtų?

Atsako psichologė Rūta Bubelienė

„Jis nemėgsta mano vaikų, o šie atsako jam tuo pačiu“ – manau, taip yra iš tikrųjų, ir būtent tai yra įtampos jūsų namuose priežastis.

Vaikai per maži ir per silpni, kad patys formuotų santykius. Suaugęs žmogus pirmas turi pelnyti jų meilę arba bent prielankumą, o jūsų draugas, atrodo, nė nesistengia to daryti. Į meilę vaikai atsako meile, į dėmesį - atvirumu (tam, žinoma, reikia kantrybės), o į smurtą – baime.

Noriu priminti, kad smurtauti galima ir psichologiškai, o vaikai tokiai smurto rūšiai ypač jautrūs, nes nepajėgia nei perprasti jo, nei dėl jo pasiskųsti. Tokiu atveju mažesnieji užsidaro, vyresnieji bėga iš namų, elgiasi šiurkščiai, neklauso.

Jūsų dukrelės ir sūnaus elgesys kelia nerimą ir verčia galvoti, kad iš jūsų draugo jie patiria psichologinį smurtą. Galbūt jis gana subtilus, jei jūs jo nepastebite, o gal ir nenorite pastebėti?

Vaikų padėtis apsigyvenus drauge liudija, kad ir jūsų pačios santykiai su šiuo žmogumi nėra visaverčiai. Vargu ar jų pagrindas yra meilė, rūpestis vienas kitu, sielų artumas – dalykai, susiejantys vyrą ir moterį bendram gyvenimui. Jei vyras geras jums, bet blogas jūsų vaikams, vadinasi, jis nemyli jūsų visos, nepriima jūsų gyvenimo su bėdomis, džiaugsmais.

Galbūt vaikus jis laiko jūsų trūkumu ar trukdžiu bendram gyvenimui, tačiau ar su tokiu egoistu jis įmanomas? Nesate atviri vienas kitam, o gal ir patys sau. Jūsų santykiai pagrįsti išskaičiavimu iš vienos ir iš kitos pusės. Atrodo, kad jus prie vyro riša galimybė sudurti galą su galu, materialiai aprūpinti save ir vaikus, o jam tereikia intymių santykių ar moters namuose.

Laikas atvirumui: ir su savimi, ir su draugu, ir su vaikais, kol šie nenukentėjo nepataisomai. Ar materialinės gerovės kaina nėra pernelyg didelė?