Dviejų širdžių ištikima draugystė
Jokių nepaiso kliūčių kelyje.
Juk meilė dar ne meilė, jeigu ją
Sutriuškina klasta ar išdavystė.
Tikroji meilė - tai žvaigždė skaisti,
Kuri nė mirksniui nepaliauja degti
Ir drąsina jūreivį gūdžią naktį,
Kai laivą svaido viesulai pikti.

Šekspyras, 116 sonetas.

Meilės kupini santykiai suteikia tvirtus pagrindus augti, plėstis ir tyrinėti pasaulį. Tačiau net iki dabar mes nebuvome tikri, ar romantika gali trukti ilgai, ar galiausiai ji virsta į draugišką meilę - tvirtą draugystę, kuri apibrėžiama kaip bendrų interesų, įsipareigojimų ir vertybių visuma, o ne aistra ir jaudulys. Taip pat galimas ir liūdnesnis variantas - meilė neišvengiamai išblėsta, o poros lieka kartu apgailėtinuose santykiuose be aistros dėl socialinių normų, patogumų ir pareigos.

Ar vaikai griauna santykius?

Tyrimo išvadose teigiama, kad visi šie modeliai yra galimi. Pirmiausia - blogos naujienos!

Mokslininkai iš Bar Ilan universiteto Izraelyje tyrė vaikų turinčias poras nuo nėštumo iki 14,5 metų po vaiko gimimo dvejuose plataus masto tyrimuose. Paaiškėjo, kad vedybinis pasitenkinimas sumažėjo po vaiko gimimo ir stabiliai tebesmuko, o vaikams tapus paaugliais jis pasiekė žemiausią tašką.

Kuo daugiau vaikų, tuo didesnis santuokinio pasitenkinimo nuosmukis. Tačiau nelaimingos poros ne visuomet nusprendžia skirtis. Vedybinis nepasitenkinimas nebuvo smarkiai susijęs su skyrybomis, nebent vyras jausdavosi itin nelaimingas, kai pirmą kartą vaiką nuvesdavo į mokyklą.

Galime pradėti nuo to, kad porų, kurių santykiai buvo tvirtesni, pasitenkinimo smukimas nebuvo toks žymus. Svarbu įsiminti, kad santuoka, kurioje yra vaikų, nėra rožėmis klota. Nors vaikai atneša daug džiaugsmo ir prasmės gyvenime, jie taip pat atima laiko iš poros ryšio kūrimo užsiėmimų, kelia stresą ir užkrauna tėvus savo emociniais poreikiais, kas vėliau virsta ginčais dėl auklėjimo metodų ir darbo pasidalijimo.

Finansinių sunkumų sukeltas stresas, dėl pareigų atsirandanti rutina ir vaikų vežiojimas į mokyklą bei būrelius laikui bėgant gali pamažu „išėsti“ žavesį ir romantiką iš santykių. Tėvai gali jaustis pernelyg pavargę mylėtis arba netgi kalbėtis.

Daugiausia atvejų neprižiūrima romantiška meilė tarp tėvų gali išnykti dėl įtampos, patiriamos augant vaikui. Bėgant metams, bendras tėvystės įsipareigojimas, didžiavimasis vaiko pasiekimais ir įsitraukimas į vaiko socialines, akademines ir sporto veiklas gali būti alternatyviais pilnatvės ir draugystės šaltiniais. Kai vaikai palieka namus, poros dažnai turi daugiau laiko vieni kitiems, taip dažnai atstato sugriuvusį artumą ir intymumą.

Ar romantiška meilė gali išlikti?

Smegenų tomografijos tyrimai įrodė, kad romantiška meilė gali išlikti bent jau tarp 5-12 procentų porų, teigia tyrėjas ir romantiškos meilės guru iš Niujorko Stony Brook universiteto Art'as Aron'as, tyrinėjantis įsimylėjėlių smegenis. Turbūt įdomu žinoti, kad dažnai Aron'as dalyvauja šiuose tyrimuose kartu su savo žmona Elaine'a Aron, kuri taip pat dirba tyrėja Stony Brook universitete.

Smegenys ir meilė

Novatoriškas, praėjusiais metais žurnale Social Cognitive and Affective Neuroscience paskelbtas Aron'o ir jo kolegų tyrimas siekė atskleisti paslaptį, kaip mūsų smegenys „apdoroja“ meilę. Tyrėjai surinko daugiau nei 20 metų esančias kartu bei „šviežias“ įsimylėjėlių poras.

Užpildžius apklausas, kur reikėjo įvertinti artumą, romantiškos meilės intensyvumą bei seksualinį dažnį, poros buvo ištirtos MRT aparatu. Naudodamiesi magnetinio rezonanso nuotraukomis, tyrėjai pažvelgė į žmogaus smegenis: palygino reakcijas, vykstančias naujai ir ilgą laiką įsimylėjusių galvose, rodydami jų mylimųjų, artimų draugų, senų pažįstamų nuotraukas.

Toks metodas pasirinktas norint įsitikinti, kad poveikį smegenyse sukėlė romantiška meilė, o ne prieraišumas ar bičiuliški santykiai. Tyrimo išvados parodė, kad meilė tikrai išlieka bei smegenyse palieka unikalų fiziologinį profilį. Tiek ilgalaikių, tiek naujų porų smegenų skenogramos parodė aktyvumą ventralinėje dangčio srityje (VDS), kurioje yra dopamino koncentracija (dopaminas siejamas su apdovanojimu ir motyvacija).

Partnerių nuotraukos sukėlė išskirtinius, kur kas stipresnius impulsus nei draugų ar pažįstamų nuotraukos. Taigi pasirodo, mūsų mylimieji palieka ilgalaikį ir unikalų jausmą! Be to, porų, kartu esančių ilgą laiką ir apklausose romantišką meilę bei artumą apibūdinusių aukščiausiai, smegenų VDS aktyvumas buvo panašus į naujų porų VDS aktyvumą.

Seksas ir smegenys

Šis tyrimas dar pateikė įdomių, su prisirišimu ir seksualumu susijusių atradimų. Palyginus su naujomis poromis, ilgalaikių porų smegenyse buvo pastebėtas su prisirišimu, su kuriuo siejame didesnę ramybę ir mažiau įtampos gyvenime, susijęs aktyvumas. Ilgą laiką kartu esantys partneriai jaučia saugumą prisirišdami ir kur kas mažiau baiminasi būti palikti.

Aukštesnis seksualinis dažnis buvo siejamas su veikla užpakaliniame hipokampe - smegenų sritimi, siejama su alkiu, troškimais ir manijomis. Pasirodo, kad romantiška meilė skiriasi nuo seksualinės traukos, tačiau pastaroji gali būti viena iš sudedamųjų meilės dalių.

Susumuojant šiuos atradimus galima teigti, kad labai svarbu anksti sukurti stiprų romantišką ryšį - taip meilė gali pakelti senėjimo keliamus iššūkius ir šeimos raidą. Kadangi mes žinome, kad smegenys gali keistis mums suaugus bei yra neuroplastiškos, tikėtina, kad mes galime atstatyti ir atgaivinti meilę sugriuvusiuose santykiuose.

Kaip išlaikyti kibirkštį santykiuose?

Tyrimo išvados parodė, kad mes galime atkurti ar sustiprinti meilę savo santykiuose.

1. Dosnumu - pagelbėkite ir būkite atidūs tiek mažuose, tiek dideliuose dalykuose, lygiai dalinkitės kasdieninius namų ruošos darbus, kai reikia, įsikiškite ir leiskite partneriui pailsėti.

2. Pozityvumu - susitelkite ties ir bendraukite apie partnerio teigiamas savybes. Reguliariai parodykite, kaip vertinate savo partnerį, būkite švelnūs.

3. Prisirišimu - būkime ramsčiais savo partneriams tuomet, kai jiems sunku ir jie jaučiasi pažeidžiami; suteikime stabilų emocinį pagrindą ir vertės užtikrinimą.

4. Pagalba augant - padėkite sutuoktiniams plėsti savo pasaulėžiūrą, kartu įsitraukdami į naujas ir reikalaujančias išbandymo veiklas ir aistra pati ateis į jūsų gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (237)