Todėl, jeigu mažai pažįstamas žmogus nuo jūsų nenuleidžia akių, gali būti, jog šis įdėmus žvilgsnis slepia agresiją, ar rodo dominavimą.

Tiesioginio akių kontakto trukmė priklauso nuo du žmones skiriančio atstumo. Kuo fizinis atstumas didesnis, tuoj ilgiau įmanoma žiūrėti vienas kitam tiesiai į akis. Todėl bendravimas bus žymiai efektyvesnis, jeigu partneriai sėdės ne greta vienas kito, o skirtingose stalo pusėse. Tuomet fizinę atskirtį pokalbio metu kompensuos akių kontaktas.

Moterys ilgiau ir įdėmiau žiūri į tuos, kurie joms atrodo patrauklūs, arba stengiasi „perkąsti“ vyrą  - ar galima juo pasitikėti, o štai vyrai – į gražias jiems moteris ir tas, kurios jiems simpatizuoja.

Dailiosios lyties atstovės dažniau panaudoja žvilgsnio ginklą prieš priešingą lytį – tokios strategijos paaiškinimas labai paprastas. Moterys ir merginos įdėmų žvilgsnį interpretuoja ne kaip įspėjimą apie agresiją (ką daro dauguma stipriosios lyties atstovų), o kaip noro palaikyti kontaktą išraišką. O kaip moteris interpretuos simpatiją jai pajutusio vyriškio įdėmų žvilgsnį, priklauso nuo paties vyro akių ir jo veiksmų.

Išduos melagį

Nereikėtų manyti, jog tiesioginis žvilgsnis – visuomet nuoširdumo, atvirumo bei gebėjimo klausyti išraiška. Patyrę melagiai moka išlaikyti tvirtą ir abejonių nekeliantį akių kontaktą su pašnekovu. Moka jie ir kontroliuoti savo rankas, kad šios nevalingai neliestų veido ir neišduotų skleidžiamo melo. Tačiau jeigu melagis nėra labai patyręs, pavyzdžiui, vaikas, demaskuoti jį gana nesunku – rankos nevalingai vis bando paliesti veidą (pridengti nosį ir burną), žvilgsnis bėgioja į šalis.

Jausmus parodys vyzdžiai

Anot psichologų, išsiplėtę vyzdžiai byloja apie jausmų intensyvumą. Kai žmogus labai įdėmiai ir su dideliu susidomėjimu priima vienokį ar kitokį stimulą, aktyvuojamas visas jo organizmas. Tiesą sakant, padidėję vyzdžiai byloja apie simpatinės nervų sistemos įjungimą. Be jokios abejonės, kai jaunuolis žiūri į jam be proto patinkančią merginą, jos akyse jis ieško įrodymų, jog ji taip pat juo domisi. Aišku, padidėja ir jo paties akių vyzdžiai.

Vyzdžių sąmoningai sumažinti ar padidinti neįmanoma, todėl juos stebint galima gauti gana aiškios informacijos apie tai, ką jums jaučia nuo jūsų akių nenuleidžiantis žmogus.

Žvilgsiu manipuliuoti įmanoma, vyzdžiais – jokiais būdais. Jeigu į jus žiūrinčio vyro akių vyzdžiai padidėjo, neabejokite – jis jumis domisi, o jeigu vyzdžiai susitraukia – jūs jam nekeliate jokių emocijų.

Bet vien vyzdžiais pasikliauti meilės reikaluose taip pat neverta – svarbu prisiminti, jog jie kinta nuo apšvietimo ir vartojant įvairias narkotines medžiagas. Šviečiant saulei, vyzdžiai susitraukia, o tamsoje – pastebimai išsiplečia.

Apie ką mąstai?

Neurolingvistinio programavimo teorija skelbia, jog iš pašnekovo žvilgsnio galima sužinoti labai daug – pavyzdžiui, žvilgsnio judėjimo trajektorija gali atskleisti, kokios mintys tą akimirką sukasi žmogaus galvoje, ką jis mąsto: kuria naujus planus ar klaidžioja po prisiminimus.

Jeigu jūsų pašnekovas bendraudamas akis kreipia į kairę ir į viršų ar tiesiog į viršų, jam ramybės neduoda bandymas kažką prisiminti. Panašiai atrodo žvilgsnis žmogaus, kuris bando rasti atsakymą į klausimą, kaip atrodo penkių šimtų litų banknotas.

Jeigu kalbėdamas žmogus žvilgsnį vis kreipia į dešinę ir aukštyn, jis kažką intensyviai planuoja. Jis bando įsivaizduoti tai, ko dar niekada nematė, tai, ko dar niekada nebuvo. Pavyzdžiui, pabandykite įsivaizduoti savo draugą astronauto kostiumu.

Jeigu pašnekovo akys krypsta į kairę pusę – jį aplankė garsiniai prisiminimai. Jei žvilgsnis nukreiptas į dešinę – žmogus užsiima garsiniu įsivaizdavimu (pavyzdžiui, bando įsivaizduoti, kaip turėtų skambėti ateivių hiphopas).

Į kairįjį apatinį kampą nudelbtas žvilgsnis byloja apie žmogaus vidinį pokalbį su savimi. Jeigu akys nevalingai krypta žemyn ir į dešinę arba tiesiog žemyn, toks žvilgsnis byloja apie kinestetinį įsivaizdavimą. Pavyzdžiui, emocinį ir jausminį. Būtent tokia kryptimi keliauja jūsų žvilgsnis, kai prisimenate jausmą, kai gulėjote minkštoje šiltoje lovoje.

Gebėjimas nepastebimai ir atidžiai sekti pašnekovo akis bei mokėjimas analizuoti tokių stebėjimų rezultatus suteiks jums didelį pranašumą ne tik kasdieniniuose pokalbiuose, bet ir per svarbius dalykinius susitikimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)