Nepažintas malonumas

Vyriška matematika gana paprasta: norint pasiekti orgazmą, daugumai vyrų tereikia varpos stimuliacijos. Moteriška – lyg būtum įžengęs į sudėtingą kosinusų pasaulį. Ar pavyks pasiekti kulminaciją, priklauso nuo begalės dalykų. Intymaus gyvenimo ir higienos problemų konsultavimo ir gydymo centro įkūrėjas seksologas Anatolijus Gainovskis paaiškina, jog negalėjimas pasiekti orgazmo sueities metu vadinamas anorgazmija.

„Šis seksualinis sutrikimas gali būti koitalinis, kai orgazmą moteris gali jausti masturbuodamasi arba sapnuodama erotinius vaizdus, arba totalinis, kai orgazmo nejaučia niekada. Seksologai išskiria ir dar vieną tipą – situacinę anorgazmiją, kai moteris netikėtai pajaučia malonumą tam tikromis sąlygomis, neįprastoje aplinkoje, bet be lytinės sueities“, – paaiškina A. Gainovskis.

Šeimyninėje lovoje – ne vieni

Kodėl kūniško malonumo viršukalnę kai kurioms moterims pasiekti taip sunku? Anot seksologo, dažna priežastis – seksualinis partnerių nesuderinamumas. Pavyzdžiui, vyras ejakuliuoja greitai ir tai jį tenkina. Tačiau moterį kankina... Įtakos gali turėti ir partnerių temperamentų nesutapimas bei fiziologiniai neatitikimai (tarkime, per didelė ar maža varpa).

Kitos neprišaukiamo orgazmo priežastys psichologinės: nepasitikėjimas vienas kitu, santykių atšalimas, lytinio gyvenimo monotonija – erotinių eksperimentų, pozų ir kitos įvairovės trūkumas. Kulminaciją pasiekti gali būti sunku ir tuomet, kai moteris serga depresija ar jaučia lėtinį nuovargį.

„Reikėtų pridurti, kad lietuvių porų nesklandumus lovoje neretai prišaukia paprasčiausias seksualinis neišprusimas, lytinio auklėjimo stoka arba itin griežtos nuostatos tėvų namuose. Visa tai „atsinešama“ į sutuoktinių lovą...“ – išvadą daro A. Gainovskis. Ir tik maždaug 1–3 proc. anorgazmijos atvejų būna susiję su lytinių ir vidaus organų ligomis.

Dvi malonumų rūšys

Kadaise Sigmundas Freudas klitorinį orgazmą apibūdino kaip malonumą, kurį patiria tik psichologiškai infantilios, nesubrendusios moterys. Po keliasdešimties metų žymus amerikiečių seksologas Alfredas Kinsey į pasaulį paleido dar vieną mitą – esą vagina fiziologiškai nejautri, todėl vaginalinis orgazmas moterims nėra skirtas. Anot jo, šis malonumas poros lovoje – labiau išimtis nei taisyklė.

Abi idėjos jau seniai priskirtos nesąmonių skyreliui. Negana to, šiuolaikinis mokslas netgi ištyrė, kuo skiriasi vaginalinis ir klitorinis orgazmas. Rutgerso universiteto (JAV) profesorius Barry Komisarukas atliko tyrimą: moterims masturbuojantis iki orgazmo, jų smegenys buvo skenuojamos magnetiniu rezonansu.

Paaiškėjo, kad vaginalinio ir klitorinio orgazmo metu aktyvinama skirtinga smegenų dalis. Taip pat žinoma, jog klitoryje yra maždaug tiek pat nervinių galūnių – maždaug 8 tūkstančiai – kaip ir varpos galvutėje. Todėl klitorinį orgazmą pasiekti kur kas lengviau nei vaginalinį.

Aritmetinės išvados

Tačiau ką daryti, jei nebepavyksta pasiekti jokio orgazmo? Seksologas pataria ramiai išanalizuoti situaciją.

„Įtakos gali turėti iš pirmo žvilgsnio visai nereikšmingi dalykai. Pavyzdžiui, partnerio fiziologinis kvapas, spermos kvapas ir skonis, jo bučiniai, oralinės glamonės, preliudijos trukmė ir pan. Normalus lytinis aktas susideda iš preliudijos (90 proc. laiko) ir lytinės sueities (10 proc. laiko). Tad jei vidutinio statistinio europiečio sueitis trunka apie 5 min., tai preliudija turi būti apie 50 min.! Dažnai pacientai vyrai po tokių aritmetinių išvadų žiūri nesavom akim ir sako, kad jiems tai padaryti neįmanoma ir nėra prasmės. Ko ten „kankintis“ tiek laiko, kai galima paseilinti arba panaudoti liubrikantą...“ – dažno vyro požiūrį atskleidžia pašnekovas.

Anot jo, daugybė lietuvių yra seksualiniai egoistai, nesuprantantys moterų. O juk geriausias gydytojas joms ir būtų išprusęs, supratingas partneris...

Anorgazmija gali būti trejopa:

orgazmas nebuvimas, esant lytiniam aktui ir juntantiems malonumams;
visiškas abejingumas lytiniam aktui, nejaučiant lytinio susijaudinimo ir pasitenkinimo;
lytinis aktas yra atstumiantis veiksmas, girdėti apie jį nemalonu, nuogas kūnas – šlykštu.

Fanatiškas bokso mėgėjas laukia finalinės dvikovos. Svarbiausiam įvykiui ruošiasi iš anksto: patikrina televizorių, apmoka kabelinės televizijos sąskaitas, žuvų turguje nusiperka krevečių, alus jau laukia šaldytuve. Likus 5 min. iki transliacijos ant stalo garuoja krevetės, šalia – aprasoję alaus buteliai. Laukia 12 raundų bokso! Prasidėjus kovai, jis pakelia bokalą prie lūpų ir staiga – nokautas! Praėjus 10 sekundžių! Žmogus nustėrusiu žvilgsniu pasižiūri į žmoną. O ji paklausia:

– Na, galų gale tu mane supratai?

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!

Žurnale „Šeimai“ taip pat skaitykite (nr. 13):

Redita Dominaitytė: nereikėjo rinktis tarp darbo ir šeimos;
Maisto papildai ar visavertė mityba?
Visa tiesa apie žindukus, filmukus ir miegą;
Ką skaito žinomi žmonės?
Skėčių istorija nuo Senovės Egipto iki XXI amžiaus;
Egzotiški kambariniai augalai - pabandykime užsiauginti;
Darbas vargina? Vadinasi, laikas pokyčiams;
Retas svečias - didysis O!
Kaip ryšėti šalį?
Šiuolaikinės raganos istorija;
Ir sargas, ir draugas. Renkamės šuniuką;
Prie žvakių šviesos;
Ruduo - gurmaniškų kelionių metas;
Taupiai, bet skaniai;
Saulės ir mėnulio užtemimai;