Dilema. Esu ištekėjusi ir turiu tris mielus vaikus. Mano vyras – nuostabus žmogus, tačiau nuo šiol geidžiu ir kito. Susipažinau su juo per vieną savaitgalinę išvyką. Akimirksniu pajutome vienas kitam nenumaldomą trauką ir jai atsidavėme. Seksas buvo tiesiog fantastiškas, be to, be paliovos kalbėjomės apie įvairiausius dalykus. Neabejotinai buvome giminingos sielos. Vis dėlto jis taip pat nėra vienišas – su partnere augina du vaikus. Nuo mano namų iki tos vietos, kurioje jis gyvena, – pora valandų kelio automobiliu.

Tas vyras sakė norintis vėl susitikti ir davė savo telefono numerį, taigi, praėjus dviem savaitėms su juo susisiekiau, mat mintys apie jį nuolatos sukosi mano galvoje: iš begalinio ilgesio praradau apetitą, ėmė kankinti nemiga, darėsi sunku susikaupti. Kurį laiką mudu susirašinėjome žinutėmis. Deja, ilgainiui jo jausmai atvėso. Aš šitai kaipmat pajutau. Tačiau pati tiesiog kraustausi iš proto. Negaliu nustoti apie jį galvojusi ir labai dažnai verkiu. Svajoju apie jį ir vakarais, kai einu miegoti, ir rytais, vos tik nubudusi. Tai pirmas kartas per visą mano vedybinį gyvenimą, kai leidau sau nuklysti į šalį. Mintys apie tą vyrą užvaldė visą mano esybę. Trokšte trokštu ir vėl jį pamatyti. Žinau, kaip nesąžiningai elgiuosi norėdama turėti ir jį, ir savo vyrą. Gal tai reiškia, kad įmanoma tuo pat metu mylėti daugiau nei vieną žmogų? Man taip atrodo, kad ta sumaištis galop prives prie beprotybės.

M. Frostrup atsakymas. Tikrai gali taip nutikti! Širdis – neįtikėtinai stiprių troškimų teritorija, o mūsų kasdienybė, palyginti su ja, – nyki ir nuobodi dykynė, retai pasiūlanti galimybių tuos troškimus patenkinti. Visomis išgalėmis stengiuosi suvokti, kuo tasai pabėgimas nuo realybės buvo ypatingas, kad ligi šiol neduoda jums ramybės. Atrodo, suprantu, kodėl pagunda buvo tokia galinga. Niekuo neįpareigojantis, seksualinį pasitenkinimą žadantis nuotykis, už kurį negresia jokia bausmė, rūpesčių kupinos kasdienybės kontekste tiesiog negali nevilioti. Turint omenyje, kad esate ištekėjusi ir turite tris vaikus, nesunku įsivaizduoti, kad pareigų jums nestinga, todėl neverta nė stebėtis, kad po poros kokteilių daug negalvodama nutarėte pasinaudoti pasitaikiusia proga „nekaltai pasismaginti“ (sunku net apsakyti, kokia klaidinga šita formuluotė!). Deja, šioje vietoje fantazijos baigiasi ir tenka sugrįžti į realybę, o joje, kaip žinia, galioja trečias Newtono dėsnis, kuriame kalbama apie veiksmą ir jam prilygstantį atoveikį, kitaip sakant, mūsų poelgius ir jų pasekmes.

Nors apimti aistrų ir užvaldyti geismo abudu jautėtės laimėję siautulingą naktį, pirmieji ryto saulės spinduliai ėmė sklaidyti tamsą ir tapo aišku, kad laimėtojas tėra tik vienas. Žinau, kad vyrai ir moterys dabar laikomi lygiaverčiais seksualinių žaidimų dalyviais, todėl skirtumais tarp lyčių pagrįstos išvados atrodo vis mažiau priimtinos, tačiau remdamasi savo praktika, per kurią begalę kartų teko klausytis apie sumaištimi pasibaigusius seksualinius nuotykius, galiu pagrįstai konstatuoti, kad santykiai be įsipareigojimų – vyrams priimtinesnis variantas, neretai (nors nebūtinai iš karto) paverčiantis moteris situacijos įkaitėmis.

Kaip tik šiuo momentu jums tenka stoti į akistatą su paprastu faktu: po santykių su kitu žmogumi likti visiškai laisvam tiesiog neįmanoma. Bent vienas būtinai norės pratęsimo. Šiuo atveju to norite jūs. Taip teigdama, jokiu būdu nenoriu pasakyti, kad vyrui kartu praleista naktis buvo mažiau maloni nei jums. Esu įsitikinusi, kad jis taip pat prisimena ją kaip fantastišką nuotykį, tačiau dalykas tas, kad visi jo nusistatymai liko nepakitę. Jums nutiko kitaip: nuotykis virto atspaudą širdyje palikusia patirtimi, todėl ir norite įtraukti tą vyrą į savo gyvenimą.

Atrodo, kad vyras jūsų susitikimą saugiai uždarė kuriame nors stalčiuke ir ten ramiai paliko. Jūs elgiatės kitaip – leidote, kad nuotykis sukeltų emocijas, kurios nežabotai auga. Visgi atminkite, kad pasiryždama atsitiktiniam seksui, turite priimti tam tikras žaidimo taisykles. Kitaip galite susidurti su kančią žadančiomis pasekmėmis: nė neįsivaizduojate, kiek laiškų aš gaunu nuo žmonių, ilgesingai prisimenančių atseit nekaltą nuotykį, kuris, pasak jų, apvertė aukštyn kojomis visą jų egzistenciją.

Minėjote, kad pasijutote taip, tarsi būtumėte giminingos sielos. Sielų giminystė – žinoma, atskiro nagrinėjimo verta tema, susijusi su mūsų nesugebėjimu suvokti ir pripažinti, kad kažko turime pakankamai, todėl daugiau norėti nevalia. Tiesiog pati pagalvokite, koks žmogus yra po vieno trumpo pasimatymo jūsų širdį pavergęs vyras. Juk jis – ištikimybę sulaužęs kažkieno sutuoktinis. Netgi jei jis sutiktų tęsti seksualinį nuotykį ar net paversti jį slaptu romanu, ar galėtumėte pasakyti, kad tai – žmogus, dėl kurio esate pasiryžusi viskuo rizikuoti?

Ar ne per daug naivu kalbėti apie sielų giminystę po keleto tarp orgazmų ištartų sakinių? Fizinio suartėjimo akimirkomis tariamos frazės yra labai specifinės, todėl apskritai jomis kliautis nepatartina.

Klausimas, kurį iš tiesų derėtų aptarti, yra štai koks: kokį giliai slypintį troškimą pažadino tas vyras? Kuo (be to, kas ir taip akivaizdu) pagrįstas staiga sukilęs nerimas, kartinantis lig šiolei visiškai jus tenkinusius santykius? Atminkite, kad jokia partnerystė neteikia visko, ko žmogui apskritai reikia. Kaip tik todėl trūkstamus elementus stengiamės susigraibyti iš pašalės – lankome šokių pamokas, ryžtamės dalyvauti politiniuose debatuose ir t. t. Problemų paprastai kyla tada, kai užsiėmimai, kuriuos šiaip jau telaikėme fragmentiškais ir pašaliniais, ima ardyti santykius su partneriu laikantį pamatą, šiuo atveju – pasitikėjimą ir ištikimybę.

Pagaliau pamėginsiu kuo aiškiau atsakyti į užduotą klausimą. Kaip ir pati nė kiek neklysdama įtariate, neverta nė tikėtis, kad pavyks sklandžiai suderinti tą vyrą ir seksualinę aistrą, kurios objektu jį šiuo metu laikote, su darniu šeimyniniu gyvenimu. Bandydama tai daryti, turite suprasti, kad viskuo rizikuojate. Taip, jūs praleidote aistringą naktį ir dabar žinote, kam esate „gabi“, tačiau vėl stovite tvirtai ant žemės – suprantate, kad turite šeimą – vyrą ir vaikus. Kitaip sakant, žinote, ko netektumėte, ir neabejotinai įsivaizduojate, ką gautumėte. Pasirinkimas, mano galva, yra daugiau nei aiškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)