Visa pablogino tai, kad Kristina jautė, jog jų santykiai neturi ateities, tačiau nebuvo pasiruošusi jų užbaigti. Ji manė, kad vis dar yra vilties, jog viskas bus gerai, jei tik sutvarkys tam tikras problemas.

„Man jis tikrai patiko. Galvojau, kad mes pradedame daryti pažangą. Kvailė, - pasakoja ji. - Ne tik tai, bet dar ir nenorėjau jo įskaudinti!“

Taigi, kodėl vieni santykiai yra laimingi, o kitiems nėra lemta pasisekti?

Iš ko suprasti, kad šie santykiai nepavyks?

Knygoje „Gera santuoka: kaip ir kodėl meilė neišblėsta (The Good Marriage: How and Why Love Lasts)“ Judith S. Wallerstein ir Sandra Balkeslee aptaria iš save laimingai susituokusiomis laikančių kalbintų porų surinktą informaciją. Nors tyrime daugiausiai buvo apklausiamos vidurinės klasės baltaodžių poros iš Šiaurės Karolinos, tačiau kai kurias iš surinktų idėjų galima pritaikyti ir visoms poroms. Viena iš svarbesnių − egzistuoja keli laimingos santuokos tipai: romantiška, tradicinė, draugiška ir gelbėjanti. Nėra vieno, visiems vienodai tinkančio tipo.

Be to, tobulas partnerių sutapimas taip pat neegzistuoja. Svarbiausia, kad poroje sudera prie vienas kito panašumai ir skirtumai. Pavyzdžiui, tradicinės santuokos trokštanti moteris puikiai sutars su apie romantiškas vestuves svajojančiu vyru, tačiau tas vyras, kuris santuoką laiko moters išgelbėjimu iš jos sunkumų, tikrai nesutiks su lygiavertės draugystės norinčia moterimi.

Kristina jautėsi nelaiminga, nes nematė, kad jų santykiai neturi ateities. Vėliau jautėsi dar blogiau, nes ne ji pirmoji ėmėsi veiksmų. Kodėl tai buvo taip svarbu? Kristinai neskaudėjo sudaužytos širdies, nors ji jautėsi vieniša ir nelaiminga dėl sudužusių svajonių apie ateitį. Tačiau kartais jėgos jausmo praradimas (teisės apspręsti savo likimą turėjimas) gali gniuždyti ne ką mažiau nei santykių pabaiga.

Toliau pateikiamas klausimų sąrašas neapsaugos nuo problemų santykiuose (anksčiau ar vėliau visuose santykiuose iškyla problemų!), nepasakys, ar jūsų santykiai gyvuos, ar ne, tačiau tikrai padės įvertinti dabartinę jūsų santykių būklę.

1. Ar galite atvirai ir lengvai pasikalbėti?

2. Ar yra kažkokių temų, kurių vengiate? Ar jos yra svarbios? Kodėl turite jų vengti?

3. Ar turite bendrų interesų?

4. Ar gerbiate vienas kitą net ir tose srityse, kuriose nesutampa nuomonės?

5. Ar jūsų moralinės ir etinės pažiūros yra panašios? (Gali būti, kad pora turi skirtingus religinius įsitikinimus ir tuo pačiu panašias moralines ir etines pažiūras).

6. Ar jūsų tikslai yra panašūs? (Jeigu vienas iš partnerių nori susituokti, o kitas − ne, tai neišvengiamai iškils rūpesčių).

7. Ar jums patinka leisti laiką kartu?

8. Ar sugebate leisti laiką atskirai?

9. Ar galėtumėte būti su šiuo žmogumi (tokiu, koks jis yra dabar, nepasikeisiančiu) visą likusį gyvenimą?

10. Ar galite aptarti šiuos klausimus nepykdami, neužvaldyti jausmų ar nereikalaudami vienas kito pasikeisti?

Atsakymai į šiuos klausimus nepasakys, ar jūsų santykiai gyvuos, ar ne, tačiau padės suprasti, kokia yra dabartinė jūsų santykių būklė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)