Ekspertų teigimu, padaryti santykių pauzę neretai labai naudinga – tiek abiem partneriams, tiek santykiams, rašoma portale „prevention.com“.

„Kol esate kartu, sudėtinga objektyviai įvertinti daugelį dalykų, – teigia porų ir šeimų terapeutė iš Čikagos Anita Chlipala. – O suteikus sau erdvės, lengviau pažvelgti į santykius iš kitokios perspektyvos.“

Pauzė toli gražu nereiškia katastrofos, priešingai – jos metu atsiranda laiko ir erdvės įvertinti santykius.

Ką reiškia sąvoka „santykių pauzė“?

Pauzė – lyg žymeklis santykiuose, kuris reikalingas tam, kad kuriam laikui abu stabtelėtume ir apgalvotume, ką jums reiškia santykiai ir partneris. „Kai sutuoktiniai, partneriai nesutaria, padarius pauzę neretai tampa paprasčiau nuspręsti, kas geriausia santykiams, – teigė A. Chlipala. – Pauzė – oficialus išsiskyrimas, tiesiog pora tam tikram laikotarpiui padaro pauzę.“ Priklausomai nuo poros susitarimo, tai gali reikšti fizinę separaciją, ribotą bendravimą ar kokių nors santykių nuostatų pasikeitimą. Esmė tokia, kad pauzė reiškia pertrauką nuo įprastos rutinos, įprasto poros gyvenimo.

Kada vertėtų padaryti santykių pauzę

Santykių pertrauka būna naudinga, jei atsitinka kažkas sukrečiančio – pvz., neištikimybė arba karjeros pokyčiai. Jūs tarsi paspaudžiate pauzės mygtuką ir nurimę išanalizuojate vienokį ar kitokį dalyką. A. Chlipala aiškina: „Jausmai stiprūs, kita vertus, atsiradus fiziniam ir emociniam atstumui, gali kilti minčių: „Kaip galėjau su tuo taikstytis?“ arba „Kodėl sureikšmindavau tokias nereikšmingas smulkmenas?“

Kita galima santykių pauzės priežastis – jums atrodo, kad norite asmeninių pokyčių, todėl santykiams neturite pakankamai laiko. Tarkime, norite pradėti savo verslą, palypėti karjeros laiptais aukštyn ar išsikraustyti iš tėvų namų. Pasak ekspertų, iš tiesų nereikia būti tobulam, kad galėtum kurti santykius, šeimą, kita vertus, pauzės metu bus lengviau suvokti, ar tikrai esate pasirengę ilgalaikiams santykiams.

Dar vieną priežastį santykių pauzei tikriausiai sunku pripažinti – jūs nerimaujate, ar tikrai tinkate vienas kitam. „Baimių gali būti įvairių, – sako A. Chlipala. – Jei esate kartu, nes bijote gyventi vienas (viena), jeigu baugu, kaip reiks gyventi be dabartinio partnerio, veikiausiai metas padaryti pauzę. O tada galbūt suprasite, kad likti vienam nėra taip baisu, kaip jums atrodė.“

Asociatyvioji nuotr.

Patarimai, kaip sklandžiai padaryti santykių pauzę ir produktyviai išnaudoti tą laiką:

Nepanikuokite

Ne visada lengva gyventi su kitu žmogumi, anksčiau ar vėliau neišvengimai kils problemų. Daugumą santykių problemų įmanoma išspręsti ir tai nėra taip sudėtinga, aiškina terapijos centro „Inspired Journey Counseling Center“ įkūrėja licencijuota porų ir šeimų terapeutė Kongit Farrell. „Svarbiausia – kaip, kokiu būdu jūs sprendžiate problemas. Pauzė – vienas iš galimų sprendimų“, – teigė ji.

Daugybė porų puoselėja nerealistinius lūkesčius ilgalaikiams santykiams. Bus įvairių sunkumų, nesklandumų – tai visiškai normalu. Pauzė padėtų išspręsti įvairius komunikacijos sunkumus.

Iš anksto aptarkite pauzės laikotarpį

Prieš padarant santykių pauzę, svarbu įvardinti, kodėl tai darome, kad veltui negaištumėte laiko. „Kokių pokyčių tikitės po pauzės? – klausia A. Chlipala. – Pavyzdžiui, man reikia perprasti savo nerimą, susijusį su santuoka, kad be reikalo nekelčiau skandalų.“

Pauzės laikotarpiai gali būti įvairūs, vis tik trys savaitės – geras atspirties taškas. Kodėl trys savaitės? Pasak eksperčių, savaitės reikia, kad kūnas ir psichika atprastų nuo žmogaus, su kuriuo gyvenote. Dar viena savaitė reikalinga identifikuoti jausmus ar mintis. Na o trečios savaitės prireiks, kad apgalvotumėte tolimesnių veiksmų planą.“

Nustatykite esmines taisykles

Kaip elgsitės pauzės metu? Vaikščiosite į pasimatymus, turėsite intymių santykių su kitais žmonėmis? Ar dažnai bendrausite? Ar susitiksite aptarti, kaip jaučiatės, kaip einasi? Tokio pobūdžio dalykus reikia aptarti iš anksto, kad abu suprastumėte, ko tikėtis iš pauzės, ir kad nebūtų netikėtumų. K. Farrell pabrėžė: „Jei planuojate tik trijų savaičių pauzę, nereikėtų su kuo nors susitikinėti. Šis laikotarpis trumpas, jį patartina skirti tik sau.“

Skirkite laiko apmąstymams

Jei iš tisų norite išspręsti santykių problemas, užsibrėžkite šiam laikotarpiui tikslų. „Reikėtų nuspręsti, ką šiuo metu pora apgalvos, kokie bus veiksmų planai“, – akcentuoja A. Chlipala. Siekiai ir planai gali būti patys įvairiausi: nuo konsultacijų pas psichologą iki savipagalbos knygų ar dienoraščio rašymo. Jei padaryti pauzę paskatino koks nors incidentas, užrašykite, kas atsitiko, kaip dėl to jautėtės, ko ateityje norėtumėte ir pan. Abiem partneriams būtina skirti laiko apmąstymams. Jokiu būdu nereikia įkalbinėti žmogaus likti drauge, vien jau tai rodytų, kad santykiai netinkami.

Apmąstydami įvertinkite sunkumų povaikį jums. Labai dažnai partneris laikomas savaime suprantamu dalyku, o daugiausia dėmesio kreipiama į bruožus, kurie nepatinka. Anot eksperčių, likęs vienas žmogus gali susivokti, ko anksčiau nevertino. Galbūt jūsų partneris fantastiškai gamina, tačiau nesuplauna indų, o tas varo jus iš proto. Pauzės laikotarpiu bus aiškiau, kas kelia jums pyktį. Supratus problemos esmę, abiem bus lengviau patobulėti.

Dar vienas svarbus aspektas – atkreipkite dėmesį, kaip jums sekasi būti vieniems. Natūralu pasiilgti partnerio. Kita vertus, jei per tris savaites atskiro gyvenimo apima nerimas, kyla depresija arba jūs impulsyviai sulaužote nusistatytas pauzės laikotarpio taisykles, gali būti, kad jūsų santykiuose yra priklausomybės nuo partnerio.

Susitarkite susitikti ar pasiskambinti ir aptarti, kaip sekasi

Kad ir kokio ilgumo bus santykių pauzė, susitikimai, aptarimai reikalingi, kad fiksuotumėte progresą ir pan. Pavyzdžiui, susitarkite susitikti kiekvienos savaitės pabaigoje. Susitikimai skatins siekti progreso, nepamiršti, kokius dalykus susitarėte apgalvoti ir pan.

Pauzė neturi būti neriboto laiko. Galiausiai susitikimai yra indikatorius, ar jau metas užbaigti pauzę, o jei partneris atsainiai žiūri į susitikimus ir progreso aptarimą, galbūt tas žmogus nėra pasirengęs santykiams.

Susitikite ir kartu priimkite sprendimą

Labai svarbu po pauzės viską aptarti. Jei kartu rasite sprendimus, šaunu. O jei ne? „Rekomenduočiau porai ar bent vienam iš partnerių, jei kitas nesutinka, kreiptis į psichoterapeutą, kuris padėtų suprasti, kokie santykiai yra sveiki, visavertiški“, – teigė A. Chlipala.

Pauzės metu gali išryškėti ne tokie atsakymai į klausimus, kokų tikėjotės jūs ar partneris, kita vertus, jie greičiausiai reikš tai, kas jums tinkamiausia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)