Dvi aplinkybės kardinaliai pakeitė mūsų seksualumo paveikslą per pastaruosius kelis dešimtmečius. Pirma, miestuose pastebimai išaugo gyventojų skaičius, o tai reiškia, kad galima sutikti žmogų ir daugiau niekada jo nebepamatyti. Antra, atsirado internetas, kuris suteikia galimybę anonimiškai susitarti dėl susitikimų seksui.

Šeimos psichologai tvirtina, kad šis anonimiškumas apsaugo nuo pasmerkimo ir sumažina baimę sulaukti neigiamo atsakymo. Atsiranda vis nauji pažinčių seksui tinklalapiai, o tai reiškia, kad jų teikiamos paslaugos yra paklausios. Čia pasimatymus skiria ne sekso profesionalai, o paprasti įvairių profesijų ir amžiaus žmonės.

Beje, partnerį seksui galima surasti ne vien specializuotuose tinklalapiuose. Intymaus pasiūlymo galima sulaukti ir socialiniuose tinkluose, kur kiekvienas turi savų interesų – kas ieško draugų, kas darbo, o kas filmų.

Savo lyties įtvirtinimas

Tokius pasiūlymus pateikiantis vaikinas tvirtina, kad dažniausiai sulaukia teigiamo atsakymo. Jis sako turintis didelį draugų ratą, kuriame yra ir merginų. Tik su jomis sieja bendri draugai, susiklostę santykiai. Todėl būtinai kas nors sužinos, ims patarinėti, domėtis, kaip sekasi ir ar turi bendrų ateities planų.

Vaikinas tikina, kad su nepažįstamąja kur kas paprasčiau, nes rūpi tik viena – ar vienas kitam tą minutę patinka. Nereikia stengtis palikti įspūdžio jos artimiesiems ir draugams. O tai suteikia tokią laisvę!

Toks beasmenis seksas, viena vertus, atima individualumą ir istoriją, kita vertus, atskleidžia tai, kas susiję su lytimi. Tokių santykių dalyviai tampa tarsi archetipais – Vyru ir Moterimi.

Sigmundas Freudas manė, kad asmenybės raida tiesiogiai susijusi su seksualumo raida. Gali būti, kad pažindami savo seksualumą, mes prisiliečiame prie esmės. Juolab, kad socialiniai vyro ir moters vaidmenys šiandien labai pakito. Netgi vyrui ir moteriai būdingo bendravimo stiliaus ir išvaizdos skirtumai išblėso. Todėl kažkam vien seksualinės sąveikos su partneriu situacija gali tapti galimybe įtvirtinti savo lytį, sustiprinti savo paties, kaip vyro ar moters, suvokimą.

Lova kaip vaistas

27 metų Evelina įsitikinusi, kad seksualinis nuotykis padėjo jai išgyventi nelaimingą meilę. Jos kolega iš kito miesto dažnai atvykdavo su reikalais. Kartą ji pasiliko pas jį viešbutyje. Tai buvo pasakiška naktis! Kai vėliau Evelina jam parašė, kad norėtų atvykti pasimatyti, jis ėmė išsisukinėti, jog užimtas, serga...

Mergina suprato, kad santykių pratęsimui kolega nepasirengęs. Kai jis kitą kartą atvažiavo, juodu kalbėjosi tik apie darbą, tačiau Eveliną geismas varė iš proto. Tada ji pastebėjo nepažįstamo vyro seksualinio pobūdžio pasiūlymą internete.

Nepažįstamas pasirodė esąs puikus meilužis, tačiau jai pakako vos dviejų susitikimų. Mergina įsitikinusi: „Tai buvo vaistai, jie man padėjo pasveikti ir tapo nebereikalingi“. Ji ir dabar neprieštarautų romano su kolega tęsiniui, tačiau vertina tai kur kas ramiau. „Santykiai tampa žmoniškesni, kai nebelieka seksualinio alkio“, - samprotauja Evelina.

Seksologai primena, kad žmonių seksualinis potraukis skiriasi. Kai moteris turi stiprų seksualinį potraukį, savo geismo energiją ji dažnai suvokia kaip įsimylėjimą ir susieja tai su kokiomis nors vyro savybėmis. Kartasi pasitaiko, kad pasiekusi seksualinį pasitenkinimą su kitu vyru, ji realiau įvertina savo išrinktąjį ir perspektyvas. Taip nutiko ir Evelinos atveju.

Išsaugoti šeimą

Kitiems gi tokie sekso pasimatymai suteikia galimybę... išsaugoti šeimą. 48 metų Konstantinas, kaip pats sako, „tvirtai vedęs“. Pažintis sekso tinklalapiuose jis vertina kaip nepavojingas. „Žmona įsitikinusi, kad aš švarus! Ir visi mano draugai gali tai patvirtinti, nes aš niekada to nedaryčiau savo aplinkoje.

Dviprasmiškos situacijos man nereikalingos“, - samprotauja vyras.

Santuokinio gyvenimo realybė kartais skiriasi nuo idealo. Prisirišimas, draugystė, dėkingumas ir abipusis supratimas ne visada garantuoja seksualinį potraukį.

Seksologai tvirtina, kad yra daugybė priežasčių, dėl ko seksualinis potraukis nerealizuojamas su nuolatiniu partneriu. Tai gali būti temperamentų nesutapimas, skirtingos fantazijos ir nevienodi prioritetai, gyvenimiškos situacijos pokyčiai dėl, tarkime, darbo pakeitimo ar artimo žmogaus ligos. Visa tai, neabejotinai, daro įtaką mūsų seksualumui. Tik aistros nebuvimas nėra pretekstas šeimai iširti.

Juolab, dauguma vyrų, tokių kaip Konstantinas, susitikimų „iš šalies“ nevertina kaip neištikimybės, jeigu jų metu realizuojami vien seksualiniai poreikiai, be jokio emocinio artumo.

Nauji įspūdžiai

Specialistai tvirtina, kad ryšys tarp meilės, sekso ir šeimos moterų suvokime gerokai stipresnis, nei vyrų sąmonėje. Vis dėlto ir dailiosios lyties atstovės kartais ieško savo geismų patenkinimo už santuokos ribų.

Tiesa, egzistuoja šioks toks skirtumas. Vyrus labiausiai masina naujumas ir stimulų įvairovė, nes naują partnerę jie suvokia kaip iššūkį sau. O moterį jaudina ne tiek pats partneris, bet jos kūno reakcija į naujas, neįprastas glamones. Seksas su nepažįstamuoju – viena iš dažniausių moterų seksualinių fantazijų.

Kitaip pasakyti galima būtų taip – vyras tyrinėja pasaulį, moteris – pati save. Nors tokio elgesio motyvai gali būti patys įvairiausi. Ir dauguma jų nepatenka į sekso kategoriją!

Tai mėginimas pakelti savivertę, bėgimas nuo vienatvės, noras patvirtinti savo patrauklumą, poilsio ar atsipalaidavimo siekis... Yra ir tokių, kuriuos galima būtų pavadinti keliautojais ar gurmanais – tie, kuriems būtina nuolatinė įspūdžių kaita.

Tradicinė moralė primygtinai siūlo smerkti „erotinius klaidžiojimus“. Tik prieš teisdami, nepamirškite atsižvelgti, jog paprastai tokiuose geismų nuotykiuose ir vyrai, ir moterys, ieško ne vien sekso (kaip mechaninio veiksmo), bet ir stiprių (teigiamų) emocijų partnerio atžvilgiu.

Meilės išstūmimas

S. Freudas atskleidė psichologinį išstūmimo mechanizmą, analizuodamas savo pacientų seksualumą – nuo savo sąmonės jie dažniausia slėpdavo būtent potraukį.

Šiandien mes stebime atvirkštinį paveikslą. Vieni keičia partnerius, stengdamiesi išvengti prisirišimo. Kiti brangina šeimyninį gyvenimą, sutvarkytą buitį ir iš šalies ieško „tik sekso“, neišdrįsdami prisipažinti, kad jiems stinga ne tik fizinio, bet ir emocinio artumo.

39 metų Elena susitiko su Povilu, norėdama vien įgyvendinti seksualinę fantaziją, apie kurią nedrįso prisipažinti sutuoktiniui. Tačiau „tik seksas“ virto šiuo tuo daugiau. Moteris prisipažįsta ilgai ieškojusi žmogaus, kuriam galėtų atsiverti, kol galiausia rado.

„Pasirodo, kad seksas yra ne vienintelė sritis, kur mes sėkmingai vienas kitą papildome. Mudu turime daug bendrų interesų, mums gera kartu, - džiaugiasi Elena. - Mes tarsi įveikėme atvirkštinį kelią – pradėjome nuo lovos, o vėliau ėmėme susitikinėti, kad aplankytume parodą ar pasėdėtume kavinėje“.

Moteris neįsivaizduoja, kas bus toliau, nes abu jie turi šeimas ir vaikų. Išsiskirti juodu nenori, o ir neturi tam jėgų. Taip ir gyvena dvigubą gyvenimą.

Fiziologiškai žmogus gali pats pasirūpinti savo seksualinių poreikių patenkinimu, tačiau jis ieško partnerio, su kuriuo galėtų pasidalinti savo išgyvenimais. Kaip beaiškintume savo ketinimus, mes visada pirmiausia ieškome galimybės susitikti su kitu žmogumi.

Psichologai tvirtina, kad sekso vien tik vardan sekso – nebūna. Siela ir kūnas yra nedaloma visuma. Jeigu mes kreipiamės į sielą, atsilieps ir kūnas. O tai, ką mes darome su savo kūnu, visada atsispindi ir sieloje. Toks seksas palieka savo pėdsaką.

Sekso saugumo taisyklės

Erotinei avantiūrai pasirengusiems žmonėms nederėtų pamiršti, kad be pagrindinių taisyklių – susitikinėti tik su suaugusiais partneriais, saugiose vietose, nepamiršti naudotis prezervatyvais ar kitomis kontracepcijos priemonėmis – egzistuoja ir psichologinio saugumo taisyklės.

Atsakomybė. Būtina suvokti savo veiksmus ir numatyti pasekmes. Paklauskite savęs: ko aš tikiuosi iš šio susitikimo? Įvertinkite galimybes gauti tai, ko norite.

Kontrolė. Apgalvokite savo veiksmus nenumatytose situacijose. Pavyzdžiui, jeigu partneris netikėtai atsives draugą ar pasiūlys susitikimui kitą vietą.

Savanoriškumas. Paklauskite savęs, ar būtent jūs trokštate tokio seksualinio nuotykio? O gal tai kažkieno tvirtinimų, esą tai „būtina patirtis“, pasekmė?

Motyvų patikrinimas. Jeigu jus į priekį varo noras atkeršyti „buvusiajam“ ar pataisyti santykius poroje, tuomet tikimybė nusivilti – itin didelė. Būtina prisiminti, kad susitikimai vien dėl sekso gali būti nutraukti vienpusiai, staiga ir nepaaiškinus priežasčių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (303)