Klaidingos nuostatos apie intymius žmonių santykius ir kartu patiriamą malonumą – išties paplitęs reiškinys. Kai kurie seksualinių ryšių aspektai apskritai pamirštami. Kas dėl to kaltas? Nepagrįstas stigmatizavimas, griežtas auklėjimas, gerokai nepakankamas lytinis švietimas tėra tik keletas priežasčių. Kliautis „Google“ taip pat ne visada verta, nes ieškant atsakymo į rūpimą klausimą galima atsidurti tikrų tikriausioje internetu skalbiamos informacijos bedugnėje.

Taigi, nieko stebėtina, kad kartkartėmis apima didžiausia painiava, bandant suvokti, kas yra seksas ir seksualumas. Norėdami bent kiek ją išsklaidyti, portalo „HuffPost“ leidėjai tiesiog pasiteiravo kelių moterų, ką apie seksą ir lytinę sveikatą, jų nuomone, būtų buvę geriau žinoti jaunystėje. Toliau suminėta keletas su laiku atradimais tapusių tiesų.

Seksualinė patirtis – individualiu laiku ir tempu įgyjamas patyrimas

„Nemaža dalis žmonių linkę manyti, kad seksualinės patirties turi įgyti tada, kai tai padaro daugelis, be to, „kaupti“ ją neatsilikdami nuo visų, ir apie savo pačių pasirengimą seksualiniams santykiams absoliučiai negalvoja“, – pastebi Atlantoje dirbanti psichologė Mahlet Endale.

Specialistė tikina susidūrusi su pacientais, tvirtinusiais, kad jautė šiokį tokį spaudimą pradėti gyventi lytinį gyvenimą. Jie, esą, teigė savo nekaltybę suvokę kaip kažkokį balastą, kuriuo neva atėjo metas atsikratyti, nors seksualinio potraukio nejuto nė užuomazgų.

„Kaip būtų buvę gerai, jei būdama šešiolikos, kai praradau nekaltybę, o ir vėliau, būčiau žinojusi, kad tai, ką darau, tėra subjektyvi ir nenatūrali savikontrolė“, – apgailestauja 35-erių metų niujorkietė Karen Fratti.

Lankytis šeimos planavimo įstaigoje arba vietinėje poliklinikoje – jokia gėda

Rūpintis savo lytine sveikata, pavyzdžiui, reguliariai tikrintis ir konsultuotis su ginekologu, jauna moteris turėtų sąmoningai ir noriai, o ne jausdama nesmagumą bei gėdą.

„O kad būčiau žinojusi apie visas man siūlomas galimybes lytinio savo gyvenimo pradžioje. Kai pagaliau apsilankiau vietinėje šeimos planavimo klinikoje, įsitikinau, kaip puikiai jaučiuosi, kai manimi rūpinasi specialistai. Deja, egzistuoja kvaila nuostata, kad lankytis tokioje įstaigoje – gėdinga“, – sako 33 metų Čikagos gyventoja Chrissa Hardy.

Lytinio švietimo pamokose nebūtinai gaunate visą jums būtiną informaciją

Moterys taip pat apgailestauja nesuvokusios, kiek daug žinių joms stigo, kai buvo studentės. Jos taip pat mano, kad lytinis švietimas turėtų užimti kur kas svarbesnę vietą mokymo programose, nes tik taip merginos, dar būdamos jaunos, galėtų sužinoti, kas vyksta su jų lytiniais organais.

„Daugelio su lyčių lygybe ir reprodukcinėmis teisėmis susijusių problemų tikrai pavyktų išvengti, jei seksas būtų destigmatizuotas ir į lytinį švietimą būtų žvelgiama kaip į mokslo žinių sklaidą“, – įsitikinusi K. Fratti.

Ji pati iš pradžių mokėsi katalikiškoje mokykloje Pensilvanijoje, o šeštoje klasėje perėjo į bendrojo lavinimo.

„Katalikiškoje mokykloje tokios disciplinos kaip lytinis švietimas apskritai nebuvo, o visuotinėje gavome informacijos tik apie tai, kaip nepastoti ir neužsikėsti AIDS, be to, šiems klausimams tebuvo skirta viena valanda per visus mokslo metus“, – nurodo moteris.

Bučinys

Vaisingumo problemų gali atsirasti ir ne dėl jūsų kaltės

Remiantis mokslinių tyrimų rezultatais, maždaug 9 proc. vaisingo amžiaus vyrų ir 11 proc. to paties amžiaus moterų susiduria su kokiomis nors vaisingumo problemomis. Ši patirtis nesvetima ir 59 metų Veronai Harry. Ji prisipažino, kad bemaž dešimt gyvenimo metų ne tik jautėsi kalta, bet ir nekentė savo kūno dėl to, kad nepavyksta pastoti.

„Tuo laikotarpiu, kai puoselėjau viltis pastoti, gyvenau Kingstone, Jamaikoje. Kai man suėjo 32-eji vis dar neturėjau vaikų, – pasakoja V. Harry. – Kokios nors informacijos apie man iškilusią problemą tuo laiku stigo, o gėda, susijusi su tikimybe išgirsti verdiktą, kad mano kūnas visiškai bergždžias ir vaikų turėti man nelemta, sulaikė nuo vizito pas gydytoją. Jei tada būčiau žinojusi tai, ką žinau dabar, nebūčiau buvusi sau tokia negailestinga.“

Tikrintis yra ne tik normalu, bet ir skatintina

Indianoje gyvenančios geriausios draugės Rochelle Codner ir Gizelle Fletcher prisipažino, kaip sunkiai sekėsi rasti įstaigas, kuriose jaustųsi saugios, prireikus pasitikrinti, ar nepasigavo lytiniu keliu plintančios infekcijos.

„Būtų buvę gerai žinoti, kaip ir kur galėčiau pasitikrinti, – sako 28-erių R. Codner. – Kur kreiptis, nežinojau iki sulaukiau 18-os. Žinoma, visada praktikavau saugų seksą ir primygtinai reikalaudavau, kad būtų naudojami prezervatyvai, tačiau baimė, kad priemonės nepasiteisins ir aš tapsiu viena iš apgailėtinų nelaimėlių, niekada neapleido.“

Užkrato simptomai ne visada signalizuoja apie tai, ką manote

G. Fletcher prisipažino ne visada suprasdavusi, ką iš tiesų reikia laikyti kokios nors lytiniu būdu perduodamos ligos simptomais. Painiavą didino tai, kad tokio tipo užkratai paprastai ypač stigmatizuojami. Ji mano, kad gilesnės žinios šia tema tikrai būtų buvę neprošal. Informacija, ką daryti, pastebėjus kokio nors užkrato simptomus, anot jos, tai pat būtų pravertusi.

„Tarkim, tikrai būčiau norėjusi žinoti, kad skutimosi sukelta alergija nėra herpeso požymiai. Deja, nepatiriant gėdos šito išsiaiškinti buvo neįmanoma, o „Google“ taip pat menkai tepadėjo, – pasakoja 28 metų G. Fletcher. – Manau, kad moteris būtina skatinti tikrintis ir suteikti joms informaciją, kur tai galima padaryti.“

Intymumas su partneriu tikrai neapsiriboja seksu

36-erių metų gyvenimo būdo tinklaraščio autorė Chelan Smith apgailestauja nežinojusi, kad žmones siejantys glaudys ryšiai – tai kur kas daugiau nei faktas, kad jie lytiškai santykiauja.

„Tikrai būčiau norėjusi žinoti, kad intymumas nėra vien fizinis aktas ir kad jis auga tik tada, kai stengiesi geriau pažinti kitą žmogų“, – sako ji.

Su gydytoju tikrai galite konsultuotis visais rūpimais seksą liečiančiais klausimais

„Būtų buvę gerai, jei būčiau turėjusi į ką kreiptis, iškilus su seksu susijusiems klausimams. Deja, turėjau tik drauges, neretai žinodavusias dar mažiau nei aš“, – konstatuoja G. Fletcher.

Pravartu atminti, kad būtent gydytojams, kitaip nei daugeliui asmenų, galybė klausimų yra tikrai girdėti, todėl prašydamos mediko patarimo moterys neturėtų justi jokios gėdos. Minėtina ir tai, kad pacientės neturėtų baimintis jokių neigiamų vertinimų, susijusių su lytine jų sveikata.

Jūsų patiriamas malonumas yra toks pat svarbus kaip ir partnerio

Seksas jokiu būdu nėra duoklė kitam žmogui, todėl lytinė sueitis turėtų kelti malonumą ne tik partneriui, bet ir jums. K. Fratti sako norėjusi nuo pat pradžių žinoti, kad tikrai gali pasikalbėti tokiomis temomis.

„Net tada, kai manydavau, jog man seksualinis gyvenimas išties nusisekė, tikrai turėjau žinoti, kad tobulybei šioje srityje ribų nėra – kad siekdama didesnio malonumo turiu teisę net santykių pozą pakoreguoti, – sako moteris. – Turėjo praeiti išties netrumpas laikas, kol suvokiau, kad lytiniuose santykiuose privalau jaustis svarbi.“

Apie tai, kad jaunystėje stokojo pasitikėjimo ir nedrįso elgtis taip, kad patirtų malonumą, prisipažino ir Ch. Hardy.

„Turėjau labai mažai informacijos, o pavyzdžiai, kaip moteris turi elgtis ir ką jausti lytinės sueities metu, buvo visiškai nevykę, todėl metų metus, galima sakyti, kenčiau be galo nuobodų, o kartais ir skausmingą seksą“, – atvirauja moteris.

Domėjimasis seksu – visiškai normalus interesas

Čia aprašytos patirtys, deja, artimos daug didesniam skaičiui žmonių nei būtų galima pamanyti. Todėl dar kartą reikia akcentuoti bendravimo, savo lūkesčių suvokimo ir asmeninių interesų aktualizavimo svarbą. Klaidingos nuostatos ir mitai padaro tikrą meškos paslaugą besiformuojančioms jaunų žmonių pažiūroms.

„Kitados tikrai nemaniau, kad galiu teikti prioritetą savo seksualiniams poreikiams arba stengtis išbandyti ką nors nauja. Paprasčiausiai baiminausi, kad būsiu sugėdyta, – sako Ch. Hardy. – Dėl to dabar galiu tik gailėtis – juk laiko nesugrąžinsi. Tačiau mintis, kad ateinančių kartų moterys būtų priverstos kentėti dėl šitokių nesąmonių, man tiesiog kokti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt