Ar tai saugu?

 Nėra jokių moksliškai pagrįstų tyrimų, kurie įrodytų, kad lytiniai santykiai nėštumo metu kenkia besivystančiam vaisiui ar nėščiajai. Be abejo, daugelis moterų nėštumo metu, ypač pirmaisiais mėnesiais, išgyvena ne pačius maloniausius pojūčius: rytinis pykinimas, padidėjęs jautrumas, šleikštulys... Dėl šių priežasčių lytiniai santykiai besilaukiančiosios gyvenime nustumiami į antrą planą, o gal ir visai išbraukiami iš kasdienės rutinos. Vis dėlto pasitaiko atvejų, kai lytinių santykių nėštumo metu patariama vengti: tai gali būti nėštumo patologija, gimdos kaklelio nepakankamumas ar persileidimo rizika. Apie šiuos atvejus visuomet informuoja gydytojas dar pirmojo vizito metu.

Nėštumo metu moters organizme vykstantys fiziologiniai ir anatominiai pokyčiai, taip pat susilpnėjęs libido sąlygoja ir lytinės traukos pokyčius. Ne paslaptis, jog su sumažėjusios lytinės traukos problema dažnai susiduria ir vyrai. Pasikeitusios nėščios moters kūno linijos ne visiems vyrams asocijuojasi su patrauklumu ir seksualumu. Daugelis pripažįsta, jog tai slopina seksualinį geismą ir trukdo atsipalaiduoti. Vis dėlto kai kurios poros nėštumo metu džiaugiasi itin sustiprėjusiu lytiniu potraukiu ir dėl hormonų svyravimų paaštrėjusiais pojūčiais.

Gydytojai primena, jog itin aistringus seksualinius santykius nėštumo metu reikėtų kiek prislopinti ir keisti ramesniais; taip pat atsargiai rinktis mylėjimosi pozas (nėštumo metu misionieriaus poza nėra tinkama), įsitikinti, jog nėščioji nejaučia diskomforto, o jos pilvas yra patogioje padėtyje.

Saugiausios mylėjimosi pozos nėštumo metu

„Šaukštai“. Tai poza, kai mylimasi gulint ant šono (vyras prigludęs prie moters iš nugaros). Ši poza tinkama mylėtis net 7–9 nėštumo mėnesį, nes nėščiosios pilvas nėra spaudžiamas, moteriai nereikia įdėti daug pastangų, o įsiskverbimas nėra itin gilus.

Moteris viršuje. Ši poza taip pat tinkama todėl, kad nėra spaudžiamas pilvukas, moteris gali kontroliuoti judėjimo greitį ir įsiskverbimo gylį.

Lovos kraštas. Nėščioji turėtų atsigulti ant nugaros, keliai – sulenkti, o pėdos atremtos į lovos kraštą. Vyras turėtų stovėti priešais moterį. Mylintis tokiu būdu vyras negalės prislėgti savo mylimosios.

Klūpojimas. Moteris turėtų atsiklaupti ant sofos, patogiai ir saugiai įsitaisyti (atsiremti rankomis), o vyras turėtų įsiskverbti iš nugaros.

Intymus gyvenimas po gimdymo

Lytiniai santykiai po gimdymo tikėtini po 6–8 savaičiųNeverta tikėtis, kad po gimdymo iškart sugrįšite prie aktyvaus seksualinio gyvenimo. Pokyčiai šeimos guolyje, miego trūkumas ir nuovargis – pagrindinės priežastys, kodėl pirmaisiais mėnesiais po gimdymo moterys dažnai net nenori pagalvoti apie lytinį suartėjimą. Pagimdžiusi moteris keičiasi visais pagrindiniais aspektais: fiziologiškai kinta jos hormonai, elgesys, išvaizda, kūno formos, moteris įgauna naują socialinį vaidmenį (dabar ji ne tik žmona ir lytinių santykių partnerė, bet ir mama).

Pogimdyminis laikotarpis trunka 6–8 savaites – tai laikas, skirtas moters organizmo atsistatymui, tačiau atgauti tiek fizinę formą, tiek psichologinę pusiausvyrą dažniausiai užtrunka kiek ilgiau. Prieš vėl pradedant lytiškai santykiauti, patariama pasirodyti gydytojui ir įsitikinti, jog moters organizmas jau pasiruošęs. Jei gimdymo metu nebuvo jokių komplikacijų, lytiškai santykiauti moterys dažniausiai pradeda ir anksčiau. Dar vienas indikatorius, rodantis, kad moteris pasirengusi grįžti prie intymaus gyvenimo, – itin padidėjęs noras suartėti su mylimuoju. Tačiau jei gimdymo metu buvo atliktas cezario pjūvis, prieš grįžtant prie įprastinio lytinio gyvenimo privalu pasirodyti gydytojui.

Moterys, kurios maitina kūdikį krūtimi, dėl lėčiau atsikuriančios hormonų pusiausvyros dažniau skundžiasi skausmingais ir malonumo neteikiančiais lytiniais santykiais. Jei praėjus šešiems mėnesiams po gimdymo mylintis vis dar jaučiamas skausmas ar nemalonus tempimas, patariama kreiptis į gydytojus. O jeigu niekaip nepavyksta atgaivinti seniau taip smarkiai liepsnojusios aistros, galbūt vertėtų pasikonsultuoti su seksologu?

Lytiniai santykiai ir pogimdyminė depresija

Specialistų teigimu, daugiau nei 70 % pagimdžiusių moterų jaučia pogimdyminės depresijos požymius. Jei vienoms šios ligos požymiai pasireiškia tik nuovargiu ar prasta nuotaika, kitos moterys kenčia kur kas labiau. Užsisklendimas savyje, be priežasties kilęs ir nuolat juntamas kaltės jausmas, jėgų ir motyvacijos stoka – tai dažniausi pogimdyminės depresijos simptomai. Natūralu, jog išgyvendama tokius jausmus, apie lytinį suartėjimą su partneriu moteris net nesusimąstys.

Psichologai pataria, jog tokiais atvejais vyrui svarbiausia:

išlikti tolerantiškam ir kantriam;
padėti savo moteriai;
perimti sunkius buities darbus;
leisti jai atsikvėpti;
paskatinti moterį valgyti visavertį maistą;
reguliariai mankštintis.

Moters, kuri yra nuolat apgaubta vyro šiluma ir rūpesčiu, emocinė būklė stabilizuosis greičiau ir tai padės jai sugrįžti prie įprasto, malonumą teikiančio gyvenimo ritmo, be abejo, įskaitant ir lytinius santykius.

Seksologai pataria, jog norint išsaugoti visavertį seksualinį gyvenimą nėštumo metu ir po jo, pora privalo nuolat atvirai kalbėtis apie jau įvykusius ir dar artėjančius pokyčius, baimes ir visa, kas kelia bent menkiausią susirūpinimą.

Tapk DELFI Gyvenimo draugu „Facebook“ ir sek naujienas ant savo sienos!