Bandžiau ne kartą gražiuoju aiškintis, jis nenori girdėti, ką sakau ir pradeda šaukti, tada ir aš. Viskas baigiasi nesikalbėjimu, kenčia ir seksualinis gyvenimas. Paskutinio barnio metu aš jam pasakiau, tu mane matai ir pieši juodomis spalvomis, o jis atsakė, kad tikriausiai nebeliko gerųjų tavo savybių.

Labai skaudu tai girdėti, kai 17 m. stengiausi viską daryti, bet jis nieko neįvertina, nieko nenori padėti, tiesiog tinginys. Tik tiek, kad uždirba pinigų ne fiziniu darbu.

Mes net neturime apie ką kalbėti, o jei ką pradedu - būnu pašiepta, o taip pat pašiepia ir 15 m. dukra.

Kaip gyventi toliau, maniau, buvo alkoholis kaltas, bet klydau, tiesiog sudėtinga asmenybė. Dar jo tėvai išsiskyrę ir abu keisti žmonės.

Atsako psichologė Vaida Platkevičiūtė

Girdžiu nusivylimą, jog alkoholio nevartojimas nepalengvino jūsų šeimos gyvenimo bei judviejų santykio su sutuoktiniu. Nepadarė jo rūpestingesnio, šiltesnio, lengviau sutariančio. Tikėtina, jog suvokimas, kad pašalinus tai, kas buvo visų sunkumų priežastis, jie taip ir neišnyko, užgula dideliu svoriu ir sukuria beviltiškumą, liūdesį, nebetikėjimą savo sutuoktiniu ir galimybe patirti džiaugsmą šeimoje.

Gaila, bet išties alkoholio nevartojimas nėra visų problemų sprendimas. Išsilaisvinimas nuo priklausomybės talpina savyje bent kelis svarbius aspektus, kuriuos derėtų žinoti. Pirmasis yra tas, jog tikėtina, kad jūsų sutuoktinis gėrė nemažai laiko. Tai reiškia, jog per jį jūsų šeima buvo išmokusi gyventi su šiuo sunkumu. Jūs ir jis bei judviejų dukra turėjo tam tikras atsakomybes, pareigas, tam tikrą bendravimo būdą, vaidmenis. Alkoholis buvo tarsi jūsų ryšio tarpininkas ir tikrai svarbus komponentas santykyje.

Dabar tas komponentas tarsi dingęs. Ir čia natūraliai kyla pasimetimas kaip bendrauti be jo. To nemoka ne tik jūsų sutuoktinis, bet ir jūs. Ankstesni kartu buvimo būdai, reakcijos nebetinka. Dėl to natūraliai jūsų šeima išgyvena krizę.

Vartoju žodį krizė, turėdama mintyse situaciją, kuri reikalauja keitimosi. Ieškojimo, kaip būti kitaip, jau be alkoholio šeimoje. Pokyčių metui yra būdinga pyktis, nepasitenkinimas, susierzinimas, nesėkmių išgyvenimas, nežinojimas, kaip būti vienam su kitu naujai. Tai tarsi žemės drebėjimas, kurio metu vyksta kaita, o po jo kraštovaizdis atrodo kiek kitaip, bet nurimęs.

Dar vienas svarbus aspektas yra pati priklausomybė. Alkoholizmas yra liga, kuri apima ne tik fizinį, bet ir psichologinį bei dvasinį lygmenį. Dėl to sugebėjimas nevartoti svaigalų pats savaime neatneša priklausomam asmeniui ramybės. Negalėdamas vartoti alkoholio, jūsų vyras patiria tą patį vidinį gyvenimą, kuris buvo tuomet, kai jis gėrė. Gali būti, jog tą patį, kurio negerumą, pyktį, nuoskaudas bandė malšinti alkoholiu.

Galima įsivaizduoti, jog jūsų sutuoktinio vidinis gyvenimas primena dantų skausmą. Alkoholis natūraliai buvo tas, kuris padėjo jo nejausti. Šiuo metu jis yra su tuo pačiu danties skausmu, kuris jį erzina, pykdo, neleidžia nurimti, tačiau negali jo „užpilti“ svaigalais.

Verta priimti ir tai, jog žmonės retai kada sunkumą savo viduje geba atskirti nuo aplinkos. Juo labiau, jog regėti, kad jūsų vyras, kaip ir daugelis priklausomų asmenų, sunkumų priežastis suvokia išorėje. Tai reiškia ir jumyse.

Jūsų sutuoktinis nevartoja alkoholio, tačiau jis nėra pasveikęs nuo šios ligos, kurios simptomai šiuo metu labai akivaizdūs jūsų santykyje. Taip, kaip jūsų vyras yra vis dar priklausomas asmuo, taip jūs, vis dar priklausomybę turinčio vyro žmona, kas savo ruožtu taip pat leidžia pasireikšti tam tikram jūsų elgesio ypatumui. Jūsų vyro ir jūsų elgesys sukuria viena bendrą priekaištavimo, žeminimo, nuvertinimo bei bandymo įtikti, atremti atakas, bejėgiškumo atmosferą namuose.

Kokia galėtų būti išeitis iš šios situacijos? Priklausomybė labai sudėtinga, pagalbos reikalaujanti situacija. Tikėtina, jog jūsų sutuoktinis vargiai kreipsis pagalbos. Kita vertus, jis žengė žingsnį. Dėl to verta paieškoti pagalbos sau. O ją galima gauti Al Anon grupėse (informacijos ieškoti internete), kurios padeda priklausomų asmenų artimiesiems atrasti būdą gyventi ne tik priklausomo asmens, bet ir savo gyvenimą.

Stiprybės
Vaida

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (464)