Moterų orgazmas vis dar yra apgaubtas paslapties skraiste – niekas tiksliai nežino, kas ir dėl ko jį sukelia, bet mokslininkus jau seniai domina kai kurių moterų tvirtinimai, jog jos gali „išsigalvoti“ orgazmą net tuomet, kai būna visiškai vienos, savęs fiziškai neliesdamos, rašo dailymail.co.uk.

Popžvaigždė Lady Gaga viename interviu pasakė, kad gali mintimis sukelti sau orgazmą „kada tik norisi“, internete taip pat yra daugybė forumų, skirtų moterims, tvirtinančioms, kad pasiekia palaimos viršūnę sapnų metu – taip pat be jokio fizinio kontakto.

Prieš kelerius metus mokslininkai smegenų vaizdinimo priemonėmis pradėjo aiškintis, kas iš tiesų vyksta moters smegenyse orgazmo metu.

„Su orgazmu siejami smegenų malonumo centrai moterims, susigalvojančioms orgazmą aktyvuojasi lygiai taip pat, kaip ir dėl orgazmo, patiriamo labiau įprastu būdu. Tie patys smegenų centrai nesiaktyvuoja, jei moteris orgazmą imituoja – jie aktyvuojasi tik tuomet, jei orgazmas tikras“, - sakė knygos „The Science Of Orgasm“ autorius, Dr. Barry Komisarukas.

Įdomu tai, kad jo tirtos moterys visos galėjo mintimis pasiekti aukščiausią palaimos tašką, tačiau darė tai skirtingais būdais. „Kai kurios moterys naudojo kvėpavimo pratimų ir fantazijos mišinį. O kitos pasinaudojo vaizduote ir pilvo apačios pratimais“, - sakė mokslininkas.

Fantazijos buvo tokios pačios unikalios, kaip ir pačios moterys. „Kai kurios įsivaizduodavo sekso scenarijus, tačiau kitos įsivaizdavo labai romantiškas akimirkas – tarkime, į ausį šnabždantį meilužį. O dar kitos įsivaizduodavo abstraktesnes jausmines patirtis – pavyzdžiui, pasivaikščiojimą paplūdimiu ar kūną užplūstančias energijos bangas“.

Tačiau jei manote, kad tai yra pramanas, jums paprieštaraus keturiasdešimtmetė teismo sekretorė Jill Morrison.

Ji pasakojo: „Tai, kad galiu išsigalvoti orgazmą, sužinojau, kai man buvo vos daugiau nei 20 metų. Tuo metu buvau laimingai susituokusi su savo dukters Lily tėvu ir mes gulėjome lovoje prieš mylėdamiesi. Jis manęs net nelietė, bet jaučiausi labai atsipalaidavusi ir pajutau, kaip mano protas keliauja į nuostabią ir laisvą seksualinę „zoną“, kur galėjau stebėti save seksualiai apleistoje pozicijoje, nuogą, pamiršusią bet kokį normalaus gyvenimo stresą. Mano didžiausiai nuostabai, tuomet patyriau orgazmą be jokios stimuliacijos, išskyrus savo dvasinę koncentraciją“.

Ir, pasak Jill, tai nebuvo vienintelis atvejis.

„Bėgant metams, tapau kur kas labiau patyrusia orgazmų išsigalvotoja. Tokia patyrusia, kad galėčiau tai padaryti tiesiog dabar, jei tik to norėčiau. Kartais galvoju apie tai, kaip partneris su manimi mylisi, bet man iš tikrųjų nereikia prote susikurti seksualinės fantazijos – tiesiog sukaupiu savo dėmesį į orgazmo norą, o mano kūnas reaguoja atitinkamai. Mano požiūriu, moteriai 90 proc. sekso yra prote. Jau senokai išsiskyriau su Lily tėvu, bet apie „protinį“ seksą kalbuosi ir su savo esamu partneriu. Tam tikra prasme, tai yra koncentravimasis grynai į fizinį malonumą, atsiribojant nuo bet kokių santykių sunkumų. Tai labai išlaisvina. Esu labai seksualios prigimties – neretai prabundu dėl orgazmo be jokio fizinio kontakto po erotiško sapno. Manau, kad tai sugebėtų dauguma moterų, jei jos pasimokytų ir tikrai susikauptų. Reikia visiškai atsipalaiduoti, užsimerkti ir pagalvoti apie tai, kas sukeltų jums orgazmą. Ir kuo daugiau tai darytumėte, tuo būtų lengviau. Tai nuostabus sugebėjimas, nes jis suteikia man jausmą, lyg galėčiau valdyti savo seksualumą“.

Pasak vieno iš autoritetingiausių D. Britanijos sekso ekspertų profesoriaus Alano Riley, visa tai mums parodo, jog moteriai seksualumas yra kur kas sudėtingesnis ir labiau valdomas emocijų, nei iki šiol manė ekspertai.

„Iki šiol daug dėmesio buvo skiriama kūnui ir mūsų fiziniam atsakui. Bet daugumai žmonių, o ypač moterų, kur kas svarbesnį vaidmenį atlieka protas“, - sako profesorius.

O tai gali būti visai neprasta naujiena toms 40 proc. moterų, kurios tvirtina, jog joms sunku pasiekti orgazmą.

Dr. B. Komisarukas nuolat susiduria su moterimis, kamuojamomis šios problemos – ir taip pat tokiomis, kurių problema yra priešinga – jos jaučia stiprią seksualinę aistrą, kuri neišblėsta net ir po orgazmų.

Jis šių moterų paprašo išsitirti magnetinio rezonanso skeneriu ir moko jas panaudoti tokius protinius metodus, kaip skaičiavimas ar vizualizacija, kurie mažina arba didina seksualinį susijaudinimą.

Šios moterys gali stebėti savo smegenų aktyvumo pokyčius, reaguojant į mintis ir protinius pratimus, o vėliau šiuos metodus jos gali panaudoti ir ne laboratorijos aplinkoje, norėdamos labiau kontroliuoti savo seksualumą.

Pasak B. Komisaruko, tokie tyrimai yra svarbūs, nes, nors orgazmas ir yra „labai malonus“, jo geresnis suvokimas yra ne vien malonumas.

„Moters orgazmas yra nuostabus reiškinys, kuris padvigubina širdies susitraukimų dažnį, sumažina jautrumą skausmui, padidina kraujo pritekėjimą į smegenis ir sukelia džiaugsmo, laimės ir meilės jausmą. Suvokimas, kas vyksta mūsų smegenyse orgazmo metu, galėtų padėti mums kurti geresnius vaistus nuo depresijos ir nuo skausmo bei sustiprinti seksualinį pasitenkinimą. Kol kas apie moterų seksualumą mums žinoma nedaug. Bet naudojant magnetinio rezonanso skenerius sužinome vis daugiau. Šie skeneriai ne tik parodo, kurios smegenų sritys suaktyvėja orgazmo metu, bet ir kurios sritys išsijungia – ir kaip moterų orgazmas skiriasi nuo vyrų. Visų pirma, moterų orgazmas trunka kur kas ilgiau nei vyrų, todėl jį lengviau tyrinėti“, - sakė B. Komisarukas.

Vyrų smegenys labiausiai fokusuojasi į fizinį stimuliavimą lytinio kontakto metu, o moterų sužadinimo pagrindas, panašu, yra visiškas atsipalaidavimas ir nerimo nebuvimas.

Smegenų tyrimais nustatyta, kad sekso metu moterų smegenų sritys, atsakingos už baimę, nerimą ir emocijas, pradeda vis labiau atsipalaiduoti iki pat orgazmo, kuomet moterų smegenyse šie centai visiškai deaktyvuojami ir įeinama į savotišką transo būseną.

Pasak sekso terapeutės Paulos Hall, taip nutinka dėl to, kad „kad moterys visiškai atsiduotų ir galėtų mėgautis seksu, joms ypatingai reikalingas atsipalaidavimas ir saugumo jausmas“.

Taigi, jei apie kažką galvojate, jei jus trikdo nerimas arba jei jums nuo mažens įteigta, jog seksas yra kažkas „negero“, tai trukdys jūsų smegenų gebėjimui patirti orgazmą.

Bet P. Hall įspėja: „Nuostabu save pamaloninti. Ar tai būtų muzikos klausymas, ar šokolado ragavimas, ar mėgavimasis prisilietimu arba orgazmu. Tačiau seksas taip pat yra ir ryšys su kitu žmogumi, taigi, tai ne tik orgazmo siekis kiekvienos sueities metu. Jei per daug sutelksite dėmesį į orgazmą ir paversite tai savo pagrindiniu tikslu, tuomet jūsų tikslas neišvengiamai atsiejamas nuo kito žmogaus ir seksas gali tapti savanaudišku“.

Bet Dr. B. Komisarukas per daug nesirūpina: „Skirtingų būdų ir priemonių, kurios suteikia mums malonumą, supratimas gali tik pagilinti mūsų santykius ir suteikti seksui daugiau reikšmingumo bei malonumo. Tai tikrai nereiškia, kad moteris staiga taps labai egoistiška ar tarpusavio santykius pakeis protiniu seksu vienumoje“.

Tai galima būtų palyginti su jautienos išpjovos tabletės kūrimu. Teoriškai tai įmanoma, bet kodėl kas nors turėtų tuo užsiimti, kai tikra išpjova suteikia tiek daug malonumo?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)