Vis tik vos įžengę į namus ir ant spintelės padėję raktus pasineriate į ginčą apie nupirktus netinkamos rūšies pipirus.

Nerimauti dėl tokių nutikimų vis tik nevertėtų. Psichologas iš Vašingtono universiteto Johnas Gottmanas įsitikinęs, kad visiškai normalu kartkartėmis įsivelti į tokio pobūdžio kivirčus su antrąja puse. Jo teigimu, dėmesį atkreipti svarbu į tai, kas vyksta po to, rašo „The Independent“.

Kai jau būnate išreiškę nepasitenkinimą dėl netinkamos įsigytos prekės, ar išklausote antrosios pusės argumentus, kad galbūt nė nepasakėte, kokios rūšies pipirai turėjo būti nupirkti? Kai ginčas jau būna nurimęs, ar pripažįstate, kad partneris galimai buvo teisus, ar tokiais atvejais atsiprašote? Ar vis tik nuomonės nekeičiate ir mintyse galvojate: „Koks idiotas nežino, kad štai tos rūšies pipirai skirti tam ir tam, o tie kiti – būtent tam?“.

Jei jums artimesnis pastarasis variantas, tikėtina, kad stokojate pagarbos savo partneriui, o tai savo ruožtu neišvengiamai priartins jus prie santykių pabaigos. Nepagarba, kandus pyktis ar pasišlykštėjimas – tokio pobūdžio jausmai kur kas nuodingesni nei paprasčiausias nusivylimas ar negatyvios emocijos. Jei jaučiate panieką, save iškeliate aukščiau už partnerį ir nežvelgiate į jį kaip į jums lygų, problema kur kas rimtesnė, nei manote.

J. Gottmanas kartu su Kalifornijos universiteto psichologijos profesoriumi Robertu Levensonu nustatė, kad šis konkretus elgesio modelis (kartu su kritikavimu, polinkiu gintis ir kliūčių kūrimu) gali būti panaudotas skyrybų tikimybei nustatyti ir yra veiksmingas net 93 proc. tikslumu.

„Panieka – tai mirties bučinys“, – vaizdžiai tokio pobūdžio reakcijas apibūdina J. Gottmanas.

Neįtikėtinas 93 proc. tikslumo rodiklis – tai 14 metų trukusio tyrimo rezultatas. Šiame tyrime dalyvavo 79 amerikiečių poros (21 iš jų tyrimo eigoje išsiskyrė). Tyrimo rezultatai publikuoti 2002 m. Nuo to laiko atlikti kiti svarbūs tyrimai, skirti santuokos ir skyrybų klausimams analizuoti, tik patvirtino idėją, susiejančią skyrybas su specifiniais neigiamo elgesio modeliais.

Atliktas tyrimas, kuriame dalyvavo 373 neseniai susituokusios poros. Paaiškėjo, kad skyrybų tikimybė didesnė tų sutuoktinių, kurie dar pirmaisiais santuokos metais vienas ant kito šaukia, demonstruoja vienas kitam nepagarbą ar paprasčiausiai pasitraukia iš konfliktinės situacijos dėl nenoro jos spręsti.

Kodėl gi poros, pasižyminčios štai tokiais elgesio modeliais, išsiskiria dažniau? Atsakymas susijęs su pranašumo kompleksu. Kai asmuo jaučiasi protingesnis, geresnis ar jautresnis nei jo antroji pusė, tai reiškia, kad jis ne tik būna mažiau linkęs vertinti partnerio sprendimų tinkamumą, bet dar ir nenori mėginti į situaciją pažvelgti iš partnerio perspektyvos tam, kad suprastų, kaip jaučiasi antroji pusė.

J. Gottmanas vaizdžiai lygina kiekvieną asmenį vis su kitomis skleidžiamomis muzikinėmis (ar emocinėmis) vibracijomis. Jei vienas iš partnerių nėra atviras ir nenori girdėti kito partnerio skleidžiamų vibracijų (ar emocijų), nes jį ar ją kur kas labiau domina galimybė reikšti asmeninius jausmus – bjaurėjimąsi ir pranašumą – šios neigiamos vibracijos rezonuoja, o įtampa dėl nemalonios situacijos tik didėja, kol galiausiai burbulas neišvengiamai sprogsta.

Jei pastebėjote, kad jūsų santykiams toks elgesio modelis yra būdingas, neskubėkite pulti į neviltį – tai nebūtinai reiškia, kad santykiai pasmerkti žlugti ir judu neturite jokių ateities perspektyvų. Suvokimas, kad jūsų elgesys gali neigiamai veikti jūsų partnerį – tai pirmas žingsnis, suteikiantis galimybę pradėti kovą su ydingu elgesiu. Jei pajėgsite išsiaiškinti, kaip gi tokio elgesio galėtumėte išvengti ar kaip jį galėtumėte pakeisti kur kas pozityvesnėmis alternatyvomis, tikėtina, kad pastebimai santykius pagerinsite, o jūsų šansai likti kartu ilgai labai padidės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (133)