Konsultacijose pas psichoterapeutus vyrai vis dažniau skundžiasi susilpnėjusiu libido. Jie, jų žmonos, partnerės galbūt mano, kad priežastys – fiziologija, amžius, bet tai netiesa.

Fizinės priežastys – labai retos, teigia seksologai, dauguma sunkumų – psichologinio pobūdžio. Panašu, kad priežasčių, kodėl vyrai mylisi rečiau, su mažesniu entuziazmu, gana daug. Kokios jos?

Galingos moterys

Vyrai nuo pirmų gyvenimo dienų ima bendrauti su moterimis – mama, senelės ar vyresnioji sesuo formuoja berniuko charakterį, pagal savo supratimą, įsivaizdavimą. Tuo pačiu ima formuoti specifinio moteriško elgesio stereotipą, o jei dar berniukas nemato, kaip gyvenime elgiasi vyrai, jo charakteryje atsiranda moteriškų bruožų.

Tai ypatingai išryškėja, kai aplinkiniai ima skatinti paklusnumą, nuolaidumą berniuko elgesyje. Kai savo motinos moterišką elgseną perėmęs berniukas taps vyru, jis bus švelnus, mielas, tačiau jam bus sunku elgtis vyriškai – tiek gyvenime, tiek miegamajame“, – teigia psichoterapeutas Borisas Jegorovas. – O jo partnerė kentės, kad gyvena su vyru, kuris psichologiniu lygmeniu yra moteris.

„Pastaruoju metu vyras vis pasiteisina, kad yra pavargęs, ir iš karto užmiega, – pasakoja 35 m. moteris. – Fiziškai dėl to nejaučiu diskomforto, tik bijau, kad jis turi meilužę.“

Nerodantis seksualinio troškimo vyras nebūtinai leidžia laiką su meiluže, jo šaltumo priežastis gali būti situacija šeimoje.

„Moteris, kuriai santykiai ne itin svarbūs, gali pasąmoningai išstumti geismą ir iš savo partnerio, – aiškina B. Jegorovas. – Pavyzdžiui, nujausdama, kad jis nori mylėtis, gali pradėti ką nors dirbti, laukdama, kol jis užmigs. Arba priešingai – reikalauti šešių orgazmų per naktį. Vyras baiminasi jos nepasotinamumo, jau nekalbant apie tai, kad bet kokios sąlygos miegamajame rodo santykių nenuoširdumą.“

Pasitelkdama seksą kaip kontrolės priemonę, mylėdamasi manais į kailinius ar žiedą, moteris rizikuoja susidurti su vyro nenoru mylėtis.

„Tokiu atveju svarbiausia tampa ne seksas, o galia. Vyrui atrodo, kad moteris juo manipuliuoja, jis nenori paklusti ir apskritai atsisako sekso. Kova dėl valdžios poroje gali baigtis tuo, kad seksas, užuot teikęs artumo, pasitenkinimo pojūčių, virsta buhalterija“, – aiškina šeimos psichoterapeutė Ina Chamitova.

„Pastaruoju metu daugėja naciziškų, savimi pernelyg patenkintų vyrų, – teigia klinikinė psichologė, psichoterapeutė Jelena Sokolova. – Tiesa, net žmogui, iš prigimties nelinkusiam į narciziškumą, vidinio išsekimo akimirkomis gali pasireikšti narciziškų nuostatų – turiu galvoti apie save, kitiems šiuo metu nelieka energijos.“

Atvirai, sąžiningai prisipažinti, kad išseko, vyrams sunku – tai būtų pernelyg stiprus smūgis jų grandioziniam ir tuo pačiu pažeidžiamam „Aš“. Tada jie ima vengti seksualinių santykių, tai – psichologinės apsaugos reakcija, kai norima užsikloti galvą apklotu ir nejudėti.
Moterys, pajutusios vyro vidinį išsekimą, turėtų neįsižeisti, atjausti ir patikėti partneriu.

Su metais atsiranda pasirinkimas

Kiekvieno žmogaus gyvenime būna įvairių periodų, jiems keičiantis, keičiasi ir mūsų prioritetai. „Kai man buvo 16 m., galvojau tik apie seksą, – pasakoja 37 m. amžiaus vyras. – O dabar renkuosi – mylėtis su žmona ar eiti anksčiau miegoti prieš sunkesnę dieną darbe? Dažnai nugali antras noras, o seksas nukeliamas kitam vakarui.“

Dauguma suaugusių vyrų pagalvoja apie seksą kelis kartus per dieną, bet tos mintys nebėra nekontroliuojamos. Seksologų teigimu, seksas neabejotinai – svarbi gyvenimo sritis, kuriai skiriama energijos ir dėmesio, kita vertus, bėgant metams, dėmesio vertų sričių atsiranda vis daugiau.

Laikui bėgant, daugeliui vyrų seksualiniai žaidimai ar giminės pratęsimo klausimai atsiduria antrame plane, užleidžia vietą socialiniams pasiekimams ir net pomėgiams. Pavyzdžiui, slidinėjimas kalnų slidėmis kai kuriuos vyrus žavi kur kas labiau nei seksas, o fiziškai juntamo pasitenkinimo suteikia ne mažiau.

Seksas vis dar svarbus, tačiau jam atsiranda nemažai konkurentų. „Dabar daug galimybių patenkinti savo trauką įvairiems malonumams, – teigia J. Sokolova. – Konkretus būdas, kuriuo siekiame trokštamo tikslo, daliai žmonių nebėra svarbus. Toks elgesys ypatingai būdingas narciziškoms asmenybėms, todėl seksas nustoja būti unikaliais dviejų žmonių santykiais, tampa preke, kurią galima įsigyti, kaip ir daugelį kitų dalykų.“

„Jei laikytume seksualinį gyvenimą vien tik būdu gauti malonumą, tada natūralus noras – permiegoti su kuo daugiau partnerių. To priežastis – dingsta susidomėjimas intymia sfera“, – aiškina B. Jegorovas.

Nenorą mylėtis gali išprovokuoti ir perdėtas visuomenės dėmesys seksui. Dėl įvykusios seksualinės revoliucijos įsigalėjo mitas – kiekvienas vyras turi būti nusiteikęs seksui visada, su bet kuo, bet kokiomis aplinkybėmis.

O kai žmogus supranta, kad neatitinka užkeltų visuomenės reikalavimų, nesąmoningai kyla apsauginė reakcija – sekso išsižadėjimas. Taip vyras išeina už traumuojančios situacijos ribų, išsaugo save kaip asmenybę, aiškina psichologai.

Reikia visose srityse maksimaliai daug pasiekti

Moterys skatina priešingą lytį siekti socialinės, materialinės sėkmės. Vis dėlto šis procesas turi ir kitą pusę – vyrai pernelyg daug laiko praleidžia darbe ir vakare jiems pakanka jėgų tik pavakarieniauti.
Savaime, suprantama, tokia situacija moterims negali patikti.

„Be abejo, suprantu savo vyrą, kad jis per daug pavargęs ir nenori mylėtis. Bet aš jau penktą mėnesį jį suprantu, jau ima pabosti“, – teigė 46 m. moteris.

„Nuolatinį buvimą darbe laikyčiau viena iš seksualinio gyvenimo atsisakymo formų, – teigia B. Jegorovas. – Jeigu situacija užsitęsia, moteriai patartina nepykti, o susimąstyti, kodėl vyras nuo jos slepiasi darbe. Jeigu vyras nori sekso, randa jam laiko.“

Darbo iškėlimas į pirmą vietą gali reikšti ir tai, kad vyras nepajėgus siekti sėkmės iš karto visose srityse. Psichologai siūlo įsivaizduoti, kaip vyrai jaučiasi, kai supranta, kad lovoje negali sublizgėti taip, kaip darbe.

Manipuliacijų objektas

Labai ilgai seksualinėmis manipuliatorėmis laikytos moterys – teisindamosi galvos skausmu, nuovargiu, verčia partnerius pildyti jų norus. Dėl lyčių lygybės šį elgesio modelį perėmė kai kurie vyrai.

„Kai naujas vaikinas pasiūlė važiuoti pas jį namo, labai apsidžiaugiau. Jis pridūrė – bet sekso nebus, – pasakojo 25 m. moteris. – Mes draugavome, periodiškai jis atsisakydavo mylėtis.
Išgyvenau, galvojau, gal su manim kažkas negerai. Galiausiai išsiskyrėme, o vėliau sužinojau, kad jis ir su kitomis merginomis taip elgdavosi.“

Galbūt jis siekia tapti padėties šeimininku, kontroliuoti santykius. „Atsisakymas kuria intriguojamą aurą, – aiškina J. Sokolova. – Erzindami ir nepatenkindami partnerio, tampame viršesniu už jį. Vis dėl to tai – keistas būdas daryti įtaką kitam. Galbūt tokį būdą praktikuojantis žmogus paprasčiausiai yra bejausmis, viduje tuščias ir bijo, kad artimuose santykiuose išryškės jo tuštumas.“

Šaltos moterys atsiperka prieš vaikus žaislais, o į širdį jų neįsileidžia. Jos ir vilioja, ir atstumia, o vaikas jaučia santykių dvilypumą. Berniukas užaugę gali elgtis su moterimis taip, kaip su juo elgėsi motina.

Viltis, kad bus geriau

Iškilo grėsmė mūsų supratimui apie vyriškumą. Pasak psichologų, vyrams, kaip ir moterims, būdingas jausmingumas, sentimentalumas. Berniukams draudžia verkti, jausti, bet tai nereiškia, kad tie jausmai visam laikui dingsta. Šiuo metu keičiasi visuomenės požiūris į vyrų emocijas, jos jau nebeatrodo keistas dalykas.

Nuo ankstyvos vaikystės perimdami tiek geriausias, tiek prasčiausias savo motinų savybes, vyrai vis labiau primena moteris. Jie gavo laisvę būti jausmingesniais ir ja pasinaudojo. Jie nebenori sekso be jausmų, nebenori dėti pastangas, tenkinti savo moterų norų, pamiršdami apie savus norus.

Galiausiai ir vyrams kartais skauda galvą, jiems norisi švelnumo, supratimo. Tai prieštarauja mūsų stereotipams apie vyriškumą ir moteriškumą apskritai, bet čia yra ir pliusų – galbūt, darydamiesi vis panašesni vieni į kitus, vyrai ir moterys ims geriau vieni kitus suprasti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (111)