- Veikiausiai visavertis seksualinis gyvenimas yra harmoningų santykių pagrindas. Seksologai tvirtina, kad partnerių susvetimėjimas ir nesutarimai prasideda miegamajame.

- Seksas žmogaus gyvenime labai svarbus – tai neigti būtų kvaila. Turtingas seksualinis gyvenimas šiais laikais yra retenybė. Vis daugiau porų skundžiasi seksualiniu nuoboduliu ir nepasitenkinimu intymaus gyvenimo kokybe. Pusė jų turi intymaus suartėjimo sunkumų.

Lytinės sistemos funkcionavimo problemos vyrams atima pasitikėjimą savo jėgomis. Moterys taip pat turi nemažai problemų. Pavyzdžiui, dėl orgazmo disfunkcijos, pasak vienų šaltinių, kenčia apie 48 proc., pasak kitų – 67 proc. moterų. Dėl „snaudžiančio“ libido skundžiasi 38 proc. apklaustų moterų.

Įvairių seksualinių sutrikimų turi ne mažiau kaip 25 proc. moterų – tai skausminga sueitis, vaginizmas, patologinis seksualumas ir kt. Nemažai ligų išprovokuoja psichoemocinis stresas. Vienais atvejais gali padėti seksologas, šeimos psichologas, neuropatologas, psichoterapeutas, o kitais – ginekologas ir endokrinologas. Yra problemų, kurioms įveikti prireikia intymios chirurgijos.

- Pats stipriausias moters jausminis išgyvenimas – orgazmas – jaudina žmonijos protus ne vieną dešimtmetį. Tačiau aiškėja, kad jo fiziologija iki galo dar neištirta.

- Įrodyta, kad sekso nebuvimas ir netgi seksas be orgazmo, įvairūs seksualiniai sutrikimai neigiamai veikia moters sveikatą. Dėl to mažojo dubens srityje neretai susidaro ginekologinėms ligoms palankios sąlygos. Yra dvi šios problemos pusės – psichologinė ir fiziologinė.

Svarbu tiksliai diagnozuoti ir koreguoti veiksnius, kurie mažina geismą, susijaudinimą, neleidžia patirti orgazmą. Juk orgazmas yra giluminis lytinio akto tikslas. Skirtingi asmenys jį pasiekia nevienodai lengvai ar sunkiai. Yra moterų, kurioms orgazmo nebuvimas jų dvasinei sveikatai jokios įtakos neturi. Tačiau yra ir kita kategorija dailiosios lyties atstovių, kurioms sueities kulminacinis momentas nepaprastai svarbus. Šioms moterims būtina sekso kokybė.

- Teigiama, kad 70–80 proc. moterų orgazmą imituoja – vengia pasirodyti frigidiškos ar tiesiog nori palaikyti partnerį. Seksualinių santykių malonumą gali atimti ir nėštumo baimė, kitos priežastys.

- Seksas nėra vyrų patenkinimo priemonė. Jis turi teikti malonumą abiem. Atvirumas ir dialogas stiprina santykius. Tačiau 47 proc. moterų su partneriais nekalba apie savo seksualines problemas. Dažniausiai jos skundžiasi noro trūkumu (47 proc.), negebėjimu patirti orgazmą (45 proc.), jaudinimusi (40 proc.), nepakankamu pasitenkinimu (39 proc.), makšties sausumu (37 proc.), skausmu sueities metu (36 proc.). Deja, moterys tai laiko neišvengiama realybe ir į specialistus nesikreipia.

- Daugelis moterų erotinių potyrių piką patiria dirginant klitorį. Kitoms svarbu stimuliuoti makštį, patirti vaginalinį orgazmą.

Zigmundas Froidas dėl to ir išskyrė klitorinį bei vaginalinį orgazmus. Nustatyta, kad moteris gali patirti kelių rūšių orgazmus: vaginalinį, klitorinį, vaginalinį-klitorinį, gimdos, tarpvietės.

Vaginalinio orgazmo juslinė kokybė skiriasi nuo klitorinio. Jis priklauso nuo šios zonos jautrumo ir moters gebėjimo valdyti makšties raumenis. Makšties viršutinis trečdalis ir raumenų „rankovė“ labai svarbūs orgazmui. Jautresnė yra įeities, aplinkinė zona ir klitoris.

- Pasak tyrėjų, 30 proc. moterų niekada nepatyrė vaginalinio orgazmo, apie 20 proc. – niekada nepatyrė ir klitorinio.

- Anorgazmas – moterų problema. Medikai tokią būklę vadina seksualine disfunkcija, o vyrai, dažnai neatsakingai, – frigidiškumu.

Specialistai genetinio frigidiškumo nepripažįsta. Iš tikrųjų frigidiškų moterų yra neįtikėtinai mažai. Dauguma jų tiesiog seksualiai nepažadintos.

Orgazmas – seksualinio malonumo kulminacija, aukščiausias organizmo emocinių, fiziologinių ir psichologinių reakcijų lygis, taigi anorgazmija – kompleksinė problema. Erotinės palaimos kelyje gali būti tokių kliūčių, kaip ginekologinės ligos, įgimtos anomalijos ar lytinių organų defektai.

Moterims pasiekti malonumo viršūnę sunkiau negu vyrams. Orgazmą, jo intensyvumą lemia daug veiksnių. Seksas idealus, kai partneriai myli ir jaučia vienas kitą, randa vieną kūnų, jausmų ir judesių kalbą. Svarbus vyro seksualinis raštingumas, jo seksualinė kultūra.

Partnerių lyties organų anatominė sandara taip pat gali turėti įtakos orgazmui, todėl svarbu rasti „pasitenkinimo“ pozas, praktikuoti įvairias technikas, mokėti tinkamai sužadinti erogenines zonas, pageidautina ne vieną.

- Taigi visavertis pasitenkinimas priklauso nuo adekvačios erogeninių zonų stimuliacijos, nesvarbu, kokia lytinio akto trukmė?

- Žinoma. Erogeninė zona gali būti bet kuri moters kūno dalis. Tarp kitko, moteris šių zonų turi daugiau nei vyrai. Pirmiausia, žinoma, tai taške G esantis klitoris. Apie kitus taškus – A, P, U – mažai kas žino.

Klaidinga manyti, kad stiprios ir ilgai trunkančios frikcijos garantuoja didžiausią seksualinį pasitenkinimą. Mokslininkai ištyrė, kad normalus meilės aktas trunka 9,5–10 min. Ilgesnis lytinis aktas, priešingai, gali stabdyti orgazmą, nes makštis nebeišskiria natūralių išskyrų, tampa sausa. Klitorio stimuliavimas sukelia intensyvų, bet vietinį orgazmą. O jaudinant vidines vaginos sieneles, klitorį ir kitas erogenines zonas, apima nepalyginti stipresnis, kompleksinis jausmas.

- Žinomiausia moters erogeninė zona – taškas G. Ar iš tikrųjų jį stimuliuojant galima garantuoti neįtikėtinai stiprų orgazmą?

- Tašką G aptiko ir aprašė vokiečių ginekologas E. Grafenbergeris (1944 m.). Vėliau įvairių šalių mokslininkai daugelį metų ieškojo atsakymo, ar iš tikrųjų šis taškas egzistuoja ir kur jis yra.

Atsakymai jau žinomi. Šiuolaikinė medicina neabejoja dėl taško G. Mokslininkai tvirtina, kad jį turi visos moterys, nors ne visoms jis išsivystęs. Paprastai jis yra 3–6 cm nuo makšties, jos priekinėje sienelėje.

Taškas G – mažytis didesnio jautrumo, krauju intensyviau aprūpinamas erekcinių audinių sukietėjimas. Seksualiai susijaudinus, jis išburksta ir suteikia moteriai nepaprastą pasitenkinimą. Už G zoną jautresnis tik klitoris.

Specialistai tvirtina, kad stiprus orgazmas, pasiektas dirginant tašką G, net ne vaginalinis, o gimdos, nes jo metu susitraukinėja ir gilieji kirkšnies, gimdos raumenys. Veikiausiai tokį ypač didelį aktyvumą lemia didelė nervų viršūnėlių sankaupa. Taškas G – siejanti grandis tarp dviejų moters orgazmo tipų: klitorinio ir vaginalinio.

Moterims, kurioms taškas G neišsivystęs, vaginalinis orgazmas gali būti nepasiekiamas. Didelė makšties gleivinės dalis beveik neturi jautrių nervų viršūnėlių, t. y. nėra labai jautri. Reikia suprasti, kad makšties stimuliacija yra ne vienintelis seksualinio pasitenkinimo būdas. Moterys, kurioms taškas G silpnai išsivystęs, intymiame gyvenime neturi jaustis nevisavertės.

Daugiau žinodamos apie tašką G, pasitenkinimo amplitudei padidinti ir seksualiniams potyriams atgaivinti moterys gali pasitelkti naujus metodus, taip pat ir medicininius.

Pasitelkus unikalią technologiją – injekcinę urogenitalinę plastiką, tašką G galima šiek tiek adaptuoti. Esmė ta, kad ši erogeninė zona augmentuojama (padidinama jos apimtis), jog vyro lyties organas, nepriklausomai nuo įsiskverbimo kampo, lytinio akto metu gerokai sustiprintų moters potyrius. Padidinus tašką G, lengviau patiriamas vaginalinis orgazmas.

- Taigi šiandien kiekviena moteris gali pati organizuoti savo orgazmą?

- Tokia procedūra pasaulyje atliekama jau ne pirmus metus ir yra labai populiari. Padidinus taško G apimtį, jį lengviau aptikti, padaryti jautresnį ir lengviau prieinamą stimuliacijai. Tyrimai, medicinos praktika, moterų patirtis rodo, kad 95 proc. pacienčių, kurios ryžtasi tokiai injekcijai, padidėja seksualinis susijaudinimas, jos patiria anksčiau nepažintą seksualinį malonumą. Vaginalinis orgazmas tampa realybe, padaugėja orgazmų skaičius, pailgėja jų trukmė.

Procedūrą medicinos įstaigoje atlieka gydytojas (ginekologas, chirurgas), ji trunka apie 1 val. (30–40 min. atliekamas vietinis nuskausminimas). Injekcijos efektas trunka 6–10 mėn. Vėliau, jei pacientė nori, procedūrą galima pakartoti. Ją galima atlikti tiek kartų, kiek pacientei būtina. Ilgalaikis panašios terapijos tikslas – visiškai išsiskirsčius preparatui, savarankiškai atkurti vaginalinį orgazmą.

- Kiek toks metodas yra pavojingas? Koks preparatas įšvirkščiamas?

- Procedūra sveikatai nekelia jokio pavojaus. Metodas leistas taikyti ES, visiškai atitinka Europos ir tarptautinius kokybės standartus. Preparato saugumą patvirtina registracijos pažymėjimas ir įrodo klinikinė praktika.

Preparatas – gelio pavidalo, sukurtas hialurono rūgšties pagrindu (ne gyvūninės kilmės), yra giminingas įvairiose medicinos srityse seniai naudojamiems kosmetiniams užpildams. Injekcijos efektyvumui svarbi hialurono rūgšties koncentracija mililitre – idealu, kai ji siekia 24 mg/ml. Preparatas nesukelia uždegimų ar alerginių reakcijų.

Hialurono rūgšties yra žmogaus organizme, tai jo audinių komponentas. Jo kiekis su amžiumi, kraujyje mažėjant hormonų, taip pat mažėja. Injekcija taške G ne tik padidina hialurono rūgšties kiekį, bet ir normalizuoja medžiagų apykaitą ląstelėse, pagerina kraujotaką, sustiprina hidrodinamiką. Pagerėja makšties audinių tonusas, jie tampa jautresni.

- Kokiais dar atvejais gali padėti injekcinė urogenitalinė plastika?

- Daugeliui kyla klausimas, kada moteris išgyvena seksualumo piką. Visai ne 25 metų. Psichologai ir seksologai tvirtina – gerokai vėliau. Aš tyrinėjau šią temą. 82 proc. brandžių moterų mano, kad seksualiai aktyvesnės jos buvo 30–40 metų amžiaus ir vėliau.

Žinoma, seksualinis aktyvumas daug priklauso nuo hormonų lygio, individualių organizmo ypatybių, gyvenimo būdo. Netgi kai hormonų lygis pradeda pamažu mažėti, daugelis vis dar sugeba seksualiai susijaudinti, todėl gali mylėtis daug dažniau.

Vyresnės moterys gerai žino savo seksualinius poreikius, yra patyrusios, moka atsipalaiduoti. Prasidėjus menopauzei (paprastai 51–54 metų), pusė damų patiria seksualinių sutrikimų, o kitos išlieka seksualiai aktyvios iki garbaus amžiaus. Taigi orgazmas sulaukus 70–80 metų – ne mitas.

Solidaus amžiaus moters intymų gyvenimą gali temdyti lytinių organų audinių pokyčiai. Dėl sumažėjusio estrogenų kiekio nebeišsiskiria makšties išskyros. Vyresnio amžiaus moterims makšties sausumą lemia amžiaus ir fiziologinės organizmo ypatybės, o jaunoms sveikoms moterims makšties sausumą ir diskomfortą lytinio akto metu gali išprovokuoti negrabūs, skubūs partnerio veiksmai.

Preparato su hialurono rūgštimi injekcija užtikrina tinkamą drėkinimą ir audinių regeneraciją, padidina jų tonusą ir jautrumą – sugrįžta malonumas.

Injekcinis preparatas taip pat taikomas minkštiesiems urogenitalinės srities audiniams atkurti. Po gimdymų, ypač pakartotinų, makštis padidėja, atrofuojasi jos raumenys – gali atsirasti pogimdyminė anorgazmija. Preparato injekcijomis galima sumažinti jos apimtį, padidinti audinių tonusą, sustiprinti hidrataciją, kartu pagerinti sekso kokybę.

Bet kurio amžiaus moterys labai kompleksuoja dėl savo genitalijų estetikos. Patiriant diskomfortą dėl lytinių lūpų netobulumo, jas galima koreguoti pasitelkus injekcinę urogenitalinę plastiką. Įgimti ar įgyti defektai sukelia funkcinių nepatogumų. Kartais moterys siekia padidinti lytines lūpas, kad savo partneriui suteiktų ne tik vizualinį, bet ir fizinį malonumą – dėl didesnių lūpų susiaurėja kelias į makštį, sustiprinamas malonumas.

Seksualinė disharmonija... Kartais tik atrodo, kad intymaus gyvenimo nebėra. Jį galima atkurti. Tereikia žinoti elementarius šiuolaikinių seksualinių problemų sprendimus.