Norint įsitikinti šių žodžių tikrumu, užtenka atkreipti dėmesį į begalinį kiekį fetišų, kurių žmonės prisigalvojo. Milžiniškas jų skaičius įrodo, kad seksas – neatsiejama žmogaus gyvenimo dalis, be kurios realybė netenka didžiulės dalies spalvų.

Deja, kalbant apie seksą tenka aptarti ne tik palaimą, kurią jis sukelia, bet ir kai kurias problemas, kylančias ir dėl moralinių dalykų, ir dėl fiziologinių priežasčių. Dar viena kalbant apie seksą aptariama tema – reguliariai mokslininkų pateikiami faktai, darantys įtaką supratimui apie žmonių lytinį potraukį ir jo provokuojamus veiksmus. Šįkart kaip tik ir siūlome susipažinti su keletu portale menslife.com suminėtų faktų, veikiausiai pakoreguosiančių su seksu siejamus nusistatymus.

Mylintis nejuntama pasibjaurėjimo

Besimylintiems partneriams atrodo, kad tai, kas su jais ir tarp jų vyksta, yra dailu ir erotiška. Visgi užtektų vos kartelį nufilmuoti tas aistros kupinas scenas, kad iš įsivaizdavimo apie jų grožį neliktų nė prisiminimo. Deja, neišvengiamai tektų pripažinti, kad žiūrėti, kaip atrodome užsiimdami seksu, nėra taip malonu, kaip manome ir norime.

Laimei, žmogaus galvos smegenys pasirūpino, kad seksas nekeltų pasibjaurėjimo. Užvaldžius aistrai ir įsiaudrinus glamonėms tiesiog neutralizuojamos tam tikros funkcijos, kad intymumas teiktų vien tik malonias emocijas ir palaimingus potyrius.

2012-aisiais specialistai iš Nyderlandų Groningeno universiteto Klinikinės psichologijos ir eksperimentinės psichopatologijos katedros atliko dėmesio vertą eksperimentą. Tam prireikė 90-ies studentų, kurie buvo padalyti į 3 grupes. Pirmoji grupė turėjo stebėti nemalonaus turinio vaizdo įrašą, antroji – siužetą su traukiniu, o trečioji – erotiniais elementais papildytą sceną. Pasibaigus peržiūroms eksperimento dalyviai turėjo atlikti tam tikrus pasibjaurėjimą keliančius veiksmus, pavyzdžiui, panardinti ranką į indą, pilną pedofilų panaudotų prezervatyvų.

Seksas

Tyrimo rezultatas visus ganėtinai nustebino, kadangi tapo aišku, kad seksualiai susijaudinusios merginos jautė mažiau pasišlykštėjimo atlikdamos būtent tokią reakciją turėjusius sukelti veiksmus.

Kiek netikėtas išvadas pasufleravo ir kitas, kiek anksčiau atliktas tyrimas. Stipriai lytiškai susijaudinusių vyrų nusiteikimas pasimylėti su visai jiems nepatraukliomis moterimis (tarkim, kankinamomis patologinio nutukimo) yra kur kas didesnis negu tada, kai jie yra ramybės būsenos.

Panašūs pastebėjimai verčia manyti, kad žmogaus galvos smegenys neutralizuoja blokuojančią funkciją ir leidžia susijaudinti net tokiomis aplinkybėmis, kurios įprastai galėtų sukelti pasibjaurėjimą.

Orgazmas mažina žmogaus sąmoningumą

Kada įvyksta orgazmas, tam tikra galvos smegenų sritis, esanti už kairiosios akies ir glaudžiai susijusi su saviverte, sąmoningumu, gebėjimu svarstyti, akimirkai neutralizuojama. Kai taip nutinka, visą savo dėmesį žmogus nukreipia į tuo metu juntamus pojūčius, pamiršdamas bet kokį nerimą.

Būtina pasakyti, kad taip nutinka abiejų lyčių atstovams, tačiau moterų atveju papildomai sumažėja hipokampo ir migdolinio kūno (sritys smegenyse) aktyvumas. Šios zonos yra susijusios su streso ir baimės pojūčiais. Visgi ir tai ne viskas: moterims orgazmo metu padidėja smegenų kamieno cerebrospinalinio kanalo srities pilkosios medžiagos aktyvumas, o toji medžiaga, savo ruožtu, yra atsakinga už nuolankumą ir skausmo malšinimą.

Štai kokius fokusus, pasirodo, išdarinėja galvos smegenys siekdamos vienui vienintelio tikslo – kad orgazmą patiriantis žmogus butų susitelkęs tik į seksą ir maksimaliai atsipalaiduotų.

Lytinis organas – ne tiktai raumenys, bet ir kaulas?

Kai kurių gyvūnijos pasauliui atstovaujančių patinų lytinis organas yra sudarytas ne vien iš raumenų masės, bet ir iš kaulo. Tai vadinamasis varpikaulis (Os penis arba baculum). Kada gyvūnas yra ramybės būsenos, varpikaulis glūdi kūno viduje, tačiau įvykus lytiniam sujaudinimui, išlenda į išorę.

Senovėje kaulą, pasirodo, turėjo ir vyrų varpa. Kaip tik dėl jo pavykdavo išlaikyti erekciją. Kodėl daugumos žinduolių atveju tas kaulas su laiku sunyko, mokslui kol kas paslaptis. Tačiau dabar vyrams beliko kliautis vien kraujo spaudimu, nors anksčiau dėl varpikaulio erekcija laikydavosi tobulai.

Mokslininkai spėja, kad varpikaulio išnykimą nulėmė evoliucija, ir pagrindinė to priežastis, be jokio abejo, – sąlygų, leidžiančių poruotis tik patiems pajėgiausiems patinams, sukūrimas. Patelėms būdavo ypač sunku suprasti, ar pasirinktas patinas – tinkamiausias poruotis, taigi, kokybiška ir ilgai trunkanti erekcija tapo savotišku apie patino vaisingumą ir sveikatą bylojančiu ženklu.

Balsas prisideda prie seksualaus įvaizdžio kūrimo

2014-aisiais mokslininkų recenzuojamame žurnale „Journal of Nonverbal Behavior“ pasirodė gana įdomus straipsnis, kurio tema – reagavimas į balsu vykdomą manipuliaciją, apibendrinantis eksperimentų, atliktų siekiant ištirti, kaip veikia balsas, rezultatus.

Viename iš tyrimų sutiko dalyvauti 40 asmenų – po 20 ir vienos, ir kitos lyties atstovų. Jų buvo paprašyta taip kaitalioti balsą, tarsi kalbėtų norėdami pademonstruoti seksualumą, pasitikėjimą savimi, intelektą ir siekį dominuoti. Priešingų lyčių atstovai turėjo įvertinti balso permainas.

Paaiškėjo, kad moterys, norėdamos paskleisti seksualumo aurą, sulėtina kalbėjimo tempą ir pažemina balso tembrą, kad jis skambėtų tarsi prikimus. Vyrus toks balsas ganėtinai stipriai jaudina.

Asociatyvioji nuotr.

Įdomu tai, kad lygiai taip pat besielgiantys vyrai dažniausiai sukeldavo atstūmimo reakciją. Seksualiausias moterų ausiai, pasirodo, yra natūralus vyro balsas.

BDSM suartina!

2008-aisiais mokslininkai inicijavo eksperimentą, į kurį pakvietė dalyvauti sadomazochistinių polinkių turinčius asmenis. Jų susirinko 58. Netruko paaiškėti, kad papildant seksą BDSM technikomis (tik ne pačiomis drastiškiausiomis, o, pavyzdžiui, pliaukštelėjimais per sėdmenis), t. y. atmiešus malonumą saikinga doze skausmo, pakyla poros streso lygis, todėl du žmonės stengiasi labiau suartėti. Vis dėlto šitai nutinka jau po sekso.

Moterims prisiimant paklūstančių personažų (tarkim, vergių) vaidmenis per BDSM žaidimėlius pakyla testosterono lygis. Intensyvesnio hormono išsiskyrimo priežastis – tikimybė lengviau susidoroti su didele agresija. Pasibaigus sadomazochistiniams užsiėmimams hormoninis fonas labai greitai normalizuojasi.

Moterų heteroseksualumas veržiasi į biseksualumą

Po 2015-aisiais atlikto tyrimo buvo prieita prie išvadų, kad lytinis susijaudinimas tiesiogiai priklauso ne tik nuo lyties, bet ir nuo kultūrinės terpės. Eksperimente sutiko dalyvauti 345 skirtingos seksualinės orientacijos moterys. Joms buvo demonstruojami įvairūs erotiniai atvaizdai ir stebima, kaip stipriai jie sujaudina.

Heteroseksualias moteris, kaip paaiškėjo, jaudina tiek nuogų vyrų, tiek nuogų moterų nuotraukos, tačiau lesbietes, lygiai kaip heteroseksualius vyrys, „užveda“ tik nuogų moterų atvaizdai.

Kai šitai paaiškėjo, mokslininkai priėjo išvadą, kad lytiniam susijaudinimui įtaką daro ne tik prigimtinės savybės, bet ir auklėjimas bei kultūrinė terpė, kad ir tai, jog moterys lesbietės toleruojamos kur kas labiau nei vyrai gėjai.

Ilgis neturi reikšmės

Jei tektų lyginti vyrų ir hominidų (žmoginių beždžionių) lytinius organus, paaiškėtų, kad pastarųjų falai yra mažesni. Vyrų ir gyvūnų lytiniai organai skiriasi ir forma: gyvūnų penio galvutė yra įgavusi kablio pavidalą.

Labai tikėtina, kad senais laikais ir vyrai turėdavo tokius kablius, na, o ilgesnis penis buvo reikalingas tikrai ne tam, kad būtų įmanoma suteikti partnerei didesnį malonumą, o tam, kad pavyktų išstumti konkurento sperma iš jos makšties. Su laiku ši funkcija nustojo aktualumo ir penio forma pasikeitė, o moterys, besirinkdamos partnerį, tikrai nebekreipia dėmesio į jo „pasididžiavimą“; jos teikia reikšmės visai kitiems dalykams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)