Bet štai taip nutiko, kad išgėrę truputį neatsispyrėme tam ir dabar ji susimąsčiusi, ką daryti: keisti ar nekeisti santykiuose ką nors. Ką galėtumėte patarti tokioje situacijoje? Kaip geriau būtų elgtis: ar suprasti ir laukti atsakymo, ar dar kaip nors? P.S. jau po jos buvusio jau praėjo porą metų. Labai dėkingas už atsakymus.

Pataria psichoterapeutas Olegas Lapinas

KAIP UŽGYJA SEKSUALINĖS TRAUMOS?

Kaip supratau iš jūsų laiško, jūsų merginai po to, ką su ja prieš porą metų padarė buvęs vaikinas, pasidarė atgrasus seksas. Jūs nerašote, ką būtent jis padarė, tik minite, jog jis „pasinaudojo ja lovos reikaluose“. Ar reikia suprasti, kad jis ją išprievartavo? Ar tiesiog permiegojo su ja ir metė, nors ji tikėjosi ilgų santykių?

Imkime ir sujunkime šiuos du atvejus į vieną. Net jei jos ir neprievartavo, ji gali taip jaustis. Kartais, kai su žmogumi permiega ir meta, jam lieka jausmas, jog jį išprievartavo. Jam tai trauma. Ir šis jausmas yra teisingas, nes tokiu atveju jis jaučiasi daiktas, o ne žmogus. Tai jį žemina. Ir jei kitą kartą jam daiktu jaustis nepatinka, tai jis vengia to veiksmo.

Vadinasi tai „potrauminis sutrikimas“. Moterims jį gali lydėti skausmai, bandant lytiškai santykiauti ir netgi įėjimo į makštį susitraukimas- vaginizmas. Nežinia, kaip yra pas jus, tačiau, matyt, jūsų merginai seksas siejasi su pažeminimu, todėl ji jo vengia.

Tai, kad išgėrus ji vis dėlto „pasirašė“ seksui, rodo, jog jai ne svetimas intymus gyvenimas, tik tam reikalinga tam tikra „narkozė“. O alkoholis ir yra nuskausminanti priemonė. Žinoma, mergina su jums jo nevartotų, jei nepasitikėtų jumis. Ir yra už ką.

Jūs labai rūpestingai klausiate, ką jums daryti. Iš to galima padaryti išvadą, kad jūs saugojate merginą, nenorite kartoti ano vaikino elgesio. Ir svarstote, kaip čia atsargiau su mergina pasielgus. Galima net pagalvoti, kad jūs ją mylite. Nors jūs kažkodėl šio žodžio savo laiške vengiate, gal drovitės, ar panašiai.

Taip pat rašote, jog mergina irgi svarsto, ką jai daryti santykiuose. Aš ne iki galo supratau, ką reiškia šis svarstymas: juk jeigu ji mąsto, „keisti ar nekeisti santykiuose ką nors“, tai jau šaukštai po pietų: ji jau pakeitė kai ką santykiuose, ir ne ką nors, o susirado jus ir atgaivino seksą (tegul ir išgėrus). Panašu, kad jai dabar pasitaikė atsakingas vaikinas, kuris ja nesinaudoja. Su jumis jai jau yra kitokie santykiai. Ir galima tik galvoti, kaip juos išlaikyti ir vystyti.

Pirmiausiai apie tai, ko daryti nereikia: jokiu būdu neverta forsuoti jėga lytinių santykių. Jei jau jums labai knieti, tai pabandykite pradėti nuo atsargių glamonių, o prieš tai paprašykite, kad mergina padarytų jums masažą - geriau lengvą, švelnų, erotinio tipo. Kai ji bus aktyvesnė su jumis, nei jūs su ja, jai turėtų būti daugiau pasitikėjimo savimi. Taigi, nereikia vėl versti ją jaustis auka, kuria naudojasi. O ką galima patarti dėl pačių lytinių santykių?

Pats paprasčiausias patarimas jums būtų ir pats prasčiausias: tęsti lytinius santykius kažkiek išgėrus. Yra nemaža dalis moterų ir vyrų, kurie, jausdami nerimą prieš seksą, truputį išgeria. Jūs netgi matėte tai visuose vaizduose, kur rodoma „romantiška aplinka“: ten būtinai būna žvakės, tyli muzika ir vyno taurės. Tačiau jei jūs norite turėti santykius dažnai, tai gali privesti prie alkoholizmo, o moterų alkoholizmas vystosi ypač sparčiai. Vargu, ar verta tokią kainą mokėti už neskausmingą seksą. Todėl jei vynas porą kartų ir padėtų, toliau būtinai imkitės alternatyvių veiksmų - profesionalios pagalbos.

Taigi, jei turite tokią galimybę, Kitas variantas - kreiptis kartu su mergina pas seksologą: kai kuriuose dideliuose miestuose yra specialių intymios higienos ir seksologinių kabinetų bei centrų.

Seksologai dažnai susiduria su panašiais atvejais, nes lytinė sfera ir vyrams, ir moterims yra gana pažeidžiama. Todėl labai gėdytis ir drovėtis tokio vizito neverta. Dažniausiai seksologas pasišneka su moterimi apie jos praeitį ir dabartį, pasikalba ir su vyru. Tada jis pasirenka iš savo arsenalo kokią nors priemonę, kuri padeda kitiems su panašiomis problemomis: vaginizmo įveikimo programą su specialiais pratimais moteriai; įtaigą hipnozėje, sumažinančią nerimą prieš lytinį aktą; sekso terapiją porai, kurioje yra laipsniško baimės įveikimo etapai ir t.t.

Panašiai elgiasi ir psichoterapeutai, tik jie dar gali padirbėti su jūsų merginos praeitimi - grąžinti ją į situacijas, kuriose ji buvo traumuota ir padėti neutralizuoti gėdą, baimę ir nuoskaudą. Ir padėti jai atrasti resursų, kurių jai reikia šiandien.

Taigi profesionalai šiuo atveju geriau gali padėti, nei jūs. O jūsų vaidmuo būtų kitoks: tapti tuo vaikinu, su kuriuo mergina atstato savo pasitikėjimą kūnu, seksualumu, žmonėmis. Juk svarbiausias jos uždavinys - išmokti gerbti save, jausti, kad ji yra vertingas žmogus. Kaip gi ji apsieis be jūsų meilės ir susižavėjimo? Jums tektų gerbti ją ir mylėti visomis jums prieinamomis priemonėmis. Žinoma, ne veidmainiškai. Ir nepamirštant savęs paties. Neverta tapti „altruistu gelbėtoju“. Būkite ir jūs sveikas egoistas proto ribose.

Kad jūsų merginos pasitikėjimas nepriklausytų vien nuo jūsų, jai būtų labai gerai įsitvirtinti socialinėje sferoje: mokslai, darbas, hobis - visa tai pakelia moters savigarbą, ir jos lovos klausimai sprendžiasi sklandžiau. Jūs gi žinote statistiką: kuo moteris socialiai aktyvesnė, kuo labiau užimta, kuo sėkmingesnė jos karjera, kuo aukštesnis jos išsilavinimas - tuo dažnesni jos lytiniai santykiai ir tuo daugiau orgazmų ji patiria. Beje, priminkite apie šią statistiką savo merginai. O ką jai daryti su tuo - ji supras.

Sėkmės jums.

Olegas Lapinas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (189)