Tuo tarpu moterims nutinka priešingai - jų finansinė situacija smarkiai pablogėja. Nepaisant to, ar moteris turi vaikų, ar ne, jos pajamos sumažėja daugiau nei penktadaliu ir ilgus metus išlieka mažesnės nei gyvenant santuokoje.

Ši tyrimą atliko JAV Socialinių ir ekonominių tyrimų instituto direktorius ir Tarptautinės pajamų ir gerovės tyrimų asociacijos tarybos pirmininkas profesorius Stephenas Jenkinsas.

“Daug žmonių mano, kad po skyrybų vyrai finansiškai nukenčia, o moterys pasipelno ir praturtėja. Tai mitas, - sako šeimos konsultantė Ruth Smallacombe. - Iš tiesų po skyrybų moterys dažnai susiduria su finansiniais sunkumais. Be to, nuoskaudos, kurias sukėlė turto dalybos, turi kitų neigiamų pasekmių: dar labiau pablogėja santykiai su buvusiu sutuoktiniu, o moteriai sunkiau pradėti naują gyvenimą.”

S. Jenkinso tyrimai parodė, kad po skyrybų vyrų pajamos staiga padidėja ir tokios išlieka ilgą laiką.

“Šis skirtumas tarp lyčių yra akivaizdus, - sako jis. - Jis dar didesnis, jei buvę sutuoktiniai turi vaikų. Kitaip tariant, šis skirtumas akivaizdžiausias ne tarp išsiskyrusių moterų ir vyrų, bet tarp išsiskyrusių motinų ir tėvų”.

S. Jenkinso tyrimas parodė, kad kai išsiskiria vaikų neturinti pora, vyro pajamos iškart padidėja 25 proc. (jei jis turi vaikų - trečdaliu). Tuo tarpu moterų pajamos sumažėja ir retai kada grįžta į tokią padėtį, kokia buvo gyvenant santuokoje.

Jis taip pat išsiaiškino, kad vyrų finansinės situacijos po skyrybų pagerėjimas yra toks akivaizdus, kad skyrybos jam gali padėti išsivaduoti iš skurdo. Moterims - priešingai: tyrimas parodė, kad skurde po skyrybų gyvena 27 proc. moterų ir tris kartus mažiau vyrų.

Pasak S. Jenkinso, alimentus vaikų išlaikymui gauna tik 31 proc. moterų, todėl šis veiksnys situacijos nekeičia.

“Sumažinti neigiamą skyrybų poveikį moterims padeda tik keli veiksniai, - sakė jis. - Jei moteris prieš skyrybas ir po jų dirba, jos padėtis pablogėja ne taip smarkiai. Neigiamas poveikis sumažėja ir tuomet, jei nedirbusi moteris po skyrybų susiranda darbą. Jos situacija taip pat tampa palankesnė, jei ji išteka dar kartą, nors teigiamas šio veiksnio poveikis yra labai nežymus.”

Vyro finansinė padėtis pablogėja tada, jei jis dar kartą veda, susilaukia daugiau atžalų ir moka alimentus vaikams iš pirmosios santuokos.

Vienintelis būdas sumažinti šiuos skirtumus tarp vyrų ir moterų - tai suvienodinti jų vaidmenis šeimoje ir darbo rinkoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)