Tinklalapio „Promescent“ seksualinės sveikatos ir gerovės patarėjas, knygos „Pasakyk, ko nori“ (angl. „Tell Me What You Want“) autorius Justinas Lehmilleris neseniai apžvelgė mokslinius tyrimus apie tai, ar patrauklūs žmonės turi daugiau seksualinių partnerių, rašoma straipsnyje menshealth.com.

Savo tinklaraštyje jis aptarė tris tyrimus, kurių autoriai padarė tokią pačią išvadą – žavūs, gražūs žmonės turi daugiau seksualinių partnerių (Tai nereiškia, kad jie dažniau mylisi, tiesiog, paprastai, tariant, kūno patrauklumas turi įtakos).

Pasak evoliucijos mokslo, yra priežastis, kodėl „patrauklūs“ (šį žodį parašiau kabutėse, nes tai, kas patrauklu vienam, nebūtinai bus patrauklu kitam) žmonės turi daugiau seksualinių partnerių. Šiaip ar taip, pasak evoliucijos mokslo atstovų, vyrams patinkantys moterų bruožai asocijuojasi su sveikata, vaisingumu, o moterims patrauklūs vyrų bruožai – indikatorius, kad vyras sugebės aprūpinti maistu ir būstu.

„Evoliucijos psichologijos pakraipos atstovai dažnai tvirtina, kad mums patrauklūs bruožai neretai yra reprodukcinio potencialo ir sėkmės rodikliai, – aiškina J. Lehmilleris. Moterims tai – liemens ir klubų santykis, vyrams – platūs, tvirti pečiai. Veido simetriškumas – taip pat geresnės sveikatos rodiklis. „Jei mus traukia šie bruožai, logiška manyti, kad tais bruožais pasižymintys žmonės turės daugiau partnerių, nes jie yra labiau geidžiami, taigi turi daugiau progų seksui.“

Pirmame J. Lehmillerio išnagrinėtame tyrime rašoma, kad veido ir kūno patrauklumas siejamas su didesniu trumpalaikių (bet ne ilgalaikių) seksualinių partnerių skaičiumi vyrams. Moterų veido (ne kūno) patrauklumas siejosi su turėjimu daugiau ilgalaikių (ne trumpalaikių) partnerių.

Tai – vienintelis tyrimas, kuriame seksualiniai partneriai buvo skirstomi į trumpalaikius ir ilgalaikius. Kituose tyrimuose buvo apžvelgiamas bendras partnerių skaičius. Vienas tyrimas, kuriame dalyvavo 215 studentų, parodė, kad fizinis patrauklumas lemia apskritai didesnį partnerių skaičių.

Kitas tyrimas, į kurį pakvietė 101-ą studentę, atskleidė – moterys, vyrų laikomos labai patraukliomis ir labai nepatraukliomis, turėjo daugiausia ir seksualinių partnerių, o vidutinio patrauklumo moterys – mažiausiai seksualinių partnerių. (Moterų patrauklumą vertino tyrime dalyvavusi vyrų grupė, tad nuomonės absoliučiai subjektyvios).

J. Lehmilleris svarsto – jei mažiau patrauklios moterys turi mažiau progų seksui nei gražuolė, veikiausiai jos naudojasi kiekviena pasitaikiusia proga seksui: „Taip gali būti, nes jos nesijaučia galinčios rinktis, o galbūt per seksą siekia sustiprinti pasitikėjimą savimi.“ Jis pabrėžė, kad tai – tik spėlionės, o jo hipotezėms pagrįsti reikalingi išsamesni tyrimai.

Taigi, mokslininkų teigimu, patrauklūs žmonės iš tiesų turi daugiau seksualinių partnerių. Kita vertus, turėkite omenyje, kad grožis – subjektyvi sąvoka.

„Patrauklumas, grožis – subjektyvios sąvokos, taigi kyla klausimas, kas šiuose tyrimuose sudaro patrauklumo reitingus“, – sako Lehmilleris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (163)