Šiandien, kai rasti seksualinį partnerį – ne ką sudėtingiau nei išsirinkti picą, kaip niekad lengva pasijusti visaverčiais suaugusiųjų žaidimų dalyviais. Visgi, nepaisant didžiulės laisvės ir itin plačių galimybių, stebėtinai didelis skaičius piliečių tiesiog išgujo seksą ir iš minčių, ir išgyvenimo, bet taip padarė ne dėl religinių sumetimų arba nesugebėjimo ko nors seksualiai patraukti, o tik todėl, kad suvokė, jog savanoriškas celibatas jiems daug labiau priimtinas.

Kai kurie niekada neišsiskyrė nepažabojama aistra, kitiems pertraukos prireikė dėl neišsprendžiamų asmeninių problemų, tretiems – panorus atsigauti po ydingų santykių arba persvarstyti prioritetus, rašo „The Guardian“.

Knygos „The Unexpected Joy of Being Single“ (laisvas vertimas – netikėtas viengungystės džiaugsmas) autorė Catherine Gray 2014-aisiais metus nutarė pagyventi be sekso. „Nuo tada, kai man sukako 16-a, iki sulaukiau 34-erių daugiau nei kelių mėnesių tikrai neteko būti vienai, su niekuo nesusisaisčiusiai, – teigia ji. – Neturėdama ko nors pašonėje jausdavausi nevisavertė, tad nuolatos siekdavau užsitikrinti, kad taip nebūtų. Iki žemiausios ribos nubloškė smūgis, patirtas sužlugus šešetą mėnesių trukusiems santykiams. Kaip tik tada nusprendžiau ištisus metus susilaikyti nuo sekso ir nuo pasimatymų.“

Šalindama iš telefono pažinčių programėles C. Gray, kaip pati sako, jautėsi taip, tarsi nutarusi atprasti nuo narkotikų. Tačiau, didžiulei moters nuostabai, sąmoningas ir savanoriškas celibatas atnešė akivaizdų palengvėjimą.

„Užuot užsiėmusi tuo, kas patikdavo mano partneriams, atradau tai, kas patinka man: ėmiau praktikuoti jogą, susidomėjau fotografija, kelionėmis. Pradėjau kitaip rengtis, nes pagaliau man tapo nesvarbu, ar traukiu vyrus. Mokiausi suvokti save kaip asmenybę, o ne kažkieno merginą ar seksualinės pramogos objektą“, – atvirauja C. Gray.

Celibato (toliau trumpumo dėlei taip bus vadinamas apsisprendimas atsisakyti sekso) laikotarpis pakeitė jos požiūrį į tai, kas svarbiausia, mezgantis romantiškiems ryšiams. Dabar C. Gray ir vėl turi porą, tik šįsyk santykiai – visaverčiai.

„Supratau, kad priklausau nerimastingųjų partnerių tipui, be to, suvokiau, kad jei nutarsiu vėl su kuo nors susitikinėti, tas žmogus turės būti kitoks nei ankstesni partneriai ir santykiai su juo taip pat turės būti kitokie. Nesaugumo jausmas ankstyvame santykių etape man yra ženklas, kad žmogus emociškai užsisklendęs, nepasiekiamas, todėl su juo geriau neprasidėti, užuot aklai jį atakavus“, – sako C. Gray.

Komikė Eleanor Conway kitados sakydavo turinti tris ydas: silpnybę alkoholiui, narkotikams ir vyrams. „Užsikrėsti kokia nors manija man buvo niekų darbas“, – prisipažino ji.

2014-aisiais E. Conway pavyko atsikratyti dviejų pirmųjų ydų. Tik, kaip pati įvardijo, polinkį išgėrinėti pakeitė įjunkimas į „Tinder“.

„Heteroseksualiai moteriai neįtikėtinai lengva rasti su kuo nueiti į pasimatymą ir ekspromtu pasimylėti. Tai puiki pramoga, jei sugebi susitvarkyti su emocijomis“, – sakė E. Conway. (Derėtų pripažinti, kad tokia pramoga gali tapti ir įkvėpimo šaltiniu, jei esi komikė. Šito įrodymas – E. Conway šou „You May Recognise Me from Tinder“ (galite pažinoti mane iš „Tinder“)).

Vis dėlto bėgant laikui nuolatinės partnerių paieškos apkarto. „Pasimatymai virto tikra nuobodybe, o seksas darėsi tiesiog apgailėtinas. Kuo blaivesnė dariausi, tuo mažiau ėmė dominti atsitiktiniai pasimatymai. Jaučiau, kad mano supergalios palaipsniui senka“, – kalbėjo E. Conway.

2018-aisiais E. Conway pamėgino 10 mėnesių susilaikyti nuo intymumo. „Nustebsite, tačiau patyriau milžinišką palengvėjimą. Nustojau žvelgti į vyrus kaip į sekso objektus, o į moteris – kaip į konkurentes“, – džiaugėsi pokyčiais komikė.

E. Conway taip pat pastebėjo, kad tada, kai ėmė leisti sau tiktai platoniškus santykius su vyrais, daugiau dėmesio galėjo skirti savo karjerai. Dabar ji sako esanti pasirengusi intymumui, bet priduria, kad susisaistys tik su tuo, kuriam pajus nesuvaidintą trauką ir nuoširdų interesą.

Gali susidaryti įspūdis, kad noras pasišvęsti celibatui labiau būdingas moterims, bet iš tiesų jis nėra svetimas ir vyrams. Štai, tarkim, Tomas (vardas parinktas atsitiktinai) jau 18 mėnesių gyvena be sekso. Sprendimą nuo jo susilaikyti vyras priėmė tada, kai pavyko pagaliau užbaigti iš esmės toksiškus, priklausomybę nuo alkoholio iš dalies lėmusius santykius, po kurių prireikė net prie anoniminių alkoholikų bendruomenės prisijungti.

„Kai gerdavau, seksualinėje plotmėje man nebūdavo jokių tabu, tačiau suvokęs, kad privalau kovoti su priklausomybe, nutariau susilaikyti ir nuo sekso – taip buvo lengviau eiti išgijimo keliu“, – aiškino Tomas.

Neilgai trukus jis suprato, kad atsitiktinis seksas tebuvo panacėja nuo vienatvės, o celibatas padėjo susivokti jausmuose, todėl buvo galima pradėti spręsti emocines problemas bei gerinti santykius su aplinkiniais.

„Važinėju kalnų dviračiu, prisidedu prie AA bendruomenės veiklos, bendrauju su draugais. Dabar galiu daugiau laiko skirti šeimai, todėl ryšiai su artimaisiais tapo glaudesni“, – kalbėjo Tomas.

Nors sekso, kaip pats teigia, kartais pasiilgsta, jokiu būdu nemano, kad dėl jo verta rizikuoti naujai atrasta laime.

„Esu nusiteikęs pasimylėti tik tada, kai labai aiškiai suprasiu, kad sutiktas asmuo nebus atsitiktinis. Prieš kurį laiką matydavausi su viena mergina ir mūsų bendravimas truko kelis mėnesius, tačiau mes taip ir nepasimylėjome. Džiaugiuosi, kad supratome, jog nesame skirti vienas kitam, kol padėties nebuvo komplikavęs seksas“, – sakė Tomas.

Daugelis laikosi nuomonės, kad celibatas – toks, apie kokį čia kalbama, – turėtų trukti tik ribotą laiką, tačiau tikrai yra tokių, kuriems jis tapo natūraliu gyvenimo būdu. Shirley Yanez mintis, kad gali apsieiti be sekso, kilo 2005-aisiais, kada rimtai sušlubavus sveikatai teko ištverti histerektomiją (gimdos pašalinimas). Nerimą kėlė ir finansinės bėdos. Kad psichologiškai sutvirtėtų, moteris atsidavė savianalizei ir ryžosi pakeisti darbą.

„Po operacijos maždaug metus tiesiog negalėjau užsiimti seksu, tačiau vėliau atėjo supratimas, kad turimą energiją galėčiau nukreipti į begalę kitų gyvenimo sričių, – sakė Sh. Yanez. – Didžiausias celibato pranašumas – galimybė nesiblaškyti, neatitraukti dėmesio nuo to, kas svarbu. Dabar visas jėgas galiu skirti mėgstamiems užsiėmimams, tikslams ir darbams.

Per 15 pastarųjų metų moteris išplėtojo britų gamybininkus remiantį verslą. Ji teikia konsultacijas benamiams ir jaunimui.

„Stengiuosi įrodyti jauniems žmonėms, kad gyvenimas be poros gali teikti nemažai psichologinės naudos, – sako Sh. Yanez. – Jokiu būdu nesakau, ką reikia daryti: tiesiog kalbu apie tai, kad savarankiškai priimami sprendimai yra vertingesni nei tie, kuriems turėjo įtakos žiniasklaida arba partnerio spaudimas.“

Sh. Yanez įsitikinusi, kad pasirinkimas gyventi vieniems arba atsisakyti sekso dabar ant bangos, ypač tarp merginų. „Jaunos moterys jaučiasi įgijusios pakankamai galių, kad drįstų atsisakyti seksualinių vaidmenų, į kuriuos anksčiau tekdavo be išlygų įsikūnyti. Didėja jų savivertė, jos vis dažniau išsako savo nuomonę. Už savo teises jos kovoja mokyklose, darbo vietose ir, aišku, pažinčių sferoje“, – dėsto Sh. Yanez.

Moteris netvirtina lytinių santykių atsisakiusi visiems laikams, tačiau prioritetu jų nelaiko. „Nors tikrai neieškau progų pasimylėti arba užmegzti santykius, mano gyvenimo būdas verčia vyrus kreipti į mane vis daugiau dėmesio, ir jie taip elgiasi todėl, kad mato iššūkį“, – pastebi Sh. Yanez.

Ji teigia esanti laiminga dėl to, kad jos sprendimas pasiteisino ir leido susikurti visišką komfortą.

Į partnerių neturinčius asmenis, pasirinkusius celibatą, dažnai žvelgiama kaip į atskalūnus, tačiau tokią strategiją priėmusios poros sulaukia dar nepalankesnių vertinimų.

„Visuomenės spaudimas būti seksualiai aktyviems ir būtinai patirti seksualinį pasitenkinimą yra be galo didelis. Deja, tiesa ta, kad ne kiekvienam seksualinė patirtis kelia pozityvias emocijas arba apskritai atrodo turinti prasmę, – sako santykių krizių organizacijos „Relate“ klinikinės praktikos skyriui vadovaujanti Ammanda Major. – Egzistuoja galybė su seksu susijusių nuostatų, be to, žmonės ypač linkę daryti skubotas išvadas.“

Pavyzdžiui, Amy ir jos partneris Harry (vardai – atsitiktiniai) septynetą metų gyvena kartu, tačiau net šešerius iš jų pora nesimyli. „Tai niekada nebuvo svarbus mūsų santykių aspektas, be to, praėjus keliems mėnesiams nuo bendro gyvenimo pradžios, Harry patyrė stresą dėl darbo ir tiesiog nenorėjo užsiimti seksu, – aiškina Amy. – Tai buvo tikras palengvėjimas, kadangi man seksas niekada neteikė malonumo.“

Taigi, nuo to laiko poros santykiai virto artima, celibatine partneryste. „Vakarais susiglaudę žiūrime televizorių, o išeidamas į darbą ir grįžęs namo jis mane visada pabučiuoja“, – pasakoja Amy. Partneriams patinka drauge leisti laiką, juos sieja tvirta sielų giminystė. „Kalbėjomės apie tai ir priėjome prie bendros išvados, kad esame vienas kitam reikalingi. O seksas nė vienam iš mūsų nėra ypač svarbus“, – atvirauja moteris.

Kai buvo jaunesnė, Amy nerimavo galvodama apie su ja siejamus lūkesčius ir juto spaudimą atitikti standartą. „Seniau intymiai suartėdavau pačioje santykių pradžioje, kadangi maniau, kad taip ir turiu elgtis, jeigu svajoju apie romantišką ryšį“, – sako Amy. Ne vienerius metus jai teko apsimetinėti iš baimės, kad sulauks priešiškumo arba bus atstumta.

Pasak A. Major, net ir tuo atveju, jei žmonės apsieina be sekso, jų santykiai laikytini rimtais, žinoma, su sąlyga, kad abu partnerius tenkina tokia padėtis.

„Daugelis žmonių nori, kad partneris juos mylėtų ir jais rūpintųsi, bet yra aibė būdų, kaip išreikšti savo jausmus: seksas – ne vienintelė galimybė“, – sako specialistė. Kalbėdama apie tuos žmones, kurie gyvena vieni, A. Major sako, kad kai kuriems atsitiktinis seksas gali tekti džiaugsmą, bet jokiu būdu ne visiems.

„Laikinas celibatas gali būti puiki proga pagalvoti ir nutarti, ko iš tiesų mums reikia“, – sako ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (262)