Mano darbas labai sunkus: grįžtu ir tiesiai į lovą. Verkiu kiekvieną dieną, svajoju apie Lietuvą, draugas guodžia tik tuo, kad toks gyvenimas ir turiu susitaikyti. Ar verti tie pinigai ko nors, jei esi nelaimingas? Ar verta planuoti ateitį su tuo žmogumi, kuris nemato mano kančių ir sako: susitaikyk su jomis??? Jei mano gyvenimas bus toks ir toliau, tai neverta gyventi...

Pataria psichologė Jūratė Selilienė

Jūsų laiškas trumpas, bet turtingas savo emocijomis, išgyvenimais – ačiū jums.

Klausiate „ar tai meilė, ar pripratimas“. Dažnai žmonės, pragyvenę ne vienerius metus drauge, kelia sau tokius klausimus. Tikriausiai sutiksite, kad kiekvieno žmogaus suvokimas ir meilės apibrėžimas yra skirtingas. Vieniems meilė – tai jausmas, kai gera matyti, jausti, prabusti šalia, apkabinti, kitiems – kai brangus šalia esančiojo džiaugsmas ir liūdesys; kai tuščia, žmogui nesant šalia, baugu vos tik pamąsčius, kad gali kas nors brangiam žmogui nutikti.

Labai dažnai žmonių meilė būna trapi ir netikra, nes mylima su sąlygomis, t.y. kai žmogus suklysta, padaro kažką netinkamai, meilė sugriūva. Mano požiūriu, pripratimas gali būti sudedamoji meilės dalis, tačiau ji turi būti ne pagrindinė. Labai svarbu, kad sau atsakytumėte, kas jums yra meilė, ką jaučiate draugui, dėl ko norite būti ir esate su juo, kokius poreikius galite patenkinti šalia esančio žmogaus, ar esate suprasta ir išgirsta, ko jums trūksta, ko norite ir tikitės iš judviejų santykio ir pan.

Dviejų žmonių santykiai yra sudėtingas procesas. Rašau ,,sudėtingas“, nes dviejų žmonių santykį abu žmonės turi nuolat kurti, kurstyti židinį, išmokti išklausyti ir išgirsti vienas kitą, paprašyti, išsakyti, kas nepatinka, išmokti atrasti abiems pusėms priimtiną problemos sprendimą.

Jaučiu, kad abu esate įsisukę į darbus ir nepaliekate laiko sau, santykiams. Tikėtina, kad per 6-erius metus pasikeitėte ir jūs kaip žmonės: siekiai, mąstymas, požiūris, vertybės. Galbūt tai jūsų santykių krizė, kurią reikia įveikti – reikia, jeigu to norite abu, jeigu svarbus judviejų ryšys, jeigu norite likti drauge ir kurti ateitį. Daug „jeigu“, į kuriuos turite atsakyti tik jūs abu.

Prisėskite su draugu romantiškoje aplinkoje ir pasikalbėkite apie judviejų santykius: ką jūs vienas kitam reiškiate, kaip jaučiatės, susitikdami tik savaitgaliais, kaip įsivaizduojate ateitį, kokios jūsų vertybės, tikslai, ką galite abu padaryti, kad jaustumėtės geriau. Gal reikėtų pamąstyti, kaip praleisti savaitgalį drauge, kad jis taptų teigiamų emocijų užtaisu visai darbo savaitei.

Kitas svarbus momentas – stabtelėkite ir atsakykite sau, su kuo susijusios jūsų svajonės apie Lietuvą, kas slypi po pastaraisiais žodžiais: gal ilgitės žmonių, kurie apkabintų, suprastų, jaustumėtės mylima, reikalinga, išgirsta. Žodyje ,,svajonė“ telpa savyje labai daug, galimai jame slypi jūsų poreikiai, kurie pastaruoju metu yra nepatenkinti santykyje su draugu ir tada, rodos, lėktumėte ten, kur gera, šilta, kur būtų jauku – tarsi bėgtumėte nuo problemų, sunkių emocinių išgyvenimų...

Taip pat labai svarbu atsakyti sau, apie ką tos ašaros – apie bejėgiškumą, draugo nesupratingumą, ilgesį kažko brangaus... Sunkiomis akimirkomis žmonėms padeda dienoraščio rašymas – tai puiki galimybė išlieti bei geriau suprasti savo jausmus, atrasti sprendimo būdus, pamatyti savo išgyvenimus kitomis akimis, tarsi iš šono.

Kai jūs klausiate, ar verti pinigai ko nors, jeigu esi nelaimingas, atsakyčiau, kad ne. Daug žmonių girdžiu sakančius, kad pinigai yra visagaliai, kad už juos galima viską nupirkti, kad jų turėdami jaustųsi laimingi ir būtų kur kas geresni santykiai su antrosiomis pusėmis. Taip, pinigai yra svarbūs žmogaus poreikių tenkinimui, tačiau jie negali padaryti stebuklų porų santykiuose, jais negalima nupirkti tikrų jausmų, vertybių, dvasinių dalykų – juk visų pinigų neuždirbsite...

Taigi atsakykite kiekvienas sau ir vienas kitam, ko kiekvienas iš jūsų nori, kokį gyvenimą norite matyti, kaip norite jaustis ir ką turėti. Saugokite ir branginkite vienas kitą, jeigu norite būti laimingi kartu!

Sėkmės,
Jūratė

***************************************************************
Turite problemą, kuri neduoda Jums ramybės? Rašykite psichologui@delfi.lt. Atsakymai publikuojami DELFI Gyvenime (psichologai neatsakinėja asmeniškai).

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją