Laimingai susituokusi pora iš Chippenhamo (D. Britanija) nusprendė, kad sėkmingų santykių pagrindas – tai miegas atskirai, rašo dailymail.co.uk.

„Esu tikra, kad kaip tik dėl to mūsų santuoka yra tokia puiki. Negalėjau pakęsti Mike‘o knarkimo ir jį pažadindavau, kad liautųsi – o tai reiškė, kad nė vienas iš mūsų tinkamai neišsimiegodavome. Sprendimas buvo akivaizdus. Dabar aš miegu mūsų šeimyninėje lovoje, nes prieš miegą mėgstu paskaityti, o Mike‘as persikėlė ant vienvietės lovos laisvame kambaryje“, - sako 58 metų profesionali sodininkė Jean.

Šis sprendimas pasirodė esąs toks sėkmingas, kad pora reikalauja atskirų kambarių visur, kur jie nuvyksta, net jei tai kartais kelia aplinkinių nuostabą.

„Mūsų draugai mano, kad tai keista, o kai kurie jų mano, kad mūsų santuokoje esama problemų. Bet iš tikrųjų yra visiškai priešingai: mes ėmėmės veiksmų, kad problemų nebūtų. Man nė kiek ne gėda, kad žmonės žino, jog mes miegame atskirai“, - sako Jean.

Nors dauguma susituokusių porų kartu miega dvigulėse lovose, neabejotina, kad vis daugiau žmonių – ypač tokių, kurie ilgai ir sunkiai dirba – renkasi miegoti atskirai spjaudami į visuotinai įprastas normas ir pasirinkdami kokybišką poilsį.

Savaime suprantama, iškart kyla mintis, kad poros, miegančios atskirose lovose, negali pasigirti tokiu puikiu lytiniu gyvenimu kaip kiti. Tačiau Jean nedelsiant paneigia tokią teoriją.

„Jei kuriam nors iš mūsų yra noro, tai naktį pradedame lovoje kartu, bet prieš užmiegant išsiskirstome. Ir kartkartėmis nutipename vienas pas kitą koridoriumi, tai yra toks „išdykumo“ elementas, kuris mums suteikia galimybę vėl pasijusti jaunais“, - aiškina Jean.

Jos 62 metų vyras Mike‘as, vaikų su specialiomis reikmėmis mokytojas, taip pat yra įsitikinęs, kad toks susitarimas tik sustiprino jų santuoką.

Jis sakė: „Naktimis mes abu gerai išsimiegame, todėl baramės kur kas rečiau nei daugelis kitų porų ir stengiamės būti taktiškesni vienas kito atžvilgiu visą likusį laiką“.

Nenuostabu, kad su žmona jau devynerius metus vienoje lovoje naktį nemiega ir 45 metų Dr. Neilas Stanley – vienas iš autoritetingiausių D. Britanijos miego ekspertų.

„Žmonės geriausiai išsimiega, kai miega vieni. Jei paimtume standartinę 160 cm pločio dvigulę lovą, tai joje miegantiems suaugusiems asmeninės erdvės lieka mažiau, nei vaikui miegant viengulėje lovoje. Tai nėra gerai“.

Jo paties mokslinių tyrimų duomenys jį įtikino, kad porų, miegančių atskirai, kiekis didėja.

„Kartu miegančios poros kankinasi dėl miego trikdymo bent pusę nakties – dėl knarkimo, vartymosi, antklodės nepasidalijimo ar pasivaikščiojimų iki tualeto. D. Britanijoje laimingoms susituokusioms poroms nėra įprasta prisipažinti, kad jie miega ne vienoje lovoje, bet žinau, kad taip elgiasi daug porų“, - sakė mokslininkas.

Įsitikinimas, kad susituokusios poros turėtų miegoti kartu, atkeliavo iš Tiudorų dinastijos laikų.

„Iki tol kartu miegodavo tik skurdžiai. O apžvelgus turtingesnius namus, visuomet buvo galima rasti atskirus miegamuosius šeimininkui ir jo žmonai. Taip miega ir mūsų karalienė bei Princas Filipas, o panašu, kad dėl to jų santuoka buvo ilga ir laiminga“. – tvirtina miego ekspertas.

Tiudorų laikais dėl sparčiai plėtotos prekybos pradėjo klestėti „vidurinioji“ klasė. Pirmą kartą istorijoje tai reiškė, kad atsirado grupė žmonių – nei vargšų, nei turtuolių – kurie neturėjo pakankamai vietos miegoti atskirai, nors jų socialinė padėtis buvo gera.

Dr. N. Stanlei pridūrė: „Taip pat egzistuoja Holivudo sukurtas romantiško miego vienas kito glėbyje mitas. Kažkaip šis įvaizdis taip išsikerojo, jog dabar, norint pasigirti laiminga santuoka, reikia miegoti apsikabinus. Tačiau daugumai žmonių tai nei patogu, nei natūralu“.

Jis taip pat įsitikinęs, kad miegas vienoje lovoje mažai kuo susijęs su sveiku seksualiniu gyvenimu.

„Mes esame vienintelė rūšis, kuri seksą sieja su buvimu lovoje ir užmigimu po to. Netgi artimiausi mūsų giminaičiai, šimpanzės ir kitos žmogbeždžionės, nemiega kartu kaip žmonių poros. Patelės miega su savo jaunikliais, o patinai – lizde, kurį patys įsikuria.

N. Stanley taip pat įsitikinęs, kad pusė porų norėtų pasiūlyti miegojimo atskirai idėją, bet bijo, kad toks pasiūlymas suerzintų jų antrąją pusę.

O dėl to gerokai nerimavo ir Jean Collom, nusprendusi iškelti šį klausimą pokalbyje su vyru. Tačiau nerimavo ji visiškai be reikalo.

„Tai aš po 31 gyvenimo ir miegojimo vienoje lovoje su Mike‘u pasiūliau miegoti atskirai, bet jis dėl to visiškai nenusiminė. Jis miega kaip užmuštas, o aš vartausi, muistausi ir esu labai nesunkiai pažadinama. Be to, jam reikia kur kas daugiau miego nei man, taigi, miegant atskiruose kambariuose aš galiu ilgiau palikti šviesą ir kelias valandas paskaityti. Mums miegas yra šventas – daug ką galiu padaryti, jei tik nakties miegas buvo pakankamai geras. O miegant atskirai mes galime gyventi kur kas harmoningiau“, - sakė Jean.

Šios poros name yra trys miegamieji, o dabar Mike‘as laisvame kambaryje laiko ir kai kuriuos savo rūbus.

Tiesą sakant, panašu, kad jų naktinis išsiskyrimas įpūtė naujos ugnies į jų santuoką.

„Dabar, kai per pusryčius susitinkame virtuvėje, mums iš tiesų malonu matyti vienam kitą. Vaikštinėdami mes laikomės už rankų, o sėdėdami ant sofos ir žiūrėdami televizorių, mes susiglaudžiame. Tai nuostabu“, - džiaugėsi Jean.

Kitoms poroms tai, kad miegojimas kartu kelia problemų, paaiškėja tik susilaukus vaikų.

37 metų Jo Leahy, valdanti ryšių su visuomene įmonę, yra susituokusi su 36 metų Tomu, kuris dirba Londono centre. Ši pora augina vienerių metų sūnų Peterį.

Ji pasakojo: „Miegoti atskirai pradėjome maždaug prieš dvejus metus, kai pastojau. Atskirai miegojome ne kiekvieną naktį, bet Tomas miega jautriai ir yra fiziškai didelis, todėl jo vartymasis ir muistymasis man neleisdavo miegoti visą naktį ir būdavau nustumiama į lovos kraštą. Po kiek laiko mane pradėjo kankinti nemiga, todėl pradėjau labai anksti keltis ir tvarkytis namus, o Tomas dėl to prabusdavo. Visa tai kaupėsi ir po kiek laiko pasidarė labai sunku. Kai trūksta miego, labai lengva tapti niurzgliu, o mes pradėjome nebesitvardyti ir bartis prie pusryčių stalo.

Mes dar auginame spanielį, kuris gana dažnai taip pat įšoka į lovą. Kai gimė sūnus, bemaž kasnakt vykdavo „lovos koncertai“. Keldavausi maitinti Peterio, taigi, man buvo kur kas prasmingiau miegoti viename kambaryje su juo, o tai reiškia, kad Tomas ir Ivoras likdavo vieni. O pastaruoju metu paprastai būna taip, kad miegu mažame priekiniame miegamajame, Tomas miega milžiniškoje lovoje su Ivoru, o Peteris miega savo lopšelyje atskirame kambaryje“

Bet Jo pripažįsta, kad jai teko pakovoti su stereotipine nuomone, jog laimingai susituokusios poros turėtų užmigti apsikabinę.

„Mano tėvai, kurių santuoka buvo ilga ir labai laiminga, visuomet miegodavo kartu, taigi kažkuri mano dalis jaučia, jog mes kažką darome „ne taip“. Bet mums labai reikia miego – Tomas labai sunkiai dirba, o aš ir dirbu, ir prižiūriu Peterį – taigi mums tenka atrasti sprendimą, kuris patenkintų mus abu. Gali būti, kad kada nors ateityje vėl kartu miegosime kasnakt, tačiau šiuo metu tai yra pats geriausias sprendimas“, - sakė J. Leahy

Dr. N. Stanley teigia, jog norint miegoti atskirai, partneriai turi būti atviri vienas kitam.

„Jei kartu galite puikiai išsimiegoti, tuomet nieko nekeiskite. Bet jei suprasite, kad kasnakt kelioms valandoms pabundate ar dar blogiau, gulite ir pykstate ant savo miegančio partnerio, tuomet reikia keisti situaciją. Pasakykite: „Brangusis, aš tave labai myliu, bet manau, kad man reikia išsimiegoti vienai“. Ir tai reikia pateikti meiliai bei vengiant kaltinimų. Tačiau išlieka mūsų sąsajos tarp miego ir sekso problema. Žmonės mano, kad partneris tai supras kaip ženklą, kad kitas žmogus nebenori su juo mylėtis. Bet esmė visai ne tame: tiesą sakant, miegas atskirai gali netgi pagerinti seksualinį gyvenimą, nes galite rinktis kada būti kartu“, - aiškino mokslininkas.

Tačiau jauna Natalie ir Garetho Snow pora pripažįsta, kad jų sprendimas miegoti atskirai turėjo šiokios tokios įtakos jų seksualiniam gyvenimui.

27 metų Natalie dirba konsultante, o jos 30 metų vyras Garethas sukasi reklamos versle. Jie kartu jau trejus metus gyvena Vakarų Sasekse (D. Britanija), dvejus metus yra susituokę.

Natalie sako: „Miegojimas atskirose lovose reiškia, kad yra mažiau galimybių užsiimti seksu, nes fiziškai nesame kartu. Bet taip pat tai reiškia, kad daug labiau laukiame savaitgalių, tai padidino mūsų spontaniškumą ir norą šėlioti. Garethas knarkia, o man naktimis raumenis sutraukia mėšlungis, taigi, pažadindavau jį netyčia įspirdama. Buvo siaubinga. Abu ilgai dirbame, o dėl miego trūkumo mūsų charakteris būdavo bjaurus.

Kai viliojančiai pasiūliau mintį, kad galbūt būtume laimingesni, jei miegotume atskirai, jaudinausi, kad Garethas gali nusiminti – bet iš tikrųjų ir jis pamanė, kad tai yra gera mintis. Iš pradžių jaučiausi šiek tiek vieniša, bet dabar turiu savo erdvę. Galiu netrukdoma miegoti aštuonias valandas – o jei man netrūksta miego, galiu padaryti bet ką“.

Iš pradžių jie gėdijosi draugams papasakoti apie savo miegojimo įpročius, bet nustebo sužinoję, kad ir nemaža dalis jų draugų miega atskirai

Pasak Dr. N. Stanley, geras miegas yra būtinas tikintis geros sveikatos. „Tai yra mano labai vertinama žinia. Mes moksliškai įrodėme, kad sutrikdytas ir prastas miegas yra siejamas su depresija, nutukimu, insultais ir nerviniais sutrikimais. Griežto valandų skaičiaus, kurį žmogui reikia išmiegoti kiekvieną naktį, nėra – kai kuriems pakanka vos penkių valandų. Bet jei jaučiatės pavargę ir norite miego dienos metu, vadinasi, miegate nepakankamai ir keliate pavojų savo sveikatai. Tokiu atveju jums reikėtų rimtai pagalvoti apie galimybę su partneriu miegoti atskirai“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)