1. Ištrinkite, užblokuokite ir nebesekite socialiniuose tinkluose savo eks. Net jei atrodo, ai kas čia tokio, bet kokios eks žinutės, foto jums vėl gali sukelti įvairius jausmus, prisiminimus ir paskatins jus vėl ir vėl apgalvoti savo išsiskyrimą. Kuo mažiau žinosite, tuo bus ramiau. Jei labai sunku ištrinti, nebedraugauti galite sau leisti, tai padaryti bent 1 mėnesiui, o tada galėsite iš naujo apsvarstyti šį sprendimą.

2. Atsikratykite daiktinių įrodymų apie jūsų draugystę. Visas įrėmintas nuotraukas, surinkite ir išneškite iš kambario, namų. Ištrinkite iš telefono, kompiuterio bendras ar tik buvosiojo/-sios nuotraukas. Arba bent jau foto patalpinkite ten, kur nebūtų lengvai prieinamos silpnumo minutę. Prisiminkite liaudies išmintį „Iš akių ir iš širdies…“

3. Nebendraukite su eks jokiais būdais. Nei gyvai, nei sms žinutėmis nei per jokius kitus socialinius tinklus. Jei pradėsite bendrauti vėl lengvai galite užkibti už to pačio kabliuko. Nesilankykite ten, kur galite sutikti savo buvusią meilę. Jokių kavinių, restoranų, barų, pramogų ten kur žinote gali būti jis/ji.

4. Mėgaukitės gyvenimu, o ne sėdėkite užsidarę namuose galvodami vieną ir tą patį, o kas jeigu būtų buvę… Džiaukitės gyvenimu, prisiminkite savo pamirštas veiklas, susitikite su pozityviais draugais. Pasaulis nenustojo suktis, kad jūs išsiskyrėte tikrai galite rasti daug įdomių veiklų, ko negalėjote, nespėjote, kai buvote santykiuose.

5. Mokykitės „perkrauti“ mintis, kai tik užplūsta mintys apie eks. Paprasčiausia technika yra saugios vietos technika – leiskite vaizduotei nunešti jus ten, kur jaučiatės saugi, rami ir atsipalaidavusi. Tai gali būti gamtos prieglobstis ar vaikystės namai, slėptuvė, kur jaučiatės gerai. Kita labai efektyvi sritis bendravimas, paklauskite draugų, kokių jie turi problemų ir pabandykite padėti įsigilinti į jų problemas ir paspręskite, kitų žmonių problemas. Kartais mes būname daug geresni kitų žmonių problemų sprendėjai nei savųjų. Dar paprastesnis būdas – leiskite sau pažiūrėti serialą, kurį seniai norėjote, bet nerasdavote laiko.

6. Įsivaizduokite savo ateitį, su žmogumi, kuris…
– Myli jus tokią, kokia/koks esate;
– Mėgsta ir priima jūsų keistenybes;
– Laiko jus išmintinga/išmintingu;
– Moka jus prajuokinti;
– Gerbia jūsų savarankiškumą;
– Priima jūsų visus draugus, gimines;
– Moka išklausyti jus;
– Su kuriuo, jaučiatės rami/ramus, saugi/saugus;
– Suteikia Jums jėgų, ir motyvuoja judėti pirmyn;

7. Atleiskite buvusiai meilei, kad pamirštumėte. Jei degsite pykčiu, emocijos kunkuliuos, bus tik sunkiau pamiršti. Kad būtų lengviau atleisti, galite parašyti laišką, kurio nebūtina niekam siųsti. Šiame laiške galite išrašyti visas situacijas, kurios jus skaudino, galite išlieti visus jausmus, kuriuos dar jaučiate. Tuo pačiu atsisveikinti ir pabandyti atleisti už tai kas skaudino, padėkoti už pamokas, kurias išmokote per šį santykį. Deja, tiesa tokia, kad sunkumai mus sustiprina, tampame savarankiškesni, išmokstame labiau pasitikėti savimi, galime peržiūrėti savo klaidas ir keistis.

8. Gerbkite save. Gali kilti prieštaraujančių minčių, kaip galiu nustoti galvoti apie žmogų, kurį galbūt dar myliu? O kodėl jums nepabandžius galvoti apie tai kas iš tikrųjų vertas jūsų meilės – save? Labai dažnai buvusias meiles sudieviname, o save nuvertiname, kaltiname. Stop, gana! Pagalvokite apie savo emocinius poreikius. Ogi, kaip šiandien pasirūpinote savimi? Kaip miegojote? Ką valgėte? Kaip jautėtės? Ką padarėte dėl savęs malonaus?

9. Leiskite jausti sau visas emocijas. Nors santykiai ir buvo toksiški, vis tiek gali kilti liūdesys, skausmas, tai normalūs jausmai, kuriuos reikia išbūti. Reikia išsiverkti ir paleisti liūdesį ir skausmą.

10. Venkite psichoaktyvių medžiagų. Alkoholis, narkotikai gali tam kartui pakelti nuotaiką. Tačiau jei būsite nevalgęs/iusi, nusilpęs/-usi labai lengvai galite perdozuoti ir įsivelti į naujus nemalonumus arba grįžti pas savo eks. Pagirios, bet kuriuo atveju bus labai sunkios tiek fiziologiškai, tiek emociškai. Po pakylėtų emocijų įpuolame į dar didesnę emocijų duobę nei buvome.

11. Nelikite vieni, o kalbėkitės. Tikrai tam tinka draugai, tėvai, kiti artimieji, dvasininkai ar psichologai. Visi, kas moka išklausyti. Jūs rūpite, nelikite vieni su savo kančia.

12. Skaitykite knygas apie toksiškus santykius. Pavyzdžiui, R. Norwood „Moterys, kurios myli per stipriai“, J.L. Hall „Narcizas tavo gyvenime“ ir panašias.