Nesąžininga, tačiau tiesa: kai kurie žmonės tiesiog atrodo patraukliau nei kiti. Ir, sakytum, to būtų negana, gražiems žmonėms geriau sekasi - slaugė daugiau dėmesio skirs gražiam kūdikiui, mokytoja bus labiau linkusi apkaltinti bjaurius nei patrauklius vaikus, vadovai dailiam veideliui paskirs didesnį atlyginimą.

Žvelgiant iš biologinės perspektyvos, pastaraisiais metais tapo akivaizdu, kad grožis yra ne trumpalaikis fenomenas, kuris, kaip ir mada, keičiasi sulig laiku ir skirtingose kultūrose. Priešingai, po visu grožiu slypi biologiniai signalai, leidžiantys aplinkai suprasti, ar esame sveiki.

Regis, veidas yra itin svarbus kaip signalų teikimo priemonė. Tarptautinis tyrimas, kuriam vadovavo suomių evoliucijos biologas Markus Rantala iš Turku universiteto, parodė, kad patrauklūs veidai vyrams ir moterims signalizuoja skirtingus dalykus.

Stipri imuninė sistema - patraukli

Prieš metus M. Rantala su kolegomis nustatė, kad vyrų veidų patrauklumas yra susijęs su tuo, kiek stipri yra jų imuninė sistema. Mokslininkai paprašė moterų įvertinti neutralias vyrų paso fotografijas. Jie nustatė, kad kuo geriau vyrai buvo įvertinti moterų, tuo stipresnis buvo jų imuninis atsakas į vakciną nuo hepatito B.

Šie rezultatai neprieštarauja ankstesniems tyrimams, kurie parodė, kad imuniniai genai, žinomi kaip MHC, yra įvairesni (ir tokiu būdu suteikia geresnę apsaugą) vyrams, kurių veidus moterys įvertino kaip patrauklius.

Stipri imuninė sistema gali atlaikyti aukštus testosterono lygius

Kituose tyrimuose nustatyta, kad bruožai, suvokiami kaip „vyriški“, t.y. ryškiai išreikšta smakro linija, sunkūs antakiai ir barzdos augimas, kontroliuojami vyrų seksualinio hormono testosterono. Ir kadangi testosteronas gali taip pat slopinti imuninės sistemos funkcionavimą, vyriškas veidas gali būti biologinis stiprios imuninės sistemos, galinčios atlaikyti aukštus testosterono lygius, demonstravimas.

Kitaip tariant, esti daug rodiklių, kad vyrų veido patrauklumas evoliuciškai susijęs su imunine sistema.

O ką galima pasakyti apie moterų grožį?

Norisi manyti, kad imuninė sistema vaidina svarbų vaidmenį ir moterų atveju. M. Rantala tyrimo komanda pakartojo eksperimentą su hepatito B vakcina ir moterims.

Jie parinko hepatito B vakciną, kadangi hepatitas B yra vienas įprasčiausių virusų. Kadangi dauguma suomių skiepyti nuo hepatito B, mokslininkai savo tyrimą atliko Daugpilio universitete, Latvijoje, kur vakcina ne tokia paplitusi. Kita priežastis buvo ta, kad Latvijoje mažiau studenčių naudoja kontraceptines tabletes, kurios gali pakeisti hormoninį balansą ir paveikti naudotojų išvaizdą.

Moterų grožį nulemia stresas ir riebalai

Tyrime dalyvavo 52 studentės. Buvo paimtos jų standartinės paso nuotraukos, tuomet šias nuotraukas įvertino aštuoniolika heteroseksualių studentų skalėje nuo -5 (labai nepatraukli) iki +5 (labai patraukli).

Moterų atveju mokslininkai nenustatė jokio ryšio tarp nuotraukų vertinimo ir imuninės sistemos atsako.

„Tai kelia nuostabą, tačiau vietoje to nustatėme koreliaciją tarp moterų grožio ir jų streso hormonų lygio bei riebalų procento veide“, - sako M. Rantala.

Mokslininkai nustatė, kad kuo aukštesni buvo streso hormonų lygiai, tuo žemesnis moterų nuotraukų vertinimas.

„Tai gan logiška, nes mes žinome, jog streso hormonai slopina moteriškus seksualinius hormonus, ir jei streso lygis labai aukštas, moteris gali tapti nevaisinga“, - sako mokslininkas.

Kitaip tariant, moters veido grožis gali padėti vyrui surasti moterį, kuri nėra paveikta streso, ir kadangi tarp streso bei vaisingumo yra stiprus ryšys, „streso“ signalai vaidina svarbų vaidmenį grožio vertinime.

Gražus veidas turi būti nei liesas, nei apkūnus

Gražiausiais buvo laikomi „normalaus svorio“ veidai. Jei riebalų veido audiniuose buvo per daug arba per mažai, tokie veidai buvo laikomi nepatraukliais.

Tai, kaip mano mokslininkai, gali atspindėti apskritai sveikatos įvaizdį - per didelis liesumas ar apkūnumas yra nesveika. Kūno svoris taip pat siejamas su vaisingumu, kuris tiek per liesų, tiek per apkūnių moterų yra mažesnis, lyginant su normalaus svorio moterimis.

Taigi tai gali reikšti, kad vyrai renkasi savo partneres atsižvelgdami į sveikatą ir vaisingumą, tuo tarpu moterys renkasi vyrus iš dalies remdamosi tuo, ar vyrai gali jas užkrėsti ligomis, ir tuo, ar jie gali susilaukti vaikų su stipria imunine sistema.

Grožis - plati sąvoka

Mūsų grožio sąvoka, žinoma, nėra apribota tik veido bruožais, paminėtais šiame tyrime. Kiti veiksniai, tokie kaip jaunatviškumas, kūno proporcijos, simetrija ir kvapas, taip pat vaidina savo vaidmenį.

„Tačiau veido patrauklumas yra vienas svarbiausių veiksnių - svarbesnis nei kūno forma, - sako M. Rantala. - Mūsų tyrimas rodo, kad jei moterys nori atrodyti patrauklios, jos turi sumažinti savo streso lygius.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (546)