Tam tikram pogrupiui vyrų – kurie mokslo bendruomenėje vadinami „storulių mylėtojais“ (angl. „Fat Admirers“, FA) – tobulos atrodo antsvorio turinčios moterys. O tyrime, kuris buvo paskelbtas leidinyje „The Journal of Sex Research“, pranešama, kad nors FA vyrai pirmenybę teikia apkūnioms moterims, jiems labiau nei kitiems vyrams patinka įvairių apimčių moterys, praneša Livescience.com.

Tyrėjai apklausė dvi grupes vyrų – tuos, kuriuos rado FA renginiuose, ir tuos, kurie nesitapatino su šia subkultūra. Jų buvo paprašyta įvertinti nespalvotas nuotraukas, kuriose buvo užfiksuotos 10-ies skirtingų kūno tipų moterys. Abiejų grupių vyrai turėjo atsakyti į klausimą, kokia figūra jiems atrodo patraukliausia, ir nurodyti, kokios apkūniausios ir kokios liekniausios moterys jiems labiausia patinka.

FA vyrams labiausia patiko moteris, kurios kūno masės indeksas 29,24. Kūno masės indeksas (KMI) apskaičiuojamas svorį (kilogramais) padalinus iš ūgio (metrais), pakelto kvadratu. Ligų kontrolės ir prevencijos centrų duomenimis, asmuo, kurio kūno masės indeksas yra 25–29,9, klasifikuojamas kaip turintis antsvorio, o nutukusių žmonių KMI viršija 30. Pavyzdžiui, 168 cm ūgio moteris, kurios svoris 70 kg, turi antsvorio, o jei jos svoris 86 kg – ji jau laikoma nutukusia.

Be to, tyrime paaiškėjo, kad FA vyrams patrauklios atrodo įvairesnių figūrų moterys, net ir išsekusios (kurių KMI mažesnis nei 15).

Tyrimui vadovavęs psichologijos profesorius iš Anglijos universiteto Vestminsteryje Virenas Swamis pasakė, kad šie rezultatai parodo, jog sociokultūrinės fizinio patrauklumo normos nyksta.

„Dauguma FA vyrų supranta, kad jų grožio idealas nėra tipiškas, tačiau nemanau, kad jie į tai žiūri kaip į maištą, – V. Swamis teigė „LiveScience“. – FA vyrai pokalbyje dažniausiai minėjo žodį „natūralus“, tai yra, jie mano, kad jų skonis normalus, tiesiog didžioji visuomenės dalis nepripažįsta jų idealų.“

Kita grupė vyrų laikėsi labiau tradicinių pažiūrų ir patraukliausiomis rinko moteris, kurių kūno masės indeksas yra 18,45 – techniškai jos klasifikuojamos kaip per mažo svorio. Be to, antsvorio turinčių ir nutukusių moterų nuotraukas jie vertino labiau neigiamai, nei FA grupės vyrai.

Gal FA grupės vyrai ir meta iššūkį stereotipams, tačiau ar jiems rūpi su per dideliu svoriu susijusios problemos?

„Kai kuriems jų sveikata nebuvo svarbi, – teigė V. Swamis. – Kiti aktyviai dalyvauja apkūnumo toleravimo judėjime ir mėgina apibrėžti, koks turi būti sveikas žmogus.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (427)